NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathely ezer önkormányzati bérlakást veszíthet el a meglévő 2100-ból

A valós értékük töredékéért kell eladni az önkormányzati bérlakásokat egy törvényjavaslat szerint.

"Gyakorlatilag tönkreteszik az önkormányzatok bérlakás-gazdálkodását. Szombathelyen azzal számolunk, hogy a 2100 önkormányzati bérlakásból az önkormányzat legalább ezret el fog veszteni, így nem fogunk tudni jövőre már egyetlen lakást sem adni a rászorulónak" - írja Facebook-posztjában Czeglédy Csaba, a szombathelyi önkormányzat lakásbizottságának elnöke.

A politikus arra reagált, hogy kedd éjszaka benyújtották a lakástörvény módosítását , ami szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat.

A bérlők – ha akarják – a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért vehetik meg az ingatlanokat, a kedvezmény mértéke attól függ, hogy mióta bérlik az önkormányzattól a bérlakást.

15 milliós lakást 1,5 millióért

Ha viszont a bérlő a kikalkulált (15-30 százalékos) vételárat egy összegben ki tudja fizetni, akkor előfordulhat, hogy a megállapított árnak csak 70 százalékát kell kifizetnie. Vagyis ha valaki legalább 15 éve lakik a lakásban, akkor a forgalmi érték 10,5 százalékát kell kifizetnie egy összegben.

Az indoklás szerint így a „magyar családok minél szélesebb körben szerezhetnek lakástulajdont” , és azoknak is segíteni akarnak, akik a rendszerváltás után nem vásárolhatták meg a lakásukat.

A két vasi: Böröcz és Rogán

A módosító javaslatot a szombathelyi származású Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be. Böröcz László 1983-ban született Szombathelyen, gyermekkorát öt testvérével egy Vas megyei faluban, Gencsapátiban töltötte. A szintén vasi származású Rogán Antal alpolgármestere is volt korábban volt Budapest V. kerületében.

Lakásbiznisz

A kerület abban az időben híresült el arról, hogy a fideszes érdekkörbe tartozók jelképes áron bérelhettek nagyobb értékű belvárosi önkormányzati lakásokat, ezeket most ők is megvehetik nyomott áron. Ahogyan a budai várban jóval a piaci ár alatt bérelt lakásokat is megvásárolhatják a bérlők.

Több budapesti ellenzéki kerületi polgármester is úgy nyilatkozott, hogy félő, az új törvény arra szolgál, hogy értékes ingatlanokhoz juttassák a NER közeli embereket. A Momentum pedig - cikkünk végén olvasható közleményében - azt írja: “Ez a törvénymódosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 millió forintos ingatlant 15 millió forintért fog tudni megvenni akár Palkovics László, Rákay Philip, vagy bármelyik fideszes oligarcha.”

Czeglédy Csaba a már említett Facebook-posztban azt is írja, hogy az önkormányzati lakások többségét valójában nem az önkormányzati bérlők fogják megvenni, hanem ingatlannepperek.

"A bérlő pedig, aki korábban szociális rászorultsági alapon kapta bérbe az önkormányzati lakást, nem fog anyagilag jobb helyzetbe kerülni, sőt, a lakást is elveszi tőle a nepper, így újra jelentkezni fog az önkormányzatnál bérlakásért" - írja a bizottsági elnök.

A Momentum fideszes lakásmaffiáról ír közleményben

Közlemény

Egy új fideszes törvényjavaslat alapján a kormány kötelezni fogja az önkormányzatokat arra, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokat, ingatlanokat azok piaci értékének 15-30 százalékáért adják oda a bérlőknek. Orosz Anna és Gelencsér Ferenc a XI. és az I. kerület momentumos alpolgármesterei videóban reagáltak erre.

Orosz Anna elmondta, hogy ebből a törvénymódosításból három dolog következik:

 • A Fidesz tovább sújtja az önkormányzatokat, újabb szöget ver az önkormányzatiság koporsójába;
 • A magyar önkormányzatok ingatlan állományának döntő többsége a fideszes lakásmaffia kezébe fog kerülni;
 • Emellett pedig súlyos szociális problémát fog okozni az, hogy az önkormányzatok a jövőben nem fogják tudni lakásokkal támogatni a rászoruló embereket.
 • “Ez a törvénymódosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 100 millió forintos ingatlant 15 millió forintért fog tudni megvenni akár Palkovics László, Rákay Philip, vagy bármelyik fideszes oligarcha.”

  Gelencsér Ferenc Budavár alpolgármestere szerint a Várban lévő ingatlanok esetében ez a törvény akár időszerű is lehetne, hiszen egy évtizedek óta meglévő jogsértésre adja meg a megoldást.

  “A Várban élők végre megvásárolhatnák azokat az ingatlanokat, amiket még akár a nagyszüleik építettek újjá a háború után – hiszen az eddigi törvények alapján ezeket az épületeket az ott élők csak bérelhetik. Azonban ez a törvénymódosító semmi másról nem szól, csak a 2022-es választásokról. Nem a specifikusan a Várban meglévő örökbérlet problémáját akarja megoldani, nem ezt az évtizedes jogsértést akarja feloldani, hanem arról szól, hogy az önkormányzatoknak kötelezően el kell herdálniuk a közvagyont.”

  A törvénymódosítást egyébként az a Böröcz László nyújtotta be, aki Rogán Antal mellett volt alpolgármester abban az időben, amikor számtalan V. kerületi ingatlan lett a piaci érték töredékén eladva a hozzájuk közel álló köröknek.

  Hozzászólások (50)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Katka: * k*rm*ny gy*l*z*t*s *gy**t n* pr*b*lj* m*gm*gy*r*zn*, n*m f*g s...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  Katka: B*jj v*ssz* * f*k*l**b*, *tt *rz*d j*l m*g*d, m*rt m*nt l*tn* *z...
  Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
  Katka: H*t t* n*gy*n b*t*g*k v*gyt*k, *ly*n *mb*r*k*t n*v*lt k* * f*d*s...
  Kiemelkedő munkát végző pedagógusokat tüntettek ki Szombathelyen
  mihu68: *k*k *zt * v*r*st l*n*ll*zt*k *z*kn*k n*m k*ll*tt l*m*nd*n* m*rt...
  Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
  fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot