NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Önkéntes tűzoltó egyesületek szereztek nemzeti minősítést

Kőszegszerdahelyen került sor az önkéntes tűzoltó egyesületek nemzeti minősítő gyakorlatának második körére. A hat önkéntes tűzoltó egyesület sikerrel vette az akadályokat, így ezentúl a saját tevékenységi területükön önállóan végezhetnek beavatkozást.

Kőszegszerdahelyen került sor az önkéntes tűzoltó egyesületek nemzeti minősítő gyakorlatának második körére.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek a hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal kötött együttműködési megállapodás alapján részt vehetnek tűzoltási, műszaki mentési műveletekben, kárelhárításban. A nemzeti minősítő gyakorlat célja, hogy felmérjék a részvételt önként vállaló egyesületek szakmai felkészültségét, melyek a gyakorlat sikeres teljesítésével és a technikai követelmények fennállása esetén önállóan, saját tevékenységi területen hajthatnak végre beavatkozást. A minősítés megszerzésével és az önálló beavatkozás lehetőségével az önkéntes tűzoltó egyesületek jelentős mértékben hozzájárulnak a megye biztonságához, a reagálóképesség növeléséhez.

Nemzeti minősítő gyakorlat Kőszegszerdahelyen
fotó: Katasztrófavédelem

A nemzeti minősítő gyakorlaton azon egyesületek vehetnek részt, amelyeknél fennállnak az elvárt technikai feltételek, és megjelennek az előzetesen tartott elméleti, gyakorlati és munkavédelmi felkészítésen.

A gyakorlaton hat önkéntes tűzoltó egyesület vett részt Bozsokról, Cákról, Kőszegdoroszlóról, Kőszegszerdahelyről, Nemescsóról és Velemből.

A gyakorlat a felszerelések felülvizsgálatával és a képzésekkel indult, majd különböző gyakorlati, tűzoltási, illetve műszaki mentési feladatok során bizonyíthattak az egyesületek. Tűzoltási gyakorlat keretében égő raklapokat, gumikat, tálcatüzet kellett szakszerűen eloltani a beavatkozó egységeknek, de kigyulladt személygépjármű és lángoló tarló is feladatot adott az önkénteseknek. A műszaki mentési gyakorlatok is változatos kihívások elé állították az egyesületeket. Úttestre dőlt fák eltávolításával, vízszivattyúzás során, valamint közúti baleset alkalmával sérült személyek személygépjárműből kimentésével, a jármű áramtalanításával bizonyíthatták, hogy képesek az önálló beavatkozásra.

Nemzeti minősítő gyakorlat Kőszegszerdahelyen
fotó: Katasztrófavédelem

A nemzeti minősítő gyakorlaton résztvevő hat önkéntes tűzoltó egyesület sikerrel vette az akadályokat, a gyakorlat vezetői a végrehajtást minden egyesület részéről „ megfelelt ”-re értékelték, így ezentúl a saját tevékenységi területükön önállóan végezhetnek beavatkozást.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : L*gsz*v*s*bb*n n*m * f*j*k*t, h*n*m * t*k*k*t v*k*rn*k. D* *ly*...
A kommunisták bevették Grazot, és most mindenki a fejét vakarja
miki1950 : N* *dj t*pp*k*t, m*rt m*g *rb*n k*p*sz k*mm*nd*j* m*g *s t*sz*! ...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
miki1950 : *sk*v** f*t*k. Zs*br*b*x*tt k*zz*l. *gy st*l*s*s*n. *gy*d* f*lv...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár
belabo: *r*ny * k*pt*f*! Pl. H*dh*zyt *v*rt*l*n*ts* *gy gy*ng*nl*t* k*m*...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
belabo: H* *z*k k*lt*k * l*gt*bb*t, *kk*r *n m**rt cs*k *ly*n h*rd*t*st ...
Százmilliókat költenek Facebook-hirdetésre a politikusok, Ungár Péter is benne van a TOP 10-ben