NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Így kaptam meg az orosz vakcinát nagypéntek reggelén a szombathelyi kórházban

Kollégánk átesett az oltáson, és villámgyors beszámolót írt.

Negatív

02.24. 10:08

„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál

/ covid 19 54 hsz. /
Száznál is több ember egymás hegyén-hátán, késés és fejetlenség az SZTK előtt. Van, ahol flottul megy.
és pozitív hírek
03.31. 16:53

Rengeteg reakció érkezett hozzánk arról, hogyan folyik az oltás a szombathelyi MÁV-rendelőben

/ jelentem 12 hsz. 1 kapcs. /
A többségnek jók a tapasztalatai. De azért van kivétel.
váltották s váltják egymást a koronavírus elleni védőoltások lebonyolításáról. Az utóbbi hetekben, ahogyan pörög fel az oltások száma, úgy tűnik, egyre profibbak a szervezők, lebonyolítók, egyre több az olyan beszámoló, ami arról szól, hogy gyorsan és gond nélkül megy az oltás.

Kollégánk is átesett az első oltáson, hazaérve azonnal billentyűzetet ragadott, tapasztalatai alapján azzal a szándékkal, hogy szaporítja a pozitív beszámolók sorát. Íme:

Így kezdődött

Januárban, amint lehetett, regisztráltam a védőoltásra, pedig az elején nekem s voltak fenntartásaim. No nem a védőoltások ellen, hiszen azok a nevében benne van a céljuk. Hanem a politikai kavarás miatt, főleg azért, mert akkor már jó ideje világosan látszott, hogy politikai célokra használják ki a járványt, annak kezelését, a gazdasági visszaesést, és amúgy is az egész hóbelevancot, amit a koronavírus öntött a nyakunkba.

De egyre több saját tapasztalatot szereztem a fertőzés hatásairól. Barátaim, ismerőseim közül többen is átestek rajta, volt, aki szinte észre sem vette, volt, aki azt mesélte, hogy egy hónapot töltött otthon egyedül, ennek felét közel 40 fokos lázzal.

Hallottam a halálhíreket, láttam a gyászjelentéseket, szerencsére ezek elkerülték a közvetlen környezetemet. De a társasházban, ahol a lakásom van, közel egy hónapja küzd valaki a betegséggel. Azóta hallom, ahogyan kínlódva köhög, kapkodja a levegőt pár percig, aztán némi szünet és újra. Az utóbbi egy hétben enyhültek a rohamai, aminek őszintén örülök, de még teljesen nem múltak el.

Illusztráció
fotó: MTI/Balázs Attila

Ennek hatására eldöntöttem, hogy hiába a vita az oltóanyagokról, amint lesz lehetőségem, elfogadom, bármelyik kínálják fel.

"Elfogadja a Szputnyik-V vakcinát?"

Mivel nem vagyok már fiatal, és van egy gyógyszerrel karbantartott betegségem is, számítottam rá, hogy olyan túl sokat nem kell várnom az oltásra, főleg azután, hogy bejelentették, tömegesen érkeznek a vakcinák az országba.

Mégis meglepődtem, amikor szerda délután megszólalt a telefonom, egy női hang keresett a városházáról. Először persze munkára gondoltam, kicsit mérgelődtem is magamban, hogy talán valamelyik cikkünk miatt hívnak, de amikor a hölgy elmondta, hogy a háziorvosom megbízásából telefonál, felkapcsolódott a villany az agyamban.

Közölte, hogy péntekre kijelöltek oltásra, és az orosz Szputnyik vakcinát kapom. Némi aggodalmat is éreztem a hangjában, amikor megkérdezte, hogy elfogadom-e ezt az oltóanyagot. Én ekkor már úgy voltam vele, hogy jöjjön bármi, csak a fuldoklás ne, igent mondtam. Megtudtam, hogy péntek reggel 9-re kell mennem a Markusovszky kórházba, pár perccel később sms-ben megérkezett az oltás időpontja és pontos helyszíne.

Nem kell aggódni, minden ki van táblázva

Péntek, azaz ma reggel fél 9 után pár perccel megérkeztem a kórház elé autóval, Bár nagypéntek, munkaszüneti nap van, de nehezen találtam parkolóhelyet, azért sikerült megoldani. A portán senki sem volt, amit sajnáltam, mert nem tudtam, hol van pontosan az az osztály, ahová mennem kell.

Ez csak illusztráció
fotó: MTI

Aggodalmam viszont feleslegesnek bizonyult, csak egy irányba tudtam elindulni, a porta melletti fahidat már korábban lezárták, így a sürgősségi tömb fel is kerülni kell egy kicsit. Az én utam most nem oda vezetett, pár lépés után tájékoztató táblába futottam, ami megmutatta, merre kell elindulnom az oltópont felé.

Nagypénteken két oltópont működött a kórházban, legalábbis a tábla szerint, nem volt bonyolult kiválasztani a helyes irányt. A nyilak végig kísértek, habár nem kellett messze menni. A bejárati ajtónál egy gyakorlóruhás katona, egy hadnagy fogadott, kezében listával. Miután megtalálta a nevem, bekísért a belső folyosóra, ahol két férfi láthatóan az oltásra várt, és volt egy asztal a papírmunkának, két női munkatárssal.

"Na, uraim, menjenek"

Kézfertőtlenítés, aztán dokumentáció, elkérték a belegyező nyilatkozatot, amit már kitöltve vittem magammal. Személyi igazolvány, TAJ-kártya, mindent ellenőriztek, közben a hadnagy közölte, hogy az oltás után az onnan nyíló másik folyosón kell eltöltenem 20 percet.

A hölgyek azt is megkérdezték, melyik karomba kérem az oltást, tanácstalanságomat látva az egyik azt kérdezte, jobbkezes vagyok-e. Bólintásomra beírta, hogy az oltást a bal karomba kérem.

Alig ültem le az egyik székre, és néztem meg a telefonon az időt (8:45 volt), amikor egy másik katona jött oda. "na, uraim, menjenek" - mutatott az egyik ajtóra. Ott várnom kellett egy kicsit, a másik két férfi előttem volt, aztán bejutottam egy kisebb tornaterembe.

Három hét múlva, ugyanebben az időpontban

Jobbra megint egy papírmunkás asztal, két hölggyel, szemben egy szék középen, és egy kék műtőruhás, fiatal doktornő. Megkérdezte, szedek-e gyógyszert, igenló válaszomra azt is, milyet. Válaszomra bólintott, újabb kérdés, most beteg vagyok-e, hogy érzem magam. Aztán fertőtlenítés, majd két másodperc és a Szputnyik-V vakcina máris a szervezetemben volt.

Az asztalnál kaptam egy oltási igazolást, aminek - egyelőre - az egyik oldala van kitöltve, de rajta van az új időpont: április 23. A hölgy azt is mondta, hogy ugyanebben az időpontban kell jönnöm a második adagért, de addig kapok még sms-t erről.

Kint a katona a másik folyosóra irányított, azzal, hogy ott üljek le, és várjak 20 percet. Többen voltak, köztük a már említett két férfi. Tőlük megtudtam, hogy őket is április 23-ra hívják vissza, és ugyanarra az időpontra. Nem volt nehéz rájönni, hogy három hét múlva gyakorlatilag megismétlik a mai napot.

Kis kitérő, utánaolvastam, az orosz vakcina második adagját pontosan 21 nappal később kell beadni, ez az egyetlen, jelenleg használt oltóanyag, ahol a két oltáskor beadott oltóanyag különbözik egymástól.

És csak szaporodnak az antitestek

Némi izgalmat érzetem, mást nem, pedig ezerrel figyeltem befelé. A 20 perc alatt a doktornő kétszer is kijött, és megkérdezte, mindenki jól van-e. Közben láttuk, ahogyan sorban jönnek az oltásra érkezők, akik pár perc múlva a mi folyosónkon foglalnak helyet.

Most, két órával az oltás után itthon ülök, várom a mellékhatásokat, egyelőre semmi. De közben elképzelem, hogy a bevitt anyag hatására a szervezetemben az antitestek elkezdtek szaporodni, hogy ha kell, sikerrel küzdjenek meg a koronavírussal.

És ez a lényege az egésznek.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon