NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Mi folyik itt? Már az oltópontok is lehetnek ellenzékiek és kormánypártiak?

Először a kormányhivatal is beleállt a szombathelyi oltóhelyek engedélyezésébe, de valószínű, jött egy telefon, hogy ezt azért mégse. Közben halmokban áll a vakcina és emberek halnak meg.

A történetet valószínűleg mindenki ismeri. Szerdán jelentették be, hogy a szombathelyi önkormányzat három oltóhelyet és ezekben 14 oltópontot alakít ki

03.10. 15:14

Az országban elsőként városi tömeges oltópontok indulnak Szombathelyen - frissített

/ covid 19 27 hsz. /
A tervek szerint már jövő hét elején elindulnak a hűtők és az oltások a Savaria moziban, a Képtárban és a Schrammel-múzeumban.
azért, hogy a háziorvosok munkáját segítse, és ne a rendelőkben kelljen oltaniuk, ahol más dolguk is van. Mint később kiderült, ezt a háziorvosok kérték, a 35 szombathelyi háziorvosból 27 írásban vállalta a külső helyszínen történő oltást, a kiértesítéseket és az adminisztrációt önkormányzati és kulturális dolgozók végezték volna

Többek között itt adták volna be az oltást
fotó: Mészáros D. Zsolt

Csütörtökön be is mutatták

03.11. 15:31

Megnéztük az oltópontnak berendezett Szombathelyi Képtárt, órákon belül elindulhatnak az értesítő telefonok

/ covid 19 17 hsz. /
Azt is elmagyarázták, hogy mi és hogyan történik.
az egyik oltóhelyet a Képtárban. Megtudtuk, hogy a kormányhivatal már hétfőn, március 8-án engedélyezte az oltóhelyek kialakítását, elismerve, hogy a rendkívüli helyzetben a polgármesternek joga van ilyen lépésekre, mert azok az „élet védelméhez szükséges intézkedések” .

Az önkormányzat úgy tervezte, hogy csütörtökön el is kezdik a kiértesítéseket, és a jövő héten kedden (hétfőn nemzeti ünnep van) el is indulnak az oltások az új oltópontokon.

Pénteken aztán váratlanul jött a hír

03.12. 11:42

Kétséges a szombathelyi tömeges oltópontok indulása, a kormányhivatal eltűnt a térképről

/ covid 19 48 hsz. /
A városi oltópontok ügy az utolsó állomásnál látszik elhasalni.
, hogy a kormányhivatal illetékesei nem jelentek meg az utolsó bejáráson, így nem tudják elindítani az oltásokat, pedig a háziorvosokhoz közben megérkeztek a szükséges vakcinák. Nemény András polgármester lapunknak azt mondta, nem zárja ki a politikai motivációt, elképzelhető, hogy központi utasítás érkezett, mondván, egy ellenzéki város ne akarjon saját oltópontokat kialakítani. A polgármester azt is elmondta, hogy nem tudja elérni telefonon Harangozó Bertalant kormánymegbízottat, a Vas megyei Kormányhivatal vezetőjét, a Védelmi Bizottság elnökét

Aztán megérkezett a kormányhivatal közleménye

03.12. 17:31

A kormányhivatal közleménye arról, hogy miért áll a szombathelyi oltópontok ügye

/ közélet 40 hsz. 1 kapcs. /
, amiből kiderült, pillanatok alatt kihátráltak a korábban még támogatott tervből és ilyeneket írtak ráadásul: "a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban" . És, hogy "a polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli" .

Úgy tűnik, üresen maradnak a székek a Képtárban.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Nemény András szintén közleményben válaszolt

03.12. 19:51

„Ki vállalja a felelősséget a késedelemért?” - Nemény András a botrányszagú oltópontügyről

/ covid 19 35 hsz. 3 kapcs. /
A szombathelyi polgármester újabb közleményt adott ki, miért nem tudnak elindulni a városi oltópontok Szombathelyen.
, emlékeztetett rá, hogy három nappal korábban a hivatal még engedélyezte az oltóhelyeket, amelyeket a hivatal előírásainak megfelelően valósított meg a város, a dokumentumokat Harangozó Bertalan írta alá.

A polgármester megjegyezte, hogy a kormánymegbízottat azóta sem tudja elérni, nem veszi fel a telefont. Kijelentette, városvezetőként vállalja a rá eső feladatot, felelősséget és az esetlegesen elkövetett hibákat is, és nem nyugszik bele, hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse.

Itt tartunk most. A járvány tombol, a harmadik hullám felívelő szakaszban van, ma reggelre 9444 új fertőzöttet találtak

03.13. 09:15

Ez brutális: 9444 új fertőzött mára és 163 halott

/ covid 19 4 hsz. /
Közel ezren vannak lélegeztetőgépen.
, egy nap alatt 163-an haltak meg.

Közben szerdán olyan adatok érkeztek

03.10. 11:27

Politico: Magyarország a rendelkezésre álló oltások felhasználásában a legutolsó helyen áll

/ covid 19 5 hsz. /
A rendelkezésre álló vakcináinkból arányaiban mi adtuk be a legkevesebbet embereknek a teljes EU-ban.
, hogy a rendelkezésre álló vakcináinkból arányaiban Magyarországon adtuk be a legkevesebbet a teljes EU-ban, az uniós beszerzésekből érkezett oltóanyag a raktárakban áll, a kormány a nagyságrendileg kevesebb kínai és orosz oltóanyag beadását sürgeti.

Mi történt csütörtökön, hogy meghátrált a kormányhivatal?

A történet sok kérdést vet fel. Azt az elején azért sejteni lehetett, hogy az önkormányzati oltóhelyek nem tetszenek annyira a kormánynak, hiszen ellenzéki városvezetésről van szó, és olyat nem engedhet meg a Fidesz, hogy ellenzéki városvezetés sikert érjen el.

Lehet, hogy nem kapták volna meg a szükséges vakcinát, lehet, hogy késtek volna a nyilvántartási adatok, amire volt már példa a volt SZTK-ban működő kórházi oltópontoknál kialakult káosz

02.24. 10:08

„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál

/ covid 19 54 hsz. /
Száznál is több ember egymás hegyén-hátán, késés és fejetlenség az SZTK előtt. Van, ahol flottul megy.
esetén, amit Harangozó Bertalan ezzel és az emberek fegyelmezetlenségével magyarázott
02.24. 16:32

Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek

/ covid 19 20 hsz. 2 kapcs. /
A Vas megyei kormányhivatal vezetője is értelmezte a reggeli káoszt.
.

A csütörtöki bejáráson még minden rendben volt
fotó: Mészáros D. Zsolt

De ami történt, mégis meglepő és durva volt. Ismételjük meg: a kormányhivatal jóváhagyta az oltópontok kialakítását, ellenőrizte az általuk elírtak teljesítését, majd hirtelen politikai haszonszerzéssel vádolta meg a polgármestert, és visszalépett.

Az indoklásuk is átlátszó, ugyanis közben Szekszárdon és a budapesti V. kerületben engedélyezték az önkormányzati oltópontokat, igaz, mindkét helyen kormánypárti vezetés van.

A szombathelyi helyszínek ellen sem lehet komoly érveket felhozni. A Képtárat és az Éva malmot most újították fel, azóta gyakorlatilag senki sem használta, a Savaria mozi is jó állapotban van. A kórházi oltópontnak használt, omladozó, penészes SZTK-épületnél biztosan.

De mi történt akkor csütörtökön? Valószínű, hogy Harangozó Bertalan kapott egy vagy több dühös telefonhívást "fentről" azzal, hogy eszébe ne jusson megadni az utolsó engedélyt, mert egy ellenzéki városban nem érhet el sikereket az önkormányzat.

Még azt is meghatározhatták, milyen indoklást kell közölni, ami abból is látszik, hogy a kormányzati propagandává silányult megyei napilap is ezeket a szólamokat hangoztatja, miközben korábban ők is pozitívan írtak az oltópontokról. Ott is kaphattak dühös telefonokat vagy e-maileket.

Az sem mellékes, már az elején szó volt róla, hogy a budapesti önkormányzat is átveszi a példát, a Fidesz abba soha nem menne bele, hogy az "alkalmatlan" Karácsony Gergely megoldja azt, ami a kormánynak nehezen megy.

Az pedig, hogy Harangozó Bertalan nem veszi fel a polgármesternek azt a hivatali telefont, amit mi, adófizetők fizetünk helyette, egyszerűen nonszensz. Ő a Védelmi Bizottság elnöke, akit el kell, hogy érjen egy polgármester, hiszen könnyen lehet, hogy valami egyéb katasztrófa (baleset, mérgező anyag szivárgása, épület összeomlása) miatt akarja őt értesíteni a megválasztott városvezető.

Az ügy most már arról szól, hogy a járvány sikeres kezelése felülírhatja-e a politikai érdekeket. A történtek fényében úgy tűnik, sajnos nem. És így, bizony, nem csak etikai, politikai ügyről van szó, hanem sokkal többről. Az emberek életének megóvásáról.

Hozzászólások (36)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás