NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen

Az „okos zebra” kiépítése 3,1 millió forintba kerül, ennek felét el lehet nyerni egy pályázaton.

Az okos zebra viszonylag újnak számít, habár az országban már jó néhány városban, többek között Budapesten, Zalaegerszegen, Debrecenben, Nyíregyházán, Hódmezővásárhelyen is működik ilyen.

A lényege, hogy a gyalogátkelőhely aszfaltjába beépítenek egy érzékelőt, ami észleli, ha egy gyalogos át akar menni az úton. És akkor bekapcsolja a zebracsíkok mellett beépített ledprizmákat, amelyek villogó fénnyel figyelmeztetik az autósokat. Így:

Így működik az okos zebra

Szombathelyre most tervezik az első ilyen okos zebrát. A Generali a Biztonságért Alapítvány írt ki pályázatot önkormányzatok számára, ahol a költségek 50 százalékát lehet elnyerni.

Itt lesz az okos zebra
fotó: Mészáros D. Zsolt

Egy okos zebra kiépítésének becsült költsége bruttó 3,1 millió forint, a pályázaton ennek felét, 1,554 millió forintot lehet megszerezni, a másik felét az önkormányzatnak kell állnia.

A szűk határidő miatt Nemény András polgármester a pályázat benyújtása mellett döntött, a csütörtöki közgyűlésen ezt jóvá kell hagyniuk a képviselőknek.

Itt lesz az okos zebra
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ha nyer a pályázat, akkor Szombathely első okos zebráját a 11-es Huszár út 116. számú épület előtti gyalogátkelőhelyen építik ki. Azért ezt a helyszínt választották ki, mert a rendőrségi baleseti statisztikák és a gyalogátkelőhely vonzáskörzetében elhelyezkedő közintézmények napi látogatószám adatai alapján a helyszín kiemelten forgalmas és balesetveszélyes.

A pályázatot a beérkezéstől számított 50 napon belül elbírálják, tehát sikeres pályázat esetén decemberben vagy januárban el is készülhet Szombathely első okos zebrája.

Hozzászólások (20)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?