NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Meg sem állnak a Zrínyisek – a legzöldebb Szombathelyi suliban jártunk

A zrínyisek hazajárnak a gyalogos és biciklis vándortáborokba, erdei iskolákba, barlangokba, hegycsúcsokra és a különféle versenyekre egyaránt. „Egész évben mozgásban vagyunk” - Molnár Tamás biológiatanár mesélt nekünk az ökosuli egy évéről.

Tanévkezdés előtt, már augusztusban elkezdődik a szervezkedés: a hatodik osztályosok erdei iskolában kezdik a szeptembert. A Balaton-felvidéki háromnapos kirándulásokon különleges környezetben tanulhatnak a gyerekek. Vulkánokról a Hegyestűn, madarakról a fenékpusztai madárgyűrűző táborban, történelmet Tihanyban, ásványokról a bányákban.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

Ősszel felpörögnek a programok: a papírgyűjtési akcióban több tonna újrahasznosítható papírhulladékot sikerült összeszedni, emellett állandó jelleggel gyűjtik az elemeket, és a szelektív hulladékot a suliban.

Az őszi madárvonulás idején a közeli madárvártákra kirándulnak. Fenékpusztán vagy Tömördön ismerkednek a madarakkal, a vonuláskutatással, a gyűrűzési programokkal. A madarak világa amúgy sem idegen a gyerekektől, hiszen minden évben részt vesznek a madárvédelmi programban is.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

Októberben maga a természet jön a suliba négylábon – az Állatok Világnapján mindenki behozhatja kis kedvencét. Ilyenkor a kora délután a kutyusoké, később pedig a cicák, nyuszik, hörcsögök a főszereplők.

Minden évszakban egy-egy nagyobb túrára invitálják nem csak az általános iskolásokat, hanem a szülőket és a régi tanítványokat is, ugyanis az ő körükben is népszerűek ezek a kirándulások. Az elmúlt évtizedben a negyvennél is több túra alatt a pincétől a padlásig bejárták Nyugat-Magyarországot és a környező területeket. A Csodabogyósbarlang legmélyén, és a Rax tetején is jártak zrínyis csapatok.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

A nagy túrák tényleg négyévszakosak, sem a téli hideg, sem a rekkenő hőség nem fogja vissza a vándorkedvű csapatot. A balatoni nádégetéstől a patakban fürdésig minden kalandban benne vannak. Szerencsére az előítéletekkel ellentétben van igény arra, hogy a képernyő mögül kibújva, kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a gyerekek.

A madarak és fák napját minden évben egy akadályversennyel teszik emlékezetessé, ahol csapatokban indulnak az osztályok tanulói. A Föld és a Víz Világnapján flashmobbal ünnepeltek.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

A fenntarthatóság, mint napjaink legfontosabb témája, az iskolában is nagy hangsúlyt kap. A mindennapi szemléletformáláson túl, Fenntarthatósági témahetet is tartanak. A Te Szedd akcióhoz csatlakozva, a Joskar-Ola lakótelepet segítették „tisztába tenni”.

Kiemelt szerepet kap még az oktatásban az egészségnevelés is. A suliban nem csak a gyerekeket, de a szülőket is közösségi felelősségvállalásra ösztönzik. A szülői értekezletek és fogadóórák idején az iskolában lehetőséget biztosítanak véradásra.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

Az év végi ökohéten kerül kiosztásra az év ökoosztálya díj – az egész éves teljesítményt vándorkupával jutalmazza az iskola. Az ökohétre a környezeti nevelésben élenjáró sztárvendégek is érkeznek, akik a saját szakterületükről – csillagászatról, hegymászásról, vulkánkutatásról – tartanak előadásokat. A héten az osztályok ellátogatnak a Fekete István Állatvédő Egyesülethez, a Kámoni Arborétumba és a Vasivíz Zrt. telephelyeire.

A vándorélet akkor sem ér véget, amikor az iskola nyárra bezárja a kapukat, sőt akkor kezdődik igazán. A nyarat kerékpáros és gyalogos vándortáborban indítják a srácok. Itt a szórakozáson kívül a teljesítmény is számít, jó pár kilométer bekerül a bakancsokba, biciklikerekekbe.

fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

És hogy hogyan tovább? Nincs megállás jövőre sem. A táborok már szervezés alatt, a vándorkupa nemsokára új osztályhoz kerül, a biciklik előkészítve, a bakancsok kipucolva...

Jó utat kívánunk!

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?