NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nyílt levélben tiltakozik a Savaria is

A Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium is tiltakozik a három műszaki középiskola tervezett összevonása ellen, szintén nyílt levéllel, amit szintén közlünk.

Szintén teljes terjedelmében közöljük a Savaria nyílt levelét is, amit a Gépipari által szervezett demonstrációhoz csatlakozva szeretnének átadni dr. Puskás Tivadar polgármesternek, az összevonást ellenző aláírásokkal és nyilatkozatokkal együtt.


Kérjük Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterét, Önkormányzatát és Közgyűlését, hogy biztosítsák a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium további önálló működését, értékeinek és hagyományainak megőrzését, továbbvitelét! Kérjük, hogy a tervezetben létező, iskolánkat is érintő összevonást ne valósítsák meg, mert az szakmailag nem indokolt és több káros következményt is vonna maga után!

1./ „Szakmai indokoltság”

Közös szakképzések? - Nincsenek!

Közös alapozó képzések? - Nincsenek!

Alacsony tanulói létszám? - Iskolánk hosszú évek óta stabil tanulói létszámmal működik, a 2011/2012-es tanévre történő beiskolázás is teljes létszámú 9. évfolyamot biztosít.

Magas működtetési költség? - Az egy órára jutó oktatási költség az összevonásra kijelölt iskolák közül a legalacsonyabb!

Szakmáinkra nincs munkaerő-piaci igény? - Jelenleg nagyobb a cégek általi kereslet szakmai évfolyamot végzett tanulóink iránt, mint amit ki tudunk elégíteni!

2./ „Megtakarítás”

 • A három műszaki középiskola összevonásával várható megtakarítás kb. 20 millió Ft/ év, ez az iskolák összesített költségvetéséhez (956 millió) képest mindössze 2%, nem indokol ilyen – sok káros következményt is eredményező – lépést.
 • A három iskola által, iskolánként önállóan benyújtott költségcsökkentő intézkedések nagyobb megtakarítást tudnak biztosítani, főleg ha hozzátesszük, hogy ebben az esetben az iskolák érdekeltek is a megtakarításokban.
 • 3./ „A műszaki szakképzés erősítése”

  Szombathely ipara, az ipar fejlődése és ezzel a város fejlődése a jelenleginél több végzett műszaki szakembert, szakmunkást igényel! Pályaválasztási döntések! Az elmúlt évek pályaválasztásainak, iskolai jelentkezéseinek vizsgálatából világosan kiderül, hogy a pályaválasztó diákok, s szüleik nagyobb része együtt válasz szakmát (szakmacsoportot) és intézményt, az adott szakma és az adott intézmény (hagyományainak, eredményeinek, kapcsolatainak, iskolai életének, tanulói és tanári közösségének) ismeretében. Egy hagyomány nélküli, ismeretlen hierarchiájú, működésű, mamut rendszerbe melyik szülő adja szívesen gyermekét?

  Különösebb jóstehetség nélkül is valószínűsíthető, hogy a 2012/2013-as tanévben műszaki szakképzésre jelentkezők száma az összevonás eredményeképpen csökkenni fog, s ezzel éppen azt a műszaki szakképzést tesszük tönkre, melyet fejleszteni kellene! Ugyanekkor megindult a város által nem kontrollált – egyébként jelen munkaerő-piaci környezetben nem kívánatos – gimnáziumi képzések erősödése (Bolyai: 45 fő/osztály!)

  Világos és egyértelmű, hogy a város az oktatási normatívához hozzáadott többlet érték miatt szeretné esetleg csak a szombathelyi diákok oktatását finanszírozni, de ugyanakkor annak is világosnak kell lenni, hogy Szombathely, vagy bármely nagyobb város szakember igényének ellátásához a vidéki tanulókat is mindig figyelembe kell venni, mert ha tanulmányai során nem kötöttük őket a városhoz, akkor munkát keresni is máshol fognak. Ha figyelembe vesszük a régiónkat erőteljesen érintő külföldi munkavállalást is, akkor Szombathely erősödő szakember hiánnyal számolhat, ez pedig az ipari fejlődést korlátozó hatása miatt bevétel kiesést és a város pénzügyi helyzetének további romlását okozhatja!

  4./ „Szombathely visszavár”

  Az elmúlt évtizedekre visszatekintve tény, hogy a Szombathelyi és környéki lakhellyel rendelkező – akkor még leendő – mérnökök középiskolai képzését döntő részben Szombathely műszaki Szakközépiskolái (Gépipari, Savaria) adták. Egy hagyomány és ismert színvonal nélküli – ráadásul alapvetően szakiskolának alárendelt - mamut intézmény előrevetíti, hogy a jobb képességű, műszaki érdeklődésű diákok is inkább a gimnáziumokat választják, akkor pedig Szombathelynek annyi mérnöke sem lesz a jövőben, mint jelenleg!

  5./ A felvételi eljárások és az összevonás

  A nálunk és a másik intézményekben tanuló diákok és szüleik a Közoktatási törvény 13.§ (1) pontban megfogalmazott jogok alapján már döntöttek arról, hogy mely intézményben szeretnék középiskolai tanulmányaikat folytatni, illetve mivel a 2011/2012-es tanévre a rendes felvételi eljárás lezárult, így az idén jelentkezett diákok és szüleik is döntöttek ugyanebben a kérdésben.

  Ezt a jogot felmenő rendszerben kell tiszteletben tartani és intézmény átszervezések esetén a pályaválasztók jogainak biztosítása érdekében a következő rendes felvételi eljárás után célszerű új rendszert indítani, az átszervezéseknek megfelelően meghirdetett intézményekkel, szakmacsoportokkal. Ezért is helytelen lenne bármilyen összevonás, átszervezés most, 2011. szeptember 1-től történő bevezetése, különös tekintettel arra, hogy az átszervezéssel kapcsolatban hatástanulmányok sem készültek.

  6./ Egyéb problémák az összevonással kapcsolatban

 • Az úgynevezett szakértői jelentés összegzésében megfogalmazott javaslatok (közös igazgatás), az elemző résszel nincsenek alátámasztva.
 • Az Oktatási Osztály tervezete a javaslatokat mechanikusan átveszi, adatokkal nem támasztja alá, és nem is indokolja.
 • Az összevont intézmény tagintézményeket magába foglaló szervezeti és működési szabályzatának, pedagógiai programjának és egyéb a működést biztosító szabályzatainak kidolgozása megkérdőjelezhető a törvényi határidőn belül, a következő, 2011/2012-es tanév elejéig, hiszen azoknak addig kidolgozva, jóváhagyva, fenntartó által törvényesen elfogadva kellene lennie és természetszerűleg ennek még az előkészítése sem indult el. Az érvényes dokumentumok hiányában megkezdett működés viszont egyértelműen káoszhoz, gazdasági, munkaügyi, nevelési problémákhoz és színvonalromláshoz vezet.
 • A tervezet nem számol a még ebben az évben várható, a közoktatást és a szakoktatást érintő jogszabályi változásokkal.
 • 7./ Stratégiai kérdések

  Az oktatás stratégiai kérdés, hiszen közvetlen munkaerő-piaci hatásai vannak, ezért megfontolt stratégiai döntéseket igényel megfelelő előkészítés, és hatástanulmányok által! Megértjük Szombathely nehéz gazdasági helyzetét, de éppen ezért olyan döntésekre van szükség, melyek hosszú távon biztosítják az oktatási rendszer egészének gazdaságos és hatékony működését.

  Ennek érdekében javasolt a város és a megye oktatási rendszerének tényleges ismerőit (iskolák igazgatóit, szakmai vezetőit, a TISZK-ek vezetőit, a munkaadók képviselőit, a fenntartók képviselőit) egy asztalhoz ültetni. Majd a jelenlegi képzési szerkezet, jelenlegi tanulói létszámok, munkaerő-piaci igények, továbbá a demográfiai adatok alapján a majdani tanulói létszámok, továbbá a célzott képzési szerkezet alapján meghatározni minden iskolára vonatkozóan azt az összehangolt, racionalizált lépéssorozatot, melynek során a város és a megye együtt alakít ki egy új, hatékonyan működő iskolarendszert.


  Szombathely, 2011-05-16
  Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium

  Kapcsolódó

  2011.05.09. 18:49

  Össszevonják a szombathelyi iskolákat

  / közélet 38 hsz. 5 kapcs. /
  A Savariát a Puskással és a Gépiparival, a Horváth Boldizsárt az Orlayval -, a Regulyt pedig a Désivel társítanák. A Művészeti Szakközépiskolát a város átpasszolná a megyei önkormányzatnak.

  2011.05.11. 19:34

  Nem akarnak Puskás bizonyítványt a gépiparisok

  / közélet gal. 12 hsz. 6 kapcs. /
  Újfent középiskolások gyűjtenek aláírásokat Szombathely Fő terén, most a gépiparisok tiltakoznak a tervezett összevonások ellen. Nem szeretnék ugyanis, ha eztán Puskás Tivadarnak hívnák az iskolájukat. Indokuk nem politikai töltetű…

  2011.05.16. 10:02

  Nyílt levelet írtak a Gépipari alkalmazottai Szombathely közgyűlésének

  / közélet 10 hsz. 2 kapcs. /
  Értetlenül állnak az iskolaösszevonási szándék előtt, miután a róluk szóló jelentésben minden tekintetben optimális értékelést kaptak, Szombathely összes középiskolájához viszonyítva is a felső középmezőnyben helyezkednek el.

  Hozzászólások (11)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
  Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
  westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
  Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
  hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
  Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
  demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
  Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
  miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
  Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor