NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Dunaújváros leköszönő alpolgármestere nem hajlandó visszaadni három hivatali merevlemezt

Megkérdeztük, Szombathelyen rendben zajlott-e az átadás-átvétel.

Dunaújvárosban is ellenzéki polgármestert választottak október 13-án, Pintér Tamás személyében. Az átadás-átvétel azonban nem ment simán, mert a leköszönő fideszes alpolgármester, Szepesi Attila nem halandó visszaadni három, a hivatalban lévő számítógépekből kiszerelt merevlemezt.

Rendőrségi feljelentést is tettek

A volt alpolgármester azt mondta, nem ő vitte haza az adathordozókat, de azt elismerte, hogy nála vannak. Szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentő anyagok vannak a lemezeken, ezért nem hajlandó visszaadni.

Cserna Gábor, Dunaújváros volt polgármestere
fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Pintér Tamás, a város új polgármestere a Magyar Hangnak elmondta , hogy az eddigi polgármester, az egyik alpolgármester, illetve a polgármesteri kabinetvezető gépeiből hiányoznak a winchesterek. Emiatt már a jegyzőhöz fordultak és rendőrségi feljelentés is született.

A volt alpolgármester magyarázata a Magyar Hang szerint két fontos kérdést is felvet:

 • a minősített adatok tárolása igen komoly biztonsági feltételekhez kötött, ha valóban nemzetbiztonságilag releváns információkról van szó, azok biztosan nem lehetnek egy egyszerű hivatali számítógépen,
 • a minősített adatokhoz egyszerű írásos engedéllyel sem férhet hozzá akárki, az ilyen információk kezeléséhez átvilágításra van szükség.
 • Ezért ha Szepesi Attila igazat mond, legfeljebb úgynevezett „nem nyilvános” minősítésű iratról lehet szó, de az – mint a neve is mutatja – nem számít minősített adatnak, nem is esik az erről szóló jogszabályok hatálya alá.

  Megkérdeztük, Szombathelyen hogyan zajlott az átadás-átvétel

  Szombathelyen a hét elején zajlott le az átadás-átvétel. Ez egy komoly jogi procedúra, ugyanis tételesen át kell venni mindent, a hivataltól kezdve az önkormányzat bankszámlájáig. A végén a leköszönő és az új polgármester aláírásával hitelesíti a dokumentumot.

  Megkérdeztük a városházát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy semmi probléma nem volt, a szabályok szerint zajlott le az átadás-átvétel. Erről Nemény András Facebook-posztban is beszámolt:

  Mi tesszük hozzá, hogy a rendszerváltás óta megtörtént polgármester-váltásokkor sem volt semmi gond Szombathelyen. Azért ez mégiscsak egy polgári város.

  Hozzászólások (1)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  lolka: *zz*l *n *s t*szt*b*n v*gy*k. H* *zt n*zz*k, n*m s*k*r*lt k*v*t...
  Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
  miki1950 : *hh*z * t*m*h*z k*pcs*l*d**n m*gj*l*nt K*r*ny* Gy*rgy t*ll*b*l *...
  Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
  rheingold1926: L*m l*m, m*g*nt b*b*z*ny*s*d*k, h*gy * pl*k*t*kh*z *s *gy k*ll n...
  Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
  rheingold1926: R*p*l * P*g*z*s, k* t*dj* h*l *ll m*g, s k*t h*l, k*t m*k*r t*g...
  Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
  lalika: H* * n*p b*l*d*gl*k *s,*kk*r *s * f*gj* m*gm*nd*n* k* k*ph*t *s ...
  Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját