NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Ha Londonba mész idén nyáron…

… és még a művészeteket se ejted le magasról, akkor ezeket a galériákat nézd meg!

Mivel nem vallom, hogy London minden titkát és csínját bínját ismerném, nem vállalkoznék arra, hogy megmondjam: ezeket nézd meg Londonban. Viszont, ha választanom kéne, hogy mi az, amit a legjobban tudok Londonról, akkor azok - szoros második helyen a pöpi hamburgerező helyek után -, a művészeti galériák lennének. Ez a cikk azoknak szól, akik nagyvárosi kiruccanásra indulnak e nyáron, vagy akármikor, vagy csak szeretnének többet tudni a londoni kortárs kiállításokról.

1. Hayward Gallery

Nem tudom kik és mik forgatják a Hayward Gallery szimbolikus kerekeit, de valami őrült stáb lehet, mert kegyetlen jó kiállításokat nyomnak egymás után. Akármit adnak éppen azt érdemes megnézni, mert a kuráció, a kiállítók, a galéria hangulata fergeteges. A mindenféle installációktól az aktív résztvételt igénylő alkotásokig, amikbe szó szerint be kell hatolni, mint a legutóbbi Martin Creed kiállítás légballonterme, ami egy szobában a helyiség levegőjének a ½-ét fehér lufikba zárta. Szóval a legjobb, a belépőt abszolút megéri. Ha csak egy galériába mész, ez legyen az.

Ezen kívül: a Hayward Gallery a Temze parton, a London Eye-tól pár perces sétára van, szóval bele kell hogy férjen a legszűkebb programba is.

fotó: Nyugat.hu

2. Tate Modern

Kezdjük azzal, hogy ez a galéria egy régi energia-erőműből lett átalakítva. Igen. Nagyon király. A masszív téglaépület legjellemzőbb tulajdonságai közé tartozik a nagy ipari gyárkémény, és a ma már happeningeknek otthont adó turbina terem. Valahol azt olvastam, azért nehéz megállapítani, hogy valóban ez-e a világ leglátogatottabb kortárs művészeti galériája, mivel ingyenes és nem lehet pontosan megmondani: az emberek kávézni mennek oda, könyvesboltba, festéket venni, a kilátást nézegetni az erkélyről, vagy úgy tényleg a kiállításokra.

Én most a kiállításokat ajánlom. Itt is kemény a kurátorgárda, és még mindig a Temze parton vagyunk, a London Eye-tól 10 perc folyóparti sétára.

fotó: Nyugat.hu

3. Royal Academy

Na már most, ha a Royal Academy-ben jó kiállítás van, az nagyon jó. Ha rossz, az viszont bődületesen unalmas. A legnagyobb nevekből képesek úgy kiállításokat hozni, hogy a dokumentumfilm-szerű képaláírások és a száraz térképes-eredeti kéziratos-leveles vitrinek halálra untatják az embert és elveszik a művészet- és életkedvét. Ellenben képesek soha nem hallott művészek példátlan kiállításainak bemutatására is, mint például a tavalyi Mariko Mori .

Most épp a Picadilly Circus-től vagyunk 3 perc sétára. Nézzünk rá mit állítanak épp ki és ha tetszetős akkor ne sajnáljuk rá azt a pár fontot!

fotó: Nyugat.hu

4. British Museum

Nem, ez nem egy művészeti galéria. Igen, valószínűleg akkor is elmenne oda mindenki ha semmilyen lista sem tartalmazná. Amire fel szeretném hívni az amúgy is reflektorfényként odairányuló figyelmet, az az átrium kupolája, ami magában egy kiemelkedő művészeti alkotás.

Ha arra járunk szenteljünk egy percet arra, hogy elgondolkozunk a számítógépes technika adta lehetőségek határtalanságán. Bár alulról ez nem biztos hogy látszik, az üvegkupola minden egyes háromszöge más méretű. Az átriumot tervező Foster + Parters építészeti iroda külön algoritmust dolgozott ki a darabok pontos méretezésére, majd lézerrel kivágták, megszámozták és így illesztették össze a háromszögeket. Gyönyörű, érzékeny, mindent összevetve, szóval, nagyon szép.

Most a Covent Garden és az Oxford Street között vagyunk félúton. Szintén ingyenes, és vannak csutak múmiák.

fotó: Nyugat.hu

5. Saatchi Gallery

Ha Londonban vagyunk, akkor azért érdemes sétálni egyet Chealsea-ben, ami a világűrbe turbuláló bérletárak, flancos üzletemberek és asszonyok és makulátlan tiszta utcák szeglete. Ha már ott vagyunk, és úgy sincs pénzünk rá, hogy bármelyik üzletben bármit is vegyünk - itt még a használt ruha üzletben is csak designer darabok lógnak -, akkor sétáljunk be a Saatchi-ba. Nem azért, mert olyan király lenne, csak hogy lássunk egy képet a sznobok által megálmodott kortárs képzőművészetről, meg mert ingyen van. Néha még érdekes dolgok is vannak a kiállítva, komolyan.

fotó: Nyugat.hu

+ 1. National Gallery

Ha régi festményeket szeretnénk nézni, meg olyan festőket akikről szó volt a gimis rajzkönyvben, meg lovakat, akkor menjünk el a National Gallerybe. (Nem tudom átjön-e, hogy nem vagyok nagyon lelkes a hely iránt.) A galéria amúgy a Trafalgar Square-en van, ami azon kevés turista helyek egyike, ahol amúgy bentlakásos londoniak is gyakran megtalálhatóak. Ez az a szimbolikus csomópont, ahol összeolvadnak a galéria előtt tüntetők - mivel annyi kisebbség van, végülis akármelyik országban történik valami a világon, a National Gallery előtt valaki tüntetni fog -, a szökőkút szélén ücsörgő láblógató londoniak és a bronzoroszlánokkal fotózkodó turisták.

fotó: Nyugat.hu

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot