NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Az Újvilág utca nyerte a szombathelyi könnyűzenei tehetségkutatót

11 zenekar versengett, a legfiatalabb zenész 11 éves volt.

De igazából nem is tehetségkutató volt, ez a tehetségkutató

2017.05.23. 19:10

Tehetségkutatóval startolnak, szeptember végig aztán meg se állnak a szombathelyi zsinagógaudvarban

/ kultúra gal. /
A bevezető sajtótájékoztató olyan jól sikerült, hogy a szimfonikusok vezetője együtt énekelte Újvári Timivel: Nem adom fel!
, ahogyan ezt Holdosi Attila főszervező is megjegyezte az elején. Itt már (többségében) kiforrott zenészek voltak. és aki nem, az is életkora miatt. Most nem voltak bénázások, és nem volt olyan produkció sem, ami közben az ember kénytelen volt kínosan érezni magát, mert korábban azért ilyen is előfordult.

11, reményekkel teli zenekar

Most inkább az volt, hogy egyéni ízlések mentén kaptak ítéletet a fellépők, mármint a közönség részéről. Mert közönség azért jócskán volt. Persze, tudjuk, a tehetségkutatón megjelennek a barátok, rokonok, de a Szimfónia-udvarban azért sok olyan arcot is láttunk, aki amúgy is ott van a város, a megye könnyűzenei életében. Zenészként, koncertszervezőként, vagy csak állandó vendégként.

Öröm a zene
fotó: Mészáros Zsolt

Szóval, igazi zenei esemény volt, beharangozója a nyári koncertsorozatnak

2017.05.10. 11:17

Harcsa Veronika, Nika, Újvári Timi, blues, latin és pop a nyári koncertsorozatban

/ kultúra /
Rövidesen kezdődik a szezon a szombathelyi zsinagóga udvarban, itt a részletes program.
, már csak azért is, mert az itt fellépő csapatok közül valószínűleg többeket is láthatunk majd akár a Szimfi-udvarban, akár másik helyszíneken. És öröm, hogy hogy vannak zenészek, zenekarok, akik nem félnek megmutatni magukat. Szombathely s Vas megye mindig is élő könnyűzenei kultúrával bírt, jó tudni, hogy ez marad is így.

A közönség
fotó: Mészáros Zsolt

Tehát. 11 zenekar lépett fel, egyenként 15 perces műsorral. Nem volt műfaji megkötés, volt viszont hálás közönség és profi hangosítás, ami azért, valljuk meg, nem természetes a mai könnyűzenei életben. És meg kell jegyezni, hogy igazából nem is délután egy órakor kezdődött a nap, a technika már hajnali ötkor a helyszínen volt, fél nyolckor kezdődtek a beállások, csak, hogy ne ezzel kelljen az időt húzni közben.

Megszokott manírok

Ja, volt persze zsűri is, hiszen valakinek el kellett dönteni, ki jut tovább az őszi országos döntőbe, és ki kapja a különdíjakat. Szombathelyt Prieger Szabolcs képviselte, és itt volt Lombos Marci szövegíró, valamint Podlovics Péter menedzser. Akik egy pontozási rendszer alapján értékelték a produkciókat.

A zsűri
fotó: Nagy Zoli

A sort A gátnál nevű zenekar kezdte, lendületes zenéjével, színfolt volt a trombita, és szubjektív vélemény, jó a basszusgitáros. A Red Rockets már ismert név, több fesztiválon is felléptek, erősségük a vokál, négy énekhanggal is rendelkeznek, ha egy jó tanácsot megfogadnak, a rock megszokott manírjai ma már nem mindig jönnek be.

Red Rockets
fotó: Nagy Zoli

Az Eticatt furcsán kezdett. Első számuk meglehetősen langyos volt, de aztán magukra találtak, ezt később a zsűri is díjazta. Két megjegyzés, adni kellene a színpadi megjelenésre, plusz kellene egy frontember. A gitáros-énekes adja magát, de ő túl jól játszik ahhoz, hogy énekeljen is, halkan jegyezzük meg, vannak ott más jó hangú zenészek is.

Érdekes kezdés, jellegzetes humor

Meggie és az Epizód . Meggiet ismerjük már

2015.07.04. 14:24

Meggie tegnaptól hivatalosan is a blues egyik hercegnője

/ kultúra gal. /
Azért udvartartására sem lehet panasz. Még forróbbá tették a nyári estét szombathelyi koncertjükön.
régebben, ritka adottságú énekesnő, most új zenekarral is kísérletezik, saját számokkal, poppal, némi bossa novával. Jó ám, de ez még nem forrotta ki magát. Mint később kiderült a zsűri szerint sem. A Smoking Frog kemény rockzenekar, karizmatikus énekessel, színpadi megjelenéssel. Ez nagyjából be is jött.

Eticatt
fotó: Nagy Zoli

Az Újvilág utca sem ismeretlen már. A 2010-ben alakult zenekar rendszeres koncertező, rajtuk látszott a profizmus, basszusgitáros-frontemberük humora is jellegzetes.

Újvilág Utca
fotó: Nagy Zoli

Délután három óra körül szünet volt a versenyben, de nem a színpadon, először az Öröm a zene tehetségkutató tavalyi országos győztese, a Koalabell és a Massza adott fél-fél órás koncertet, versenyen kívül persze.

15 és 11 éves fellépők

Aztán folytatódott a verseny. A PNR Rock Band nevéhez hűen rockot nyomott, dallamosat, némi popos beütéssel, hasonlóan a Gargantua együtteshez. És akkor jöttek a meglepetések.

11 év
fotó: Mészáros Zsolt

Persze, utólag már látszik a koncepció, először kell felszítani a hangulatot de azért ez kicsit furcsa volt. Jött a 15 éves Kovács Pál , egy szál gitárral, és romantikus szövegekkel. Tehetség megvan, énekhang megvan, kreativitás megvan, de nem volt szerencsés a repertoár. Ide nem.

Smoking Frog
fotó: Nagy Zoli

A legnagyobb rajongótábort a 11 év nevű csapat hozta. Két 11 éves srác, egyikük zongorán, a másik dobon, hegedűn, közben énekel is. Cukik meg minden, de talán túl korai itt szerepeltetni őket. És a végére maradt a Háklár Banda . Egy apa és két gyereke, fiú és lány. Apa cajonon hozza a ritmust, a fiú gitározik és vokálozik, a lány énekel. Gyönyörűen, tisztán, fehér ruhában. Ekkor jutott eszünkbe, lehet, hogy műfajok alapján szét kellene bontani a dolgokat. Alma és körte összehasonlítása, ugye.

A résztvevők
fotó: Nagy Zoli

Mindent egybevetve tényleg öröm a zene és öröm, hogy ilyen fiatal zenészek vannak a környékünkön. Tényleg. Az eredményhirdetés után azért belefért volna egy nagyobb koncert, este fél hét volt, a közönség és a zenészek fel voltak pörögve. Habár máshol biztosan folytatták még.

Eredmények

A zsűri nem volt nehéz helyzetben, alig 15 perc alatt meghozták a döntéseket, aztán hosszú eredményhirdetés, díjátadó, kézfogások, gratulációk jöttek. Íme, az eredmények:

A Pistons Klubban fellépési lehetőséget kapott a Gargantua , a Smoking Frog és a PNR .

A Végállomásban felléphet az Eticatt és a Gargantua .

Az Agora által szervezett Szent Iván éji programban a nagyszínpadon fellépési lehetőséget kap az Eticatt és a Smoking Frog .

A jövő évi gyermeknapi programban felléphet a 11 év .

A legjobb hangszeresnek járó, Újfalusi Gáborról elnevezett díjat Paukovics Gergely , az Eticatt gitárosa kapta.

A helyezettek:

3. Smoking Frog

2. Eticatt

És az első helyezett, aki Szombathelyt képviseli majd az őszi országos döntőben: Újvilág utca .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: S*jn*s sz*m*t t*l*p*k*n Sz*mb*th*ly*n sz*m*t *l b*n*k *z *mb*r*...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
miki1950 : N* *l*sz*r *s *rj *rth*t**n v*gy n* *rj s*h*gy. M*s*dsz*r, h* ...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Paulus_Maior: H*gy m*g n* s*jn*lj*m *zt * r*p*dts*rk*t......
Nehéz hónapok előtt áll Vajna Timi, ezért luxuskörülmények között töltődik fel
Paulus_Maior: H*t g*nd*l*m, * n*l* v*gz*tt h*llg*t*k n*m f*gn*k *szt*lyf*n*k*k...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
csarli: *z *ll*g*l*s sz*m*tl*r*k*s s*h* n*m f*g m*gsz*nn*, m*nt *h*gy * ...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen