NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Orosz kémprogramot használt a sárvári Spirit Hotel weboldala

Miután a hatóság vizsgálatot indított, a kódot törölték az oldaltól.

A 24.hu információi szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalosan is vizsgálatot indított az ötcsillagos sárvári Spirit Hotellel kapcsolatban titkos adatgyűjtése miatt. A luxusszállodáról tavaly novemberben derült ki, hogy a weboldalán az orosz Yandex cég kémprogramját futtatja - írja a lap.

Akár a bankkártyakódokat is figyelhette a program

Az amerikai Princeton Egyetem kutatói a közelmúltban közel egymillió weboldalt vizsgáltak át, hogy kiderítsék, hol használnak olyan speciális programokat, amelyek lehetővé teszik az odalátogatók internetezési szokásainak lekövetését. A vizsgálat összesítése szerint több mint 480 olyan forgalmas weboldal működik, amelyek a felhasználók minden billentyűleütését naplózzák külsős cégek szoftvereinek segítségével, így összegyűjtik az érzékeny információkat is.

Magyarországról a Spirit Hotel akadt fenn az átvilágításon, mégpedig olyan speciálisan részletes rögzítő funkcióval, amely nem csupán a szálloda saját honlapján tett látogatás részleteit figyelheti, hanem akár a bankkártyakódok beírását is.

A szállodát a 444.hu találta meg a listán, így foglalták össze a megfigyeléssel kapcsolatos problémákat:

1. Illetéktelenül rögzíthetik a felhasználók jelszavait

Bár minden szolgáltatás igyekszik a

Jelszó

megjelölésű mezőkbe írt szöveget nem rögzíteni, de ez nem sikerül mindig. Különösen mobilos felületeken előfordul, hogy ezek az alkalmazások felveszik és tárolják, milyen jelszót írt be a felhasználó.

2. Nem tudják igazán jól megvédeni az érzékeny adatokat

A hét vizsgált szolgáltatás közül szinte mindegyik igyekszik valamilyen automatizmus mentén nem rögzíteni például a hitelkártya adatokat, de ezek sem működnek igazán jól. A szolgáltatások alaphelyzetben szinte minden felvesznek, így a weboldal üzemeltetőjén lenne a felelősség, hogy átnézze minden aloldal minden lehetséges mezőjét, és

kézzel

jelölje, ahová érzékeny adat kerülhet. Ez az automatikusan generált oldalak világában szinte lehetetlen feladat, ráadásul minden jelentős oldalfrissítéskor újra és újra végig kéne csinálni, ami életszerűtlen.

3. Nincs rá semmilyen garancia, hogy a mérések szolgáltatóinál biztonságban vannak az adatok

Még ha a weboldal üzemeltetője minden tőle telhetőt el is követ, hogy megvédje a felhasználói adatait, az ilyen típusú méréseket szolgáltatásként vásárolják, az adatok pedig a szolgáltatónál, például a Yandexnél parkolnak. Ezeket a cégeket feltörhetik, ráadásul sok esetben ők sem titkosítják megfelelően az interneten forgalmazott adatokat.

A 24.hu információi szerint a cikk megjelenése után törülték a kódot az oldalról.

Nemzeti konzultáció és kínai üzlet

Az orosz Yandex cég neve akkor került a magyar köztudatba, amikor kiderült, hogy a kormány nemzeti konzultációs oldalán is rajta van a cég mérőkódja

2017.04.10. 18:21

LMP: Paks II. Orbán Viktor gazdasági érdeke

/ közélet /
Ami leginkább az orosz érdekszférát erősíti. Továbbra is kitart a párt a népszavazási kezdeményezések mellett.
, amely a mérések mellett egy orosz szerver felé továbbította a konzultációs ívek kitöltőinek adatait, jóllehet az adatvédelmi tájékoztatóban az állt, hogy sem külföldre, sem harmadik félnek nem adják tovább azokat.

A lap szerint a Spirit Hotel a legnagyobb haszonélvezője a kínai kormányfő tavaly novemberi budapesti látogatásának. Li Ko-csiang és Orbán Viktor tárgyalásai után a két küldöttség nyélbe ütött néhány üzleti megállapodást. A hagyományosan nagy Fidesz-támogatónak számító Bálintfy Gábor ügyvéd érdekeltségébe tartozó termál szálloda projektcége a Magyar Nemzeti Kereskedőház közvetítésével bekerült egy több mint 400 milliárd forintos szálloda- és turisztikai fejlesztés résztvevői közé.

A sárvári luxushotel a kiemelkedően tehetős magyar, osztrák és német vendégkör mellett az orosz luxusturistákat célozta be magának.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: N*m s*rt*sk*pp, d* *z n*tt* *lm*b*t*gs*g! P*rsz* n*m *z, *m*ly*...
A vád: 250 rendbeli állatkínzás
polgartars: J* *g*n, *s*tl*g * n*m*t f*c* m*gf*l*l*j*t *s b*m*t*th*tn*d, h*g...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
polgartars: B*v*ll*m *sz*nt*n, n*m *sm*rt*m * f*c* f*n*nsz*r*z*st *-z-*g. *...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
joska01: K*zv*t*t*s* j*g*k,r*kl*mb*v*t*l*k,sz*r*ncs*j*t*k j*t*l*k stb…..n...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: F*lc*t h*gyj*k. M*jd 2 h*t*g v*lt l*z*rv* m*ll*tt* *z *tc* *gy, ...
Kié lesz a szombathelyi buszközlekedés?