NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Ezért ne ölelgesse a kutyáját

Gazdik millióiban omolhat most össze egy világ.

Eddig azt hitte, hogy a kutyák élvezik, ha a gazdájuk ölelgeti őket? Nos, úgy tűnik, tévedett. Stanley Coren, a kutyabarát pszichológus évek óta foglalkozik az állatok viselkedésével. A Psychology Today című szaklapban bemutatott tanulmányában azt vizsgálta, mennyire élvezik az ebek, ha az emberek átölelik őket.

fotó: Faceboo

A University of British Columbia szakértője kétszázötven tetszőlegesen kiválasztott képet értékelt ki, amelyen egy kutyát átölelő ember látható. Kizárta azokat az eseteket, amikben további stresszfaktor is hathatott az állat viselkedésére, például azokat, amiken a négylábút fel is emelték - olvasható a Spiegel online kiadásában.

Annak, hogy a kutyák stressz alatt állnak, több jele is lehet:

 • tágra nyitják szemüket, hogy a szemfehérje is látszódik
 • füleiket behúzzák vagy lehajtják
 • elfordítják fejüket a stressz forrásától vagy becsukják szemüket
 • ásítanak vagy nyalogatják az ajkukat
 • Coren megállapította, hogy a vizsgált képek 82 százalékán a stressznek legalább egy jele észlelhető. Csak a felvételek nyolc százalékán tűnt úgy, mintha a kutya élvezné az ölelést, a többi képen a kutyák viselkedése semleges vagy nem volt teljesen egyértelmű. A szakember szerint az ebek többnyire csak elviselik, de nem szeretik, ha gazdájuk az irántuk táplált szeretetét öleléssel fejezi ki, mivel azzal megfosztják az állatot az elszaladás képességétől.

  fotó: Faceboo

  A kutyák tulajdonképpen futó állatok, arra termettek, hogy gyorsan fussanak. Ez azt jelenti, hogy stressz vagy veszély esetén védekezésük első frontjaként nem fogaikat használják, hanem elszaladási képességüket

  - írta a kutató.

  Coren nem az első, aki arra utal, hogy a gazdik lehetőleg ne ölelgessék kutyájukat, inkább simogatással, jutalmazással, kedves szavakkal dédelgessék őket. A kutyák számára ugyanis az emberek értelmezésében pozitív tartalmú gesztus, az ölelés egészen mást jelent: az erősebb fél fejezi ki ezáltal dominanciáját.

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
  A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
  miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
  Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
  miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
  Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
  miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
  Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
  miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
  Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten