NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

40 millió eurós szabálytalanságot találtak Orbán Viktor vejének közbeszerzéseinél

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala magyar ügyészséghez fordul és azt javasolja, hogy az EU kérje vissza a pénzt.

Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala több szabálytalanságra és összeférhetetlenségre bukkant az Elios Innovatív Zrt. 2011 és 2015 közti uniós pályázatainál - írja a Wall Street Journal .

A két évig tartó, összesen 35 közbeszerzést vizsgáló nyomozás során kiderült, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt.

Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal
fotó: Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Az Európai Bizottság közölte, hogy ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, majd megvitatják az ügyet a magyar kormánnyal, mielőtt döntenének arról, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek majd. Az OLAF a Bizottságnak azt javasolja, hogy kérje vissza a a projektekre elköltött 40 millió eurót. Az OLAF közben már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Elios 2015-ig volt Tiborcz István tulajdonában, a cég közbeszerzéseinek ügyében rendőrségi nyomozás is indult, amit egy évvel később lezártak.

A cég már több városban korszerűsíthette a közvilágítást uniós pénzből, például Szolnokon, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen, Dunaújvárosban és Zalaegerszegen is. A munka hagyott kívánni valót maga után, Zalaegerszeg egyes részein például tök sötét volt azután, hogy beszerelték az Elios lámpáit, amiket végül ki kellett cserélni.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak