NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megint nincs költségvetése Szombathelynek

De a jobboldal most legalább kimondta, hogy nekik Ipkovich polgármesterrel van gondjuk. Az államkincstár viszont felfüggeszti a normatív támogatások folyósítását.

Nyoma sem volt felfokozott izgalomnak a gyorsan összehívott közgyűlés elején, hiszen a múlt heti, rendkívüli közgyűlés

2010.03.11. 15:55

Ma sem döntött a költségvetésről a szombathelyi közgyűlés (Frissítve)

/ közélet gal. 27 hsz. 4 kapcs. /
A Fidesz nem szavazta meg a napirendet, 10 perc alatt vége volt a testületi ülésnek. A következő időpont március 18. De úgy tűnik, akkor sem lesz költségvetése a városnak.
végén Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, ők a március végi, soros ülésen akarnak tárgyalni a büdzséről.

Jelzésértékű hiányzások

Az elején azonban történt kisebb közjáték, a teremben már többször megjelenő és hozzászólni akaró Lakos Dezső most papírokat kezdett a képviselői asztalokra osztogatni, a hivatal egyik alkalmazottja figyelmeztette, hogy ehhez csak a polgármester engedélye kell. Marton Zsolt közbeszólt, hogy a közgyűlés hozzájárulására van szükség, nem a polgármesterére. Lakos végül kiosztotta a lapokat, majd távozott.

Lakos Dezső papírlapokat osztogatott
fotó: Mészáros Zsolt

A képviselők viszont – ha hiányosan is – de a helyükön ültek. Jelzésértékűnek is mondható, hogy távol maradt a két SZDSZ-es, Varga Tamás és Feiszt György, valamint Prugberger Emil (Pro Savaria) és Gyimesi József (ESZE).

Ipkovich György (MSZP) egy 162 évvel ezelőtt történt eseményre emlékeztetett, amikor a városi közgyűlés egyhangúlag fogadott el követeléseket, alig két nappal az 1848. március 15-i pest-budai események után. Kérte, az elődök iránti tiszteletből is fogadják el a napirendet és tárgyalják meg a költségvetést.

Nincs érdemi tárgyalnivaló

Horváth Zsolt (Fidesz) költségvetési tanácsnok viszont gyorsan lehűtötte a reményeket. Kijelentette, üresek az asztalok, nincs előterjesztés, a korábbi tervezetben szereplő ötmilliárdos hitel pedig öngyilkosság a város számára. Mint mondta, sok egyeztetés volt, de most nincs érdemi tárgyalnivaló, mert a tervezet elfogadhatatlan számukra. Hozzátette, tartózkodni fognak a napirendi szavazásnál, a várost nem éri kár a halasztás miatt.

Horváth Zsolt szerint nem éri kár a várost
fotó: Mészáros Zsolt

Molnár Miklós (Pro Savaria), a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke egyetértett. Felszólította a polgármestert, ne bújjon az ellenzék mögé, ne akarja így eltakarni a helyezetet, amibe az ő vezetése sodorta a várost az elmúlt nyolc év alatt. Mint mondta, olyan költségvetés kellene, ami nem sodorja reménytelen helyzetbe a következő önkormányzatot. Célzott rá, hogy a polgármester alkalmatlannak bizonyult, ezért távoznia kell.

Nemény András, az MSZP frakcióvezetője arra emlékeztetett, közösen próbálták összeállítani a költségvetést, az egyeztetéseken ott voltak a jobboldal képviselői is. A megbeszéléseken végigmentek az egyes ágazatokon, ahol meghatározták az részösszegeket. A végén viszont Molnár Miklós bejelentette, nem fogják megtárgyalni a büdzsét.

A költségvetés nem játékszer

Nemény feltette a kérdést, mit akarnak akkor megtárgyalni? Kevesebbet vagy többet vonjanak el az egyes ágazatoktól? Kijelentette, azért nincs új előterjesztés, mert a jobboldal nem vállalja a közösen kialakított sarokszámokat, amiket a bizottságok is megtárgyaltak. Hangsúlyozta, a költségvetés nem játékszer, meg kell tudni, mi az, amit el akarnak fogadni, mert közben lejár a törvényben meghatározott határidő.

Németh Kálmán (SZDSZ), pénzügyekért felelős alpolgármester azzal kezdte, hogy kijavította Molnár Miklóst, mondván a jobboldal nem ellenzékben van, ők alkotják a közgyűlési többséget. És van előterjesztés, amibe beépítették a jobboldal, az általuk vezetett bizottságok javaslatait. Ennek a következménye az ötmilliárdos hiány. Utalt a múlt heti ülésre is, ahol Marton Zsolt azt mondta, az ülés napjának reggelén látta először a tervezetet. Az alpolgármester kijelentette, ez nem igaz, mert a múlt hétfőn egyeztettek róla.

Németh Kálmán kérése süket fülekre talált
fotó: Mészáros Zsolt

Hozzátette, a költségvetés már nem szakma kérdés, kampány van, politikai játszma. Viszont nagyon sokba kerül a városnak, ha nincs költségvetés, anyagi és erkölcsi károkat is okoz. Rossz üzenet a pénzvilágnak, ezért pedig a közgyűlési többséget terheli a felelősség.

A dolog Ipkovich Györgyről szól

Marton Zsolt szerint az a rossz üzenet, hogy a nyolc évvel ezelőtti 1,5 milliárdos hiány mára a tízszeresére nőtt. Valóban politikai kérdésről van szó, arról kell dönteni, hogyan lehet visszapótolni azokat az összegeket, amelyeket az állami költségvetés elvett a várostól. A dolog Ipkovich Györgyről szól, aki a parlamentben megszavazta azt, most pedig nem képes ezért felelőséget vállalni.

A polgármester megismételte, van előterjesztés, amit le is egyeztettek a tanácsnokokkal, a bizottságokkal, a könvyvizsgálóval, tehát végrehajtható. Kétségtelen, lehet ennél jobb költségvetést is csinálni, de annak az a módja, hogy nyilvános ülésen megtárgyalják. A fő számok adottak, azokon nem lehet változtatni, de belső átcsoportosításokra van lehetőség.

Jövő héten újabb próba…

Ipkovich kijelentette, az a legnagyobb baj, hogy január óta nem tudják megtárgyalni, nem tudnak olyan büdzsét összeállítani, ami tükrözné a közgyűlési többség álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy ma van az utolsó nap, amikor a jogszabály szerint el kell fogadniuk a költségvetést.

A Fidesz és a Pro Savaria tartózkodott a szavazásnál
fotó: Mészáros Zsolt

Aztán a képviselői felelőségre apellált, célzott rá, hogy vannak olyanok, akiket túl korán ért az a tisztesség, hogy magukra vállalják a felelősséget. Kérte, ha mást nem is tesznek, de legalább kezdjék meg a tárgyalást.

Kérése nem talált meghallgatásra, a Fidesz és Molnár Miklós, a Pro Savaria egyedüliként jelen lévő képviselője tartózkodott a napirendi szavazásnál. A polgármester bejelentette, a következő – egyébként normál időpontú – ülés a jövő héten, csütörtökön lesz. Kérte, a jobboldal addig tegye meg módosító javaslatait.

Felfüggesztik a normatív támogatások utalását

A kialakult helyzetről kikértük a Magyar Államkincstár véleményét. Dr. Lacó Bálint válaszában megfogalmazta, hogy ha az önkormányzat a határidőig nem adja le a költségvetési információkat, akkor a szakminiszter a határidőt követő hónaptól az információ beérkezéséig felfüggeszti az önkormányzatot megillető összeg folyósítását. A visszatartott összeg az információ beérkezését követően az év hátralévő részében, havonta egyenlő részben illeti meg az önkormányzatot.

Az önkormányzatot megillető összeg tartalmazza a normatív állami támogatásokat, az átengedett személyi jövedelamadót és az önkormányzatok működésével kapcsolatos egyéb támogatásokat.

(A normatív állami támogatások a lakosságszám illetve a tanulók száma alapján nyújtott összegek az iskolák, óvodák, kulturális és egyéb intézmények működéséhez. Ebből fizetik a rezsit és a munkabéreket is.)

Kapcsolódó

2010.03.14. 06:53

Ipkovich: Vegyék ki a kampányból a város költségvetését!

/ közélet 13 hsz. 1 kapcs. /
Szombathelynek még mindig nincs költségvetése. Megeshet, hogy a törvényben előírt határidőig nem is lesz. A polgármester szerint a jobboldal a tárgyalás helyett azért szavaz nemmel, hátha olyat kellene mondaniuk, ami nem illik a kampánystratégiájukba.

2010.03.11. 15:55

Ma sem döntött a költségvetésről a szombathelyi közgyűlés (Frissítve)

/ közélet gal. 27 hsz. 4 kapcs. /
A Fidesz nem szavazta meg a napirendet, 10 perc alatt vége volt a testületi ülésnek. A következő időpont március 18. De úgy tűnik, akkor sem lesz költségvetése a városnak.

Hozzászólások (34)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*d*d F*t*r, *n s*m sz*r*t*m * b*z*k*t, * c*g*k*t, * m*nk*k*r*l*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
lojalista: *z*k n*m p*nz*rt tr*llk*dn*k,h*n*m kr*mpl**rt,K*rt*sz sz*v**v*l ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
belabo: H* M*gy*r*rsz*g*n v*l*szt*st *k*rsz ny*rn*, b*z*zz, c*g*ny*zz, z...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
miki1950 : J*, m*jd g*nd*lj v*ssz* sz*pt. *kt. -b*n *z *sztr*k *s m*gy*r *d...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
miki1950 : *g*n, *z * K*rz. Cs*kh*gy *z n*m b*x*k *gy *lt*st s*m, m*rt *z *...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak