NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ma éjjel át kell állítani az órákat, de sok a kérdőjel

Lehet, hogy ez lesz az utolsó alkalom. Négy lehetőség van előttünk.

Ma éjszaka beköszönt a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy hajnali kettőkor egy órával előbbre, három órára kell állítani az órákat. Amivel egyre kevesebb dolgunk van, a számítógép, telefon, a tévé, és minden olyan eszköz automatikusan megteszi ezt, ami hálózatban működik.

fotó:

A téli és nyári időszámításról, azaz az évenkénti kétszeri óraátállításról gyakorlatilag annak 1980-as bevezetésétől megy a vita. Most úgy tűnik, valami történhet, de hogy mi, még nem egyértelmű. Foglalkozott ezzel már a magyar országgyűlés is, de kiderült, nem a parlament hatásköre, egy 2001-es EU-irányelv rendelkezett arról, hogy minden uniós tagállamban alkalmazni kell a nyári időszámítást – mint írták, az EU belső piacának működéséhez fontos, hogy egységes legyen a rendszer.

Ezt az irányelvet, persze, felül lehet vizsgálni, de akkor is kérdéses, melyik megoldás lenne a legjobb. azt szeretnék, hogy a nyári estéken ne legyen sötét már kilenc órakor. A probléma az, hogy az alapértelmezett időszámítás a téli – azaz ha eltörölnék az óraátállítást, nyáron már este nyolckor besötétedne.

Nem véletlen, hogy a magyar javaslat arról szólt, hogy a nyári időszámítás maradjon, csakhogy erről az uniós döntéshozók többségét kellene meggyőzni. A magyar kormány saját hatáskörében egy dolgot tehet meg: egy időzónával keletebbre helyezheti át az országot. Ez azonban, főleg itt, a nyugati határszélen, azoknak a dolgát nehezítené meg, akik napi rendszerességgel járnak át Ausztriába,

Négy lehetőség marad:

 • Minden marad a régiben.
 • Az EU eltörli az óraátállítást, és maradunk a mostani időzónánkban. Így nyaranta hajnal 4 órára már teljesen világos lesz, este 8-ra pedig besötétedik.
 • Eltörlik az óraátállítást, a magyar kormány viszont eggyel keletebbi időzónába teszi át az országot. A nyári napkelte-napnyugta így ugyanakkor lesz, mint most, télen viszont hetekig csak reggel 8, fél 9 körül lesz világos. Igaz, már február közepén este 6-kor lenne napnyugta.
 • Marad az óraátállítás, de eggyel keletebbi időzónába lépünk át. Ez télen reggel 8 óra utáni napkeltét, este 6 körüli napnyugtát jelent, nyáron pedig reggel 6 óra táján lenne világos, és este 10-re sötétedne be.
 • Mi most lehetőséget adunk olvasóinknak, hogy szavazzanak, melyik lenne a legjobb:

  Szavazás: Ön melyik időszámítást támogatná az alábbiak közül?

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
  Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
  miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
  Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
  shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
  Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
  ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
  Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
  amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
  Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?