NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az egyszerre történész és képviselőjelölt Melega Miklós mondott beszédet az aradi vértanúk szombathelyi emlékünnepségén

Ilyen, amikor két legyet üt egy csapásra a szombathelyi Fidesz. A közgyűlés ugyanis előírta, hogy történész mondjon beszédet az október 6-i ünnepségen.

A választási ciklus utolsó, szeptember 26-i közgyűlésén

2019.09.26. 08:31

Puskás Tivadar a ciklus beszámolójával búcsúzott a közgyűléstől

/ közélet 2 hsz. /
Ipkovich György is elköszönt, 29 év után. Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat.
a Fideszen kívüli többség szavazataival hoztak egy olyan határozatot, hogy az aradi vértanúk emlékére, október 6-ára szervezett városi ünnepségen egy történész mondjon beszédet.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Persze, a dolognak előzménye is volt, amikor Hende Csaba hazaárulózós performance-t

2019.09.26. 17:53

Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban?

/ közélet 8 hsz. /
Visszakerestük az ominózus beszéd talán legizgalmasabb 5 percét.
mutatott be a Fidesz kampánygyűlésén. Ettől egyébként a Fideszen kívüli többség szavazataival a közgyűlés határozatban határolódott el
2019.09.26. 13:53

A szombathelyi közgyűlés határozatban ítélte el Hende Csaba hazaárulózós performance-át

/ közélet 16 hsz. /
A fideszes parlamenti képviselő a „hazaáruló” szót erőltette ki a nézőkből a Fidesz kampánygyűlésén.
. Valószínűleg a nem fideszes képviselők a történész felkérésével akarták megakadályozni, hogy újabb, Hendééhez hasomló jelenet legyen az aradi vértanúk emlékünnepségén, egy héttel az önkormányzati választások előtt.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Az ünnepségre a hét második felében jött meg a meghívó, abban viszont nem szerepelt, hogy ki tartja a beszédet. Így elmentünk a premontrei gimnáziumban rendezett ünnepségre, és megnéztük.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Meg kell mondani, a Fidesz két legyet ütött egy csapásra. Ugyanis a premontrei diákjainak műsora után Melega Miklós mondott beszédet. Aki történész, ugyanakkor a Fidesz egyéni képviselőjelöltje is.

De a felfokozott politikai hangulat ellenére Melega jól vette az akadályt, beszéde az ünnephez illő, méltóságteljes, a mai politikától mentes, és pozitív végkicsengésű volt.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Először a premontrei gimnázium múltjáról és jelenéről beszélt, aztán felidézte a történelmi tényeket az 1848-49-es szabadságharcról, annak bukásáról és az október 6-án történtekről, amikor Budapesten Batthyány Lajost miniszterelnököt, Aradon pedig a magyar honvédség 13 magas rangú tisztjét végezték ki megtorlásul.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Kitért arra, hogy a főtisztek mellett sok honvédet és felkelőt is kivégeztek, bebörtönöztek, és hogy a véres megtorlásokkal a nemzet gerincét akarták megtörni. Ám ez nem sikerült, ugyanis megalkuvás helyett az aradi 13 a passzív ellenállás, a függetlenség és az önkényuralmi elnyomás elleni kiállás szimbóluma lett, amiből végül megszületett az 1867-es kiegyezés.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Melega azt is hangsúlyozta, hogy az aradi 13 között több külföldi származású, osztrák, német, szerb főtiszt volt, akik magyarságát azonban nem szabad kétségbe vonni, hiszen elkötelezettek voltak a magyarok szabadsága mellett, és méltóságteljesen, megalkuvás nélkül áldozták ennek az eszmének életüket.

fotó: Nagy Zoli

Melega arra is kitért, hogy a magyaroktól sok áldozatot követelt a történelem, de ez soha nem okozott belenyugvást, az áldozatok emléke mindig valami újnak, valami jobban az alapja volt.

fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

A beszéd után egyébként az önkormányzat, a pártok, civil szervezetek koszorúzták meg a gimnáziumban lévő emlékhelyet, majd a Batthyány téren közösen gyújtottak gyertyákat a Batthyány emléktáblánál.

fotó: Nagy Zoli

Hende Csaba nem vett részt az ünnepségen.

fotó: Nagy Zoli

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak