NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Több mint 400 önkéntes jelentkezett Szombathelyen, hogy a nehéz helyzetben segítsenek a rászorulóknak

Folyamatosan lehet jelentkezni, a héten elindul a kutyasétáltatás is.

Ha vannak pozitívumai a jelenlegi helyzetnek, akkor az egyik mindenképpen a segítőkészség megnyilvánulása. Nem véletlen a mondás, hogy bajban ismerszik meg az ember, látszik, hogy a bajba jutottak megsegítésére sokan mozdulnak. Vannak, akik anyagiakban, pénzzel vagy egyéb felajánlásokkal segítenek, és vannak, akik idejüket és munkaerejüket áldozzák fel, hogy ismeretleneknek tegyék könnyebbé az életét.

Gyorsan reagáltak a civilek

A járvány hazai terjedése elején, március közepén már a Facebookon is szerveződtek csoportok

2020.03.19. 14:47

A kölcsönautótól a fertőtlenítővadászaton át a lélegeztetőgépig – Összefogott Szombathely a Facebookon

/ csak szombathely /
Civil kezdeményezésre megalakult a közösségi oldalon egy csoport Szombathely összefog! néven, melyhez bárki csatlakozhat, hogy segítsen ebben a nehéz időszakban.
a feladatok koordinálására, egy nappal azután, hogy az önkormányzat közzétette felhívását
2020.03.18. 17:58

Önkénteseket keres Szombathely

/ közélet 3 hsz. /
Nemény András polgármester videóban tájékoztatott a szombathelyi helyzetről.
, amiben önkénteseket keresnek.

Sokan jelentkeztek is, az első akciójuk az önkormányzat által vásárolt szájmaszkok kihordása

2020.03.24. 14:14

Holnaptól elkezdik a postaládákba dobni a szombathelyi szájmaszkokat

/ csak szombathely 9 hsz. /
Most borítékolják őket.
volt, amit pár nap alatt teljesítettek is
2020.03.30. 10:53

Keddig minden szombathelyi háztartásnak meg kell kapnia a szájmaszkokat

/ közélet 13 hsz. /
Aki nem kapja meg, jelezze a körzet képviselőjének.
.

fotó: Forrás: Facebook / Bokányi Adrienn

Március 26-án bejelentették

2020.03.26. 18:24

Holnaptól indul a házhoz szállítás a szombathelyi piacról

/ csak szombathely 1 hsz. /
A szombathelyi Vásárcsarnok igazgatónője, Polákovics Marietta és Szombathely MJV Önkormányzata részéről Pavelkovits Petra programszervező elindította a "Ne cipekedj, Nagyi!" mozgalmat.
, hogy egy másik szálon, de újabb akciójuk indul: azoknak, akik igénylik, bevásárolnak a piacon és házhoz is viszik a megvásárolt árut. Ehhez létrehoztak egy zárt Facebook csoportot , ahol jelentkezni is lehet. A kezdeményezés a Vásárcsarnok igazgatónője, Polákovics Marietta és a Városháza programszervezője, Pavelkovits Petra nevéhez fűződik, akik gyorsan találtak jelentkezőket is.

Március végén már arról számolhattunk be

2020.03.30. 14:29

Nő a szombathelyi önkéntes munkára jelentkezők száma, az önkormányzat minden eshetőségre felkészül

/ közélet 2 hsz. 2 kapcs. /
Már most több mint 355 jelentkezőt regisztráltak, de ez a szám folyamatosan nő.
, hogy több mint 350 önkéntes jelentkezett, és folyik tovább a szervezés. A piaci bevásárlási és házhozszállítási akciót mi is kipróbáltuk
2020.03.30. 20:09

Mi is kipróbáltuk a Ne cipekedj Nagyi segítőrendszerét

/ közélet 2 hsz. /
A szombathelyi piac vezetése egy időseket támogató kiszállítórendszert szervezett. Ott jártunk, kipróbáltuk, milyen mások bevásárló csomagját összeállítani.
.

Most, április közepén megnéztük, hogyan is áll az önkéntes mozgalom, és mire van szükségük.

Az önkormányzat koordinálja az önkéntesek munkáját

Mint kiderült, az önkéntesek szervezésével és koordinálásával Németh Ákos városi képviselőt, tanácsnokot bízták meg. Németh lapunknak elmondta, több mint 400 önkéntes jelentkezett eddig. A jelentkezésre több mód is van, az egyik a város hivatalos oldalán található kérdőív .

Önkéntesek - Szombathely

Kérdésekre kell válaszolni, a saját adatokon (név, életkor, elérhetőség, iskolai végzettség, jogosítvány) után meg lehet jelölni, milyen munkában szeretnénk segíteni.

Van itt étel- és gyógyszerkiszállítás, ezek nem igényelnek magyarázatot. Hivatalos ügyintézés, ez azt jelenti, hogy a kérelmező helyett az önkéntes például feladja a csekket, levelet, elhozza a postai csomagot.

fotó: Forrás: facebook / László Győző

Az online ügyintézés telefonos segítséget jelent, ha valaki nem boldogul az internetes ügyintézéssel, akkor neki telefonon segítenek. A telefonos kapcsolattartás is választható, itt arról van szó, hogy a sokáig egyedül lévőket időnként felhívják és elbeszélgetnek velük, szó szerint kapcsolatot tartanak.

Van kutyasétáltatás menüpont is. Németh Ákostól megtudtuk, hogy ez a héten indul. Azok vehetik igénybe, akik határozattal elrendelt karanténban vannak, és a karantén a vele egy háztartásban élő hozzátartozóját is érint, illetve azok a 65 év feletti szombathelyi idősek, akik egyedül élnek, és családtagjaik, ismerőseik, barátaik nem tudnak segíteni az állat gondozásában.

A kutyasétáltatást munkanapokon 8:00-12:00 óra között a 94/520-247-es telefonszámon, illetve a viszket-nemeth.zsuzsanna@szombathely.hu e-mail címen lehet kérni.

A tanácsnok azt is elmondta, hogy a felsorolt tevékenységek nagy részét jelenleg a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat végzi, egyelőre bírják, de valószínű, hogy hamarosan szükség lesz az önkéntesekre. Minden jelentkező bekerül az adatbázisba, és amint olyan munka van, ami a számára megfelel, értesítik.

Erre szolgál a jelentkezési lapon az Akár 8 órás főállású munkát is vállalnék (fizetésért) menüpont, de nem arról van szó, hogy állást ajánlanak. Arra az esetre készülnek fel, ha az intézményi dolgozók közül többen is kiesnek a munkából, és pótolni kell őket. Erre eddig nem volt példa - mondta a tanácsnok.

Önkéntesek a piacon
fotó: Forrás: Facebook / Ne Cipekedj, Nagyi! Önkéntes Futárszolgálat Szombathely Városi Vásárcsarnok

Önkéntesnek jelentkezni telefonon is lehet a 06/20/260 8400 számon. Itt ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, mint az online jelentkezésnél, és ugyanúgy bekerül a jelentkező az adatbázisba.

Németh Ákos hozzátette, természetesen minden felajánlást szívesen vesznek, eddig is voltak, akik raktárhellyel, fuvarozással segítettek, maszkokat, tisztítószereket, fej- és háttámlákat ajánlottak fel. Mindenki megtalálja a helyét - mondta a tanácsnok.

A piaci bevásárlást gyakorlatilag bárki kérheti

Ahogy feljebb már írtuk, másik szálon indult a piaci bevásárlás. Pavelkovits Petrától, az egyik kezdeményezőtől megtudtuk, az elmúlt bő három hétben kialakult egy 3-4 fős állandó csoport, de folyamatosan vannak új jelentkezők, most éppen a diákönkormányzatok segítenek be. Reggel 7 és 10 óra között veszik fel a rendeléseket telefonon, aztán bevásárolnak, majd délig házhoz szállítják az árut.

Pavelkovits Petra hozzátette, elsődleges céljuk, hogy az életkor vagy egyéb betegség miatt veszélyeztetetteknek segítsenek, de tulajdonképpen bárki kérheti a segítségüket, akinek gondot jelent a bevásárlás. Az igényeket reggel 7 és 10 között lehet leadni a 06/20/503 8559 telefonszámon.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról