NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2014

Megmutatjuk, hogyan szavazzon az önkormányzati választásokon

Figyelem! Október 12-én öt évre választunk magunknak polgármestert és képviselőket.

A nagy nyári hangulatban és a karneváli forgatagban szinte el is felejtettük, hogy augusztus 25-én hivatalosan is elkezdődött az önkormányzati választás kampánya. Mondjuk, a jelöltek és jelölőszervezetek nem, mert gőzerővel vetették magukat az ajánlások gyűjtésébe, e sorok írójának volt olyan estéje, amikor háromszor csörgették fel az aktivisták a kaputelefonon.

Jelöltté válni nem nehéz, sokan lesznek

Az ajánlásgyűjtéssel nincs is nagy gondjuk, az új szabályok szerint egy népesebb baráti kör is képes valakit jelöltté avatni, ha ugyanabban a választókerületben laknak. Szombathely 14 választókerületében 45 és 50 közti ajánlással bárki jelölt lehet. A polgármester-jelöltséghez ennél persze több kell, Szombathelyen 300. Mint ahogyan a 10 és 100 ezer közti lélekszámú városoknál. 10 ezer lakosnál kisebb településeken az ott élő választópolgárok 3 százalékának ajánlása kell, hogy valaki felkerüljön a szavazólapra.

fotó: Nyugat.hu

Ez a procedúra a holnapig tart, pontosabban szeptember 8. délután 4 óráig. De jelölt az lehet, akinek az ajánlásait a helyi választási bizottság hitelesíti. Ez folyamatosan megy, Szombathelyen is van már jó néhány képviselő- és polgármesterjelölt. Most nem soroljuk fel őket, mert számuk óráról-órára változik. Megtesszük ezt majd az ajánlási időszak végén.

Nézzük inkább a választópolgári tudnivalókat. Akár jelöltünk valakit, akár nem, innentől tulajdonképpen semmi dolgunk a választás napjáig. Illetve, ha tudatosan akarunk cselekedni, akkor utánanézünk a jelölteknek, megnézzük programjaikat, de engedelmes polgárként akár vehetjük alapnak pártszimpátiánkat. Szombathelyen egyébként könnyű lesz tájékozódni, köszönhetően pld. a Nyugat.hu-nak, meg persze az egész sajtónak, de akár részt is vehetünk a választási vitákon .

Akkor is szavazhatunk, ha nem otthon vagyunk

Ha meg eljön október 12., akkor – éppúgy, mint az idei országgyűlési

2014.02.23. 14:05

Az érvényes szavazás titkai

/ közélet 1 kapcs. /
Választásokra felkészítő sorozatunkban most azt nézzük meg, mi történik egy szavazókörben.
majd EP-választásokon – személyi iratokkal felszerelve elballag a szavazókörbe. Tegyünk egy kis kitérőt. Az önkormányzati választásokon azok vehetnek részt, akiknek van bejelentett lakcímük az adott településen. Külhoniak, külföldön élő, hazai lakcímmel nem rendelkezők most nem voksolhatnak.

fotó: Nyugat.hu

De egy újdonság: ha valaki nem otthon akar szavazni, most arra is lesz lehetősége, kérheti, hogy máshol szavazhasson. Erre hasonló módon van lehetőség, mint az említett két választáson

2014.02.12. 13:51

Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás

/ közélet 9 hsz. 2 kapcs. /
Mire figyeljünk, hogyan is voksoljunk? Technikai útmutató következik.
, bővebb infók itt . De fontos, hogy ebben az esetben is az állandó lakcíme szerinti jelöltekre voksolhat, és szavazatát majd oda továbbítják.

Ezért most is várható, hogy a szavazás napja után két-három nappal lesz csak végleges eredmény, a korábbi választások tapasztalatai alapján olykor egy-két-három szavazat is dönthet.

Egy polgármester, egy képviselő, egy lista

Na, szóval, elmegyünk szavazni. Nézzük először, hogy akkora városban, mint Szombathely, milyen jelölekre szavazhatunk. Egyszer, ugye, a polgármesterjelöltre. Szombathelyen jelen állás szerint öt lesz belőlük. Aztán szavazhat a választókerületi jelöltre, de csak arra, akinek a választókerületében lakik, a többire nem.

És, ettől az évtől kezdve a megyei közgyűlés tagjaira is. Pontosabban pártjaira, jelölőszervezeteire. Az ezekre a listára leadott szavazatok arányában osztják el a mandátumokat a jelölőszervezetek között.

A városban az lesz a választókerületi képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapta. Ilyen egyszerű, még részvételi küszöb sincs, tehát akár egyetlen szavazatnyi plusszal is nyerhet valaki. A megmaradt szavazatok mennek a kompenzációs listára, ahol az arányok alapján osztják ki a jelölőszervezetek között. Szombathelyen 14 egyéni választókerület van, így 14 egyéni képviselő lesz, és hat mandátumot osztanak ki a kompenzációs listáról.

Így megy ez minden, 10 ezer lakosúnál népesebb településen, persze, a nagyságtól függően változik a választókerületek száma.

Nem négy, öt. Öt év.

A 10 ezer lakosúnál kisebb településeken nincsenek választókerületek, ott egy közös listára lehet voksolni. A listán abc-sorrendben vannak a jelöltek, és közülük kell kiválasztani maximum annyit, ahány fős az adott képviselő-testület. Figyelem! Ennél kevesebbet lehet, többet viszont nem, mert akkor érvénytelen a szavazat. És persze, ők is szavazhatnak a megyei közgyűlési listákra.

Polgármester pedig az lehet, aki a legtöbb szavazatot kapja a jelöltek közül. És itt sincs küszöb, akár a választásra jogosultak 20 százalékának 30 százaléknyi szavazatával is nyerhet valaki, matematikailag mindenképpen. De ezért is érdemes elmenni szavazni, hiszen minél nagyobb arányban választanak meg valakit akár polgármesternek, akár települési, akár városi képviselőnek, annál nagyobb lesz a legitimitása. Meg, ha van már ilyen jogunk, akkor éljünk vele.

A végére még egy változás. A most megválasztott tisztségviselők mandátuma öt évre szól majd. 2019 októberéig. Nem mindegy, kinek adunk ilyen hosszú megbízást.

Kapcsolódó

2014.09.03. 12:48

A Fidesz a Pro Savariát, a Jobbik az MSZP-t, az MSZP a városi tévét savazta

/ önkormányzati választás 2014 gal. 4 hsz. /
A szombathelyi jelölőszervezetek egyébként egyeztetés céljából gyűltek össze. Lesznek szervezett viták is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás