NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Orbán Viktor népszavazási kérdései formailag nem felelnek meg a hatályos törvényeknek

Erre Szigeti Flóra, a Momentum jogállamisági szakpolitikusa Facebook posztjában mutatott rá.

Orbán Viktor népszavazási kérdései formailag nem felelnek meg a hatályos törvényeknek - hívta fel a figyelmet a szakpolitikus.

„A népszavazási törvény (2013. évi CCXXXVIII. törvény) 9. § (1) bekezdése szerint a népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlés el tudja dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.” – szögezi le posztja legelején.

Úgy véli, a kormány népszavazási kezdeményezése értelmezhetetlen, mivel mind az öt kérdésben jogalkotási szempontból nagy hiányosságok vannak. Vannak benne értelmezést módosító stilisztikai hibák (feltételes mód hiánya), több esetben a kérdés alanya hiányzik, de a pongyola megfogalmazás is alkalmatlanná teszi valamennyit arra, hogy népszavazási kérdések legyenek, a választási bizottság számára így ezek értelmezhetetlenek (Szigeti Flóra posztjában részletesen, kérdésenként fejti ki a hiányosságokat).

"Vajon megvárja Orbán, mire mindez visszapattan a bizottságtól, vagy előállnak majd valamilyen kreatív megoldással a kezdeményezés visszaszívására?" - teszi fel a kérdést, majd azt javasolja, hogy "koncentráljunk inkább a lehallgatási botrányra ehelyett a szánalmas kommunikációs húzás helyett" .

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen
polgartars: *kk*r l*h*t *l*bbr* l*pn*, h* * k*d*rc *k**t k**l*mz* *z *mb*r. ...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere