NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A magyarok többsége a nyári időszámítást szeretné az óraátállítás eltörlése után

Megvan a kétharmad.

Még augusztus végén javasolta

2018.08.31. 10:19

Fontos: Juncker szerint át kell térni az állandó nyári időszámításra

/ hírek 1 kapcs. /
Az EB elnöke ma nyilatkozta a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.
az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, hogy el kellene törölni az óraátállítást, mert nem szeretik azt az emberek. Szerinte az egész Európai Unióban a nyári időszámításra kellene áttérni. Az időzóna megállapítása egyébként tagállami hatáskör, így Magyarország dönthet másként is.

Mi megmutattuk, hogy a nyári, illetve a táli időszámításkor mikor kel és nyugszik a nap, aztán csináltunk egy szavazást, hogy olvasóink melyik megoldást szeretnék. Nálunk is magasan nyert a nyári időszámítás:

Szavazás: Önnek melyik időszámítás felelne meg leginkább?

Később kiderült

2018.11.08. 09:30

Kiderült, hogy mikor törlik el az óraátállítást

/ hírek /
A héten született meg a döntés.
, hogy nem megy ez olyan gyorsan, legalább 2021-ig marad a jelenlegi állítgatás.

A közvélemény-kutatásban is a nyári időszámítás győzött

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából november 14. és 21. között 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyarok óraátállítás kérdéseivel kapcsolatos véleményeit.

A megkérdezettek háromnegyede (78 százalék) szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát , hanem egy időszámítás lenne hazánkban, és Európában. Mindössze 14 százalék gondolja másként.

Leginkább a 45 év felettiek, és a városokban, illetve községekben élők gondolják, hogy jobb lenne óraátállítás nélkül (86-81 százalék); az óraátállítás mellett leginkább a 30 évnél fiatalabbak (26 százalék), illetve a Budapesten élők (23 százalék) vannak.

fotó: Forrás: publicus.hu

A válaszadók kétharmada (62 százalék) szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos . Tízből hárman (28 százalék) vannak — az egyébként “eredeti” — téli időszámítás mellett.

Egy korcsoportos törésvonalat figyelhetünk meg: bár minden korcsoportban többségben vannak azok akik inkább a nyári időszámítást választanák , a 30 évnél fiatalabbak körében háromnegyedes (75 százalék) döntene így, a 60 évesnél idősebbek körében kicsivel több, mint a felük (55 százalék, 35 ellenében).

fotó: Forrás: publicus.hu

Tízből két (17 százalék) megkérdezett úgy tudja, hogy az óraátállítás azért van, mert konkrét gazdasági haszna van, míg tízből négyen (39 százalék) úgy gondolják, hogy már nincs semmilyen gazdasági haszna, harmaduk (34 százalék) szerint pedig ez az egész csak egy hagyomány.

Leginkább a 8 általánost, vagy kevesebbek végzettek tudják úgy, hogy az óraátállítás csupán egy hagyomány (59 százalék), míg a diplomásoknak csak tizede (10 százalék). Mindeközben tíz diplomásból hat (59 százalék) úgy tudja, hogy egykor talán volt gazdasági haszna az óraátállításnak, de ma már nincs, addig tízből kettő (21 százalék) 8 általános végzett véli így .

fotó: Forrás: publicus.hu

A kutatás eredményei között semmilyen, a pártok támogatottságán alapuló törésvonallal nem találkozunk.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. november 14 – 21 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás