NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nemény András: 65 éve, hogy a szabadságért haltak meg emberek, 31 évvel ezelőtt a szabadság alapjait akarták megteremteni

Az október 23-i ünnepi közgyűlésen a szabad önkormányzatok mellett állt ki Szombathely polgármestere.

Két évvel ezelőtt, az önkormányzati választások után, 2019. október 23-án alakult meg az új szombathelyi közgyűlés. Így most három eseményről is megemlékeztek a városházán tartott ünnepi közgyűlésen: az 1956-os forradalom és szabadságharcról, a 31 évvel ezelőtti rendszerváltásról, amikor 1990 őszén megválaszthattuk az új, szabad önkormányzatokat, és a két évvel ezelőtti új közgyűlés megalakulásáról.

fotó: Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Nemény András polgármester beszédében a szabad önkormányzatok mellett állt ki, kijelentette, 31 évvel ezelőtt az első megválasztott képviselő-testület a pártállami bilincstől megszabadulva saját kezébe akarta venni és vette is Szombathely sorsát, életét.

Kiemelte, hogy a nem sokkal korábban hivatalba lépett Antall-kormánynak természetes volt, hogy nem csak feladatokat szabott meg az önkormányzatoknak, de forrásokat is adott azok ellátásához, és természetes volt számukra, hogy aki a saját tehetségével, képességével elér valamit, azt segíti és nem elvesz tőle.

fotó: Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Nemény szerint az önkormányzás nem más, mint a saját életünkről hozott döntések a saját szabályaink alapján, a saját felelősségünkre. De hozzátettem, ez csak akkor lehetséges, ha az állam biztosítja hozzá a feltételeket, az elmúlt évtizedekben azonban egyre szűkült a döntések szabadsága, ami mára elérte a kritikus pontot.

Kijelentette, ha nem lesz változás, az önkormányzat szóból csak a kormányzat marad, az önállóságból pedig csak az utasításoknak való feltétlen megfelelés lesz. Idézte Kósa Lajost, aki korábban a Megyei Jogú Városok Szövetségének korábbi elnökeként fogalmazta meg az önkormányzatok 12 pontját.

fotó: Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Ebben benne van az is, hogy az önkormányzatok vagyonát, jövedelmét az állam nem vonhatja el, és az önkormányzatnak joguk van az ellenálláshoz, ha az állam a létét, a törvényességet vagy az alkotmányosságot veszélyezteti.

A polgármester hangsúlyozta, meg kell védeni az önállóságot, a szabadságot, a polgárok szociális biztonsághoz, egészséghez, tanuláshoz való jogát, és azt a jogot, hogy a helyiekről szóló döntések helyben szülessenek, azt semmilyen hatalom el ne vonhassa.

fotó: Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Az ünnepi közgyűlésen közreműködött a Kanizsai Dorottya Gimnázium kamarakórusa, Tóth Dániel, Batyi Norbert, Prikazovics Ferenc és a Weöres Sándor Színház művészei.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: *gy t*n*k * f*d*sz (*s) *j k*rsz*k*b* *rk*z*tt: "*Z *LL*NS...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
Paulus_Maior: * f*n* *zt * fr*ny* *ll*nz*k*t, M*ND*NB*L P*L*T*K** *GY*T *k*r c...
Egy baleset és a gyenge közvilágítás miatt ugrott össze az országgyűlési képviselő és Körmend polgármestere
zoll11: V*l*k*n*k n*gy*n *z *tj*b*n l*h*t, h*gy *lj*r*st *k*rn*k *nd*t*n...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
miki1950 : T*tsz*k *m*k*r * h*h*rt *k*sztj*k. *z *z *rb*n* m*ff**r*ndsz*r ...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen