NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Megkongatták a vészharangot az Opel központjában

A márka háttérbe szorulásától tartanak egy cégegyesülés miatt. A szentgotthárdi Opel-gyár bizakodó.

Viharfelhők gyűlnek az Opel felett - írja cikkében a Magyar Nemzet. Az Opel anyacége, a francia-német PSA egyesülésre készül a FIAT Chrysler (FCA) olasz-amerikai konszernnel, és az Opel központjában attól tartanak, hogy az egyesülés után az Opelnek az eddigieknél még jobban meg kell küzdenie a beruházásokért.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Michael Lohscheller, a német márka főnöke egy szűk körű vállalati fórumon jelezte, hogy a PSA (Peugeot, Citroën, Opel) és az FCA (Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge, Jeep, Maserati) összeolvad, és 2021-ben létrehozzák a világ negyedik legnagyobb gyártóját, a Stellantist.

"Keményebben és sokkal hangosabban kell dolgoznunk az Opelért, ellenkező esetben a beruházások és a munka máshová kerülnek a Stellantison belül. Ezt pedig nem szabad megengedni" – mondta Lohscheller a német Wirtschaftswoche szaklapnak .

A Stellantis-csoport ugyanis olyan nagyvállalat, ahol sok márka igyekszik beruházásokat és munkát szerezni a saját gyárai­nak. Az Opel nemcsak a piacon, de a csoporton belül is versenyben lesz.

Az Opel ugyanis már eddig is piacokat veszített. November közepe óta karácsonyi szünet van a rüsselsheimi központi gyárban, a szünetet azonban nem a járvány miatt rendelték el, hanem azért, mert az autóvásárlók nem veszik a márka középkategóriás zászlóshajóját, az Opel Insigniát.

"Ha létrejön az egyesülés, annak az Opel a vesztese lesz" – mondta Frank Schwope, a Wirtschaftswoche elemzője. Az új Stellantis-csoportnak a jövőben 14 márkája lesz, Jürgen Gietl, a BrandTrust vezető tanácsadója szerint a vállalatnak át kell alakítania a portfólióját. A márkákat osztályok, célcsoportok és régiók szerint osztanák fel újra. Gietl úgy látja, hogy nehéz idők állnak az Opel előtt.

PSA-benzinmotorokat gyártanak a szentgotthárdi Opel-gyárban
fotó: MTI/Varga György

Mint korábban írtuk

2020.11.19. 11:23

Tényleg csak néhány éve van a szentgotthárdi Opel-gyárnak?

/ gazdaság 6 hsz. /
Nem folytatja a belső égésű motorok fejlesztését a PSA, de a szentgotthárdi gyár évtizedekre tervez előre.
, Carlos Tavares, a PSA első embere a közelmúltban bejelentette, hogy a csoportnál leállították a belső égésű motorok fejlesztését. Arról is írtunk, hogy ez nem jelent jót a szentgotthárdi Opel-gyárnak, ahol 1,2 literes, turbófeltöltős benzines motorokat gyártanak.

Kaszás Zoltán, a szentgotthárdi gyár sajtófelelőse lapunknak akkor azt mondta, a gyár évtizedekre tervez, az itt gyártott motor a PSA-csoport legfontosabb benzinmotorja, Opel, Peugeot és Citroen autókba is szerelik, és a szentgotthárdi gyár ennek a motornak a legnagyobb volumenű gyártója. Hozzátette, biztos benne, hogy a benzinmotoroknak még évtizedekig lesz fontos szerepük.

Kaszás most a Magyar Nemzetnek azt mondta, teljes gőzzel termel a motorgyár az üzemben három műszakban gyártják a tulajdonos, a francia PSA-csoport legfontosabb belső égésű motorját, ez a lendület pedig a következő időszakban is kitart majd.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

steinamanger: P*nt H*dh*zy *z, *k* n*m cs*k * F*d*sz, h*n*m * s*j*t h*z* t*j*n...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : *k* *lv*z*tb*l *l*l*ny*k*t gy*lk*l, *z *lm*b*t*g. *k* *zt * gy*...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
miki1950 : D* m* k*p*tt m*g *gy m*fl*st *rb*n, *m* *z *gy*k l*gk*nz*rv*t*v*...
Jön a Merkel utáni világ
polgartars: G*nd*l*m *gy *rt*nd* * m*g*n*gy*t*m, h*gy cs*k p*nz*rt l*h*t b**...
Baranyi Krisztina rájött, hogyan akadályozza meg a Fudan Egyetem megépítését
polgartars: F*rr*s? (v*l*b*n *d*j*r *s m*nny**rt, m*nny*t k*r*s)...
Orbán Viktor unokája az éves bruttó magyar minimálbérért járhat iskolába