NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Mit jelent, ha valakinek nincsenek tünetei az oltás után, és kell-e aggódnia annak, akit ágynak dönt?

Az biztos, hogy a mellékhatások, vagyis az oltási reakciók függenek az immunválasztól, de csak ez alapján nem lehet megítélni a vakcina eredményességét.

Hétfőn jelent meg cikkünk, amiben kollégánk leírta

04.26. 12:06

A második Szputnyik-oltás letaglózott, de amilyen hirtelen jöttek a mellékhatások, úgy is tűntek el

/ covid 19 12 hsz. /
Kollégánknak két napig volt láza, hidegrázása, aztán hirtelen minden rendben lett. Most beszámol a tapasztalatairól.
, milyen oltási reakciókat, melléhatásokat tapasztalt a Szputnyik V vakcina második adagja után. Bő két napig tartó kellemetlenségek után nála a tünetek ugyanolyan gyorsan múltak el, ahogyan megjelentek, de vannak, akiket napokra ágynak dönt az oltás, és olyanok is, akik meg sem érzik azt.

Az immunválasztól függ a szervezet reakciója

A közösségi oldalakon sok posztban találgatják a beoltottak, hogy mit jelentenek az erős reakciók, és mit, ha valakinél semmilyen mellékhatás sem jelentkezik. Az egészségkalauz.hu dr. Abisola Olulade, San Diego-i belgyógyászt idézi, aki vizsgálta az Egyesült Államokban az oltás utáni reakciókat. belgyógyász többek között azt mondja: „Az, hogy a mellékhatások típusa és súlyossága egyéntől függően miért változó, meglehetősen komplex, és részleteiben ma sem megértett jelenség.”

Azt azonnal leszögezi, hogy az oltással járó mellékhatások az immunválasszal vannak összefüggésben, és ezzel magyarázható az, hogy az idősebb személyek – akiknek az immunrendszere gyengébb – kisebb mértékben tapasztalják meg ezeket a hatásokat.

„Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet” - mondja dr. Olulade.

Mitől függ a szervezetünk reakciója?

Dr. Olulade szerint számos tényezőtől, életkortól, egészségi állapottól, genetikai adottságoktól is függ az, hogy a szervezet miként reagál az oltásra, a környezeti tényezőknek, a táplálkozásnak és a stressz-szintnek is lehet szerepe ebben. A 2021 februárjában megjelent adatok alapján például azoknál, akik korábban már átestek a Covid-19-en, hosszabb ideig tarthat, mire megszabadulnak az oltás utáni panaszoktól.

A vakcina típusa is befolyásolja a mellékhatásokat. Egy, a JAMA tudományos folyóiratban megjelent közlemény szerint a második adag Moderna vakcina után az oltást felvevők 75 százaléka tapasztalt valamilyen mellékhatást. Ez az arány a második adag Pfizer-vakcinával oltottak körében 64 százalék volt. A legkevesebb jelentett mellékhatás az egydózisú Johnson & Johnson vakcinához köthető. (Az Egyesült Államokban csak ezzel a három vakcinával oltanak.)

Ha nincs mellékhatás, nem hat a vakcina?

A számok azt mutatják, hogy a vakcina hatékonysága nincs kapcsolatban a beadást követően fellépő mellékhatásokkal. Például, a Pfizer-vakcina esetén a résztvevők körülbelül fele mondta azt, hogy valamilyen mellékhatást tapasztalt. „Miközben ők valamennyien, függetlenül attól, hogy tapasztaltak-e mellékhatásokat, magas fokú védelemmel rendelkeznek a koronavírussal szemben” – mondja dr. Olulade. „Összegezve: ha valakinél nem lépnek fel az oltást követően mellékhatások, az nem jelenti azt, hogy a vakcina nem hatásos.”

Mindenki immunrendszere különböző, és teljesen normális az, ha valaki mellékhatásokkal reagál a védőoltásra, mint ahogy az is normális, ha mellékhatások nélkül telnek az oltást követő órák, napok.

Aggodalomra csupán az adhat okot, ha több nap elteltével is tapasztalhatók a mellékhatások vagy az oltás helye 24 óra elmúltával válik még vörösebbé, érzékenyebbé vagy duzzadtabbá. Ezekben az esetekben forduljunk orvoshoz - javasolja a belgyógyász.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György