NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mennyit és mire költött az elmúlt egy évben a szombathelyi városvezetés?

Vita robban ki arról, hogy pazarló-e a városvezetés gazdálkodása. A hivatalos adatokról megkérdeztük a Fidesz frakcióvezetőjét is.

A szombathelyi önkormányzat gazdasági helyzetéről sokat írtunk a közelmúltban, nem véletlenül. Hiszen a járvány okozta gazdasági visszaesés

2020.09.04. 16:45

Mintegy 2-2,5 milliárd forinttal kevesebb bevételre számíthat idén az iparűzési adóból Szombathely

/ gazdaság 7 hsz. /
A magas adóerőképesség miatt 2,5 milliárd szolidaritás adót kell fizetnie az önkormányzatnak, a város kénytelen lesz a sporttámogatásokat csökkenteni.
és az egyre emelkedő kormányzati elvonások
2020.08.02. 07:17

470 millió forintot vont el az idén a járványra hivatkozva a kormány Szombathelytől

/ közélet 27 hsz. /
A jövő évi elvonás még brutálisabb lesz.
miatt egyre nehezebb lesz a működtetni a várost. A városvezetésnek lépnie kellett, Horvát Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester november 17-én jelentett be
2020.11.17. 17:55

Hende-adó bevezetésére készül a szombathelyi önkormányzat

/ gazdaság 47 hsz. /
egy intézkedéscsomagot.

Ennek lényege, hogy az önkormánzati intézményektől és cégektől összesen kétmilliárd forintot vonnak el, és azt tervezték, hogy megemelik a nem lakás célú ingatlanok helyi adóját. A részletekről meg is kérdeztük

2020.11.20. 11:51

Horváth Attila az építményadó emeléséről, a megszorításokról, a kormányzati elvonásokról

/ közélet 52 hsz. /
Lapunk a hét elején elhangzott bejelentések kapcsán kérdezte a költségvetésért felelős szombathelyi alpolgármestert.
az alpolgármestert , később azt is megtudtuk, hogy jövőre
2020.11.26. 11:30

603 millió forint plusz bevételt vár a szombathelyi önkormányzat az építményadó emelésétől

/ közélet 59 hsz. /
Az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját emelik meg január 1-től.
612 milliós plusz bevételt vártak az emeléstől.

Persze, a Szombathelyen ellenzéki szerepbe szorult Fidesz is reagált, Illés Károly, volt alpolgármester, a párt közgyűlési frakciójának vezetője az adóemelés bejelentése után sajtótájékoztatót tartott. Erre lapunkat nem hívták meg, így nem tudtunk tudósítani róla, de a szombathelyi Fidesz Facebook-oldalán megtaláltuk a bő öt perces videót. (Frissítés: A videó már nem érhető el.)

Illés azzal vádolta meg a városvezetést, hogy népnyúzó politikát folytat, Mint mondta, tavaly, a választások után úgy adták át a város irányítását, hogy a kasszában 13 milliárd forint lekötött és 3 milliárd forint szabad felhasználású összeg volt, a városnak nulla volt az adóssága.

A frakcióvezető szerint a Nemény András polgármester által irányított városvezetés pazarló, esztelen ámokfutást folytatott, ennek eredményeként egy éve alatt elfogyott a pénz, és most az építményadó emelésével "megsarcolják" a szombathelyieket.

Miért van az önkormányzatnak két számlája, és mire lehet költeni a rajtuk lévő pénzt?

Mi tesszük hozzá, hogy azóta Nemény András polgármester úgy döntött , hogy az építményadó emeléséről szóló rendelet nem lép életbe január 1-én, mivel egy kormányrendelet megtiltotta, hogy az önkormányzatok új adót vezessenek be, vagy a meglévő adó mértékét emeljék.

A mögöttünk lévő hétvégén a Savaria Fórumban, a város hetilapjában megjelent egy interjú Stéger Gáborral, a városháza Közgazdasági és Adóosztályának vezetőjével. (Az interjú online is olvasható itt , a lap 16-17. oldalán.)

Az interjúban az osztályvezető elmondta, hogy az önkormányzatnak két bankszámlája van. Az egyik egy kereskedelmi banknál, ide folynak be az adóbevételek, innen fizetik az önkormányzat napi kiadásait. Ezt fizetési számlának hívják.

A másik számlát az Államkincstárnál vezetik, ide utalják a pályázatokon elnyert uniós támogatásokat és ide érkeznek azok az állami pénzek, amelyek a helyben korábban lehatározott fejlesztésekhez szükségesek, sokszor előlegként, hogy e lehessen indítani a fejlesztéseket. Ez a projektszámla, aminek pénzmozgását az Államkincstár kiemelten figyeli, gyakorlatilag lehetetlen, hogy más célra használjanak fel pénzt, mint amire kapták. Az átadás-átvételkor ezen a számlán lévő pénzt csakis az előző ciklusban elindított projektre lehet kifizetni.

Stéger Gábor elmondta, hogy a választások utáni átadás-átvételi dokumentum tartalmazza mindkét számla 2019. szeptember 30-i adatait, a dokumentumot Puskás Tivadar leköszönő és Nemény András megválasztott polgármester is aláírta.

Ezeket a nagy beruházásokat támogatta a város

az átadás-átvételkor a fizetési számlán 4,352 milliárd forint, a projektszámlán 7,792 milliárd forint volt.

(Mi tesszük hozzá, hogy a pénzügyi helyzet állásáról az idei év gazdálkodásának zárszámadásakor, jövő év februárjában vagy márciusában kapunk hiteles képet.)

Az osztályvezető felsorolt néhány, akkor folyamatban lévő beruházást:

 • Vásárcsarnok 1,4 milliárd forint, itt ráadásul két részletben a városnak még saját pénzt kellett betenni a projektbe.
 • A Képtár felújítása 1,3 milliárd,
 • kerékpárutak 900 millió,
 • egészségügyi alapellátó 600 millió,
 • Víztorony 500 millió,
 • északi iparterület-fejlesztés 300 millió,
 • óvodafejlesztések 300 millió,
 • Schrammel-gyűjtemény 300 millió,
 • bel- és csapadékvíz-elvezetés 400 millió,
 • Pipitér és Maros óvodák 200 millió,
 • oladi szakképző energetikai felújítása 400 millió.
 • Stéger Gábor megjegyezte, a fizetési számlán többletként jelent meg a Schaefflernek eladott ingatlan ára, plusz a vállalkozásoknak tavaly még fel kellett tölteniük decemberben az iparűzési adójukat, a kettő együtt 2,847 milliárd forint többletet jelentett.

  Ezek után jelent meg a járvány, ami többletkiadásokkal járt, és jár azóta is, plusz megjelentek a kormányzati elvonások. Az osztályvezető azt is hozzátette, hogy jelentkeztek előre nem tervezett kiadások is. A Vásárcsarnok felújításához már hozzá kellett tenni 350 millió forintot és várhatóan további 170 milliót kell ráfordítani.

  Az új Schaeffler-gyárhoz meg kell építeni az utat, ez 190 millió forint lesz. A járvány elleni intézkedések eddig 160 millióba kerültek, a munkahelyüket elveszítők támogatása is több száz milliós tétel lesz. A gépjárműadó elvonása 280 milliós mínuszt jelent, a parkolási díj eltörlése havi 40 milliót, ez az év végére várhatóan mínusz 170 millió lesz.

  Az osztályvezető szerint a tavalyi év pluszbevételeit ezek a tételek viszik el.

  A Fidesz és Illés Károly szerint nem a kormányzati elvonások hozták nehéz helyzetbe a várost

  A Közgazdasági és Adó Osztály vezetőjének nyilatkozata után megkerestük Illés Károlyt, aki fenntartja a véleményét.

  Mint mondta, a Savaria Fórumot nem olvassa, mert szerinte egyértelműen a városvezetés lapja, abszolút nem objektív, nem tényszerű, félrevezető tartalmú, és most az elmúlt időszak második felháborító címlapjával jelent meg.

  Illés kijelentette, a költségvetés kapcsán ők is ugyanazt állították, mint amit Stéger Gábor elmondott az interjúban. A fizetési számlán lévő, szabadon felhasználható 3 milliárd forint pénzeszköz felhasználásáról az új városvezetés döntött.

  Hozzátette, frakciójuk már a 2019-es költségvetés elfogadásával sem értett egyet, már akkor jelentkeztek a pazarló költések, amelyek elvezettek az idei problémákhoz. Továbbra is fenntartják, hogy nem a kormányzati elvonások hozták nehéz helyzetbe a várost.

  A gépjárműadó elvonása valóban 280 milliós mínuszt jelentett, de az ingyenes parkolást nem elvonta a kormány, hanem azt a pénzt a szombathelyiek zsebében hagyta. De ezek az összegek összességében nem tesznek ki félmilliárd forintot - mondta.

  Ezt a félmilliárd forintot a városvezetés más célra költötte el, családtagokat, barátokat helyeztek el feleslegesen létrehozott, vagy okkal betöltetlen állásokba. Mindezt pazarló módon - jelentette ki Illés Károly.

  Hozzászólások (58)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés