NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Már nem királyi fenségek

II. Erzsébet elbocsátotta Harryt és Meghant.

Elveszítette a királyi fenség státuszt Harry herceg és felesége, Meghan Markle, és nem részesülnek a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban – jelentette be közleményében a Buckingham palota. Továbbá a házaspár hivatalosan nem képviseli többé II. Erzsébet királynőt. - írja a hvg.hu - Harryt - a 94. életévében járó II. Erzsébet királynő unokáját, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát - és feleségét eddig az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás illette meg. Erre a címre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegnő Harry feleségeként tarthatott igényt.

A palota szombat esti közleményéből ugyanakkor kiolvasható az is, hogy Harry és Meghan - legalábbis egyelőre - megtartotta hercegi címét. A négy bekezdésből álló kommüniké négyszer említi hivatalos hercegi címükön, Sussex hercegeként és Sussex hercegnőjeként őket. A sussexi herceg és hercegné a BBC szerint azt is közölték, hogy szándékukban áll visszafizetni azt a 2,4 millió fontot (több mint 940 millió forintot), amit az adófizetők pénzéből költöttek otthonuk, a Frogmore Cottage felújítására. A pár továbbra is ott fog élni, amikor az Egyesült Királyságban tartózkodnak, viszont idejük nagy részét Kanadában töltik majd. Az új felállás már idén tavasszal életbe lép – jelentette be a királyi család.

Harry herceg és Meghan Markle
fotó: Danny Lawson / PA

"Hosszú hónapok beszélgetései és az elmúlt időszak megbeszélései után örömömre szolgál, hogy konstruktív és támogató megoldást találtunk az unokám és családja számára” – írta II. Erzsébet. A királynő azt is hozzátette, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is nagyon szeretett tagjai lesznek a családjának. Azt is megérti, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a növekvő médiafigyelem miatt az elmúlt két évben, és támogatja őket abban, hogy függetlenedjenek. II. Erzsébet megköszönte a munkát, amit a Nemzetközösség érdekében végeztek és különösen büszke arra, hogy „Meghan ilyen gyorsan beilleszkedett a családba.”

„Az egész családom reméli, hogy a mai megállapodás lehetővé teszi számukra a boldog és békés új életet” – írta. A megállapodás mindenesetre elég szigorú feltételeket szab a függetlenedéshez, hiszen a hercegi pár a jövőben nem tehet majd eleget a királyi kötelezettségeknek, és pénzt sem kapnak érte. A magánalapítványaikat azonban továbbra is működtetik majd. A közlemény arra nem tért ki, hogy milyen biztonsági előírásokat követnek majd, és ki lesz a felelős Harry, Meghan és Archie védelméért, amikor Nagy-Britanniában, vagy Kanadában vannak. Harry őrizetét jelenleg a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ennek költségei becslések szerint évente 600 ezer és egymillió font között mozognak.

Harry herceg kétszer is frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, és bár katonai pályafutását 2015-ben befejezte, a brit hatóságok szerint különösen az afganisztáni bevetések nyomán továbbra is fennáll az a veszély, hogy terroristák célkeresztjébe kerülhet. Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor a hetedik a trónutódlási sorban, közvetlenül édesapja után.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya