NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Hétfőre eláll a szél, Szombathely és Budapest felé oké, de a hóátfúvásos területekre addig inkább ne menjenek!

Budapesttől Szombathelyig Veszprém és Győr felé is járható az út, bár néha vizes az útburkolat. Vasárnapi helyzetjelentés és tanácsok, folyamatos FRISSÍTÉSSEL.

19:20 Ugyanez a helyzet Veszprém felé és. Tehát a Szombathely Budapest út biztonságos időjárás szempontból,

18: 30 Szombathelyről Győr felé már sima ügy eljutni Budapestre

Információink szerint Budapesttől Szombathelyig, Győr felé már teljesen járható az út, vizes az útburkolat. Azért óvatosan közlekedjenek.

Nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében

Utolsóként a 13-as utat nyitották meg a forgalom előtt vasárnap kora este, így jelenleg nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság vasárnap este az MTI-vel.

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a megyében a havazásban 16 óráig nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, de a hóátfúvások miatt továbbra is ajánlott lassan, óvatosan közlekedni.

18:26 Ismét járható a 83-as út

Feloldották az útzárat a 83-as úton Koroncó és Gyirmót között, ahol vasárnap délután frontális karambol történt - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Takács József korábbi közlését pontosítva elmondta, hogy egy teherautó ütközött személyautóval a 67-es kilométernél. A balesetben egy ember súlyosan, három könnyebben megsérült. A mentők valamennyiüket kórházba vitték.

15: 00 Forgalomkorlátozást vezettek be több útszakaszon a nagy össztömegű járművekre Veszprém megyében

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem közlekedhetnek a 77-es, a 82-es és a 83-as főút egy-egy szakaszán – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap délután az MTI-t.
Dömölki Zsolt az intézkedést a csúszásveszéllyel indokolta. Emiatt zárták le a 77-es főutat Veszprém és Tapolca között, a 82-es főút Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye közötti szakaszát, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek elől. A tehergépjárművek vezetőit a rendőrök szükség esetén tájékoztatják a pihenési lehetőségekről, a megye városai azonban számukra is megközelíthetőek kerülő úton – tette hozzá.

17:40 Kidőlt fák és árokba hajtott autók Győr-Moson-Sopronban

Kidőlt fákhoz és árokba sodródott járművekhez vonultak az elmúlt órákban Győr-Moson-Sopron megyében a katasztrófavédelem munkatársai - közölte a szervezet megyei igazgatóságának szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a viharos erejű szél miatt Győr mellett egy, a 83-as útra dőlt fa korlátozta a forgalmat. Emellett Kajárpéc és Gyömöre, illetve Bakonyszentkirály és Bakonyszentlászló között, valamint Győrben a Bácsai úton és Bakonypéterden is útra dőlt, illetve megdőlt fák akadályozták a közlekedést.

A 86-os úton Szil és Szilsárkány között kamion csúszott árokba a havas úton, Sokorópátkánál egy megrakott sószóró eke borult félig az árokba, a járművet daruval emeltek ki a tűzoltók. Még tart a helyszínelés és a műszaki mentés a 83-as úton Koroncó és Gyirmót között, ahol korábban frontálisan ütközött két személyautó. A rendőrség a forgalmat Győr-Ménfőcsanak irányába tereli.

Elzárt település továbbra sincs a megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokúról elsőfokúra mérsékelte hófúvás miatt kiadott riasztást - közölte a szóvivő.

Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél

Vasárnap a Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 km/h körül) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként (főként Győr-Moson-Sopron megye keleti része, Komárom-E. megye nyugati határa, Veszprém megye) magas hótorlasz is létrejöhet. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

CSAPADÉK: A Dunántúlon, a Duna-Tisza-közének nyugati felén és az Északi-középhegység térségében további havazás (síkvidék: lepel - 5 cm, magasabban fekvő részek: 5-15 cm) várható, amely napközben síkvidéken olvadhat. Az Alföld keleti felén is egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel az esőt (legkésőbb a Tiszántúl keleti részén, ott a váltás estétől esélyes), de a pozitív hőmérséklet miatt számottevő (> 1-2 cm), nagyobb területet érintő hóréteg kialakulása ott nem valószínű.

Hétfőn már csak gyenge havazás várható

HÓFÚVÁS: A hétfőre virradó éjszaka fokozatosan gyengül a szél. Eleinte erős, délután már csak élénk széllökések várhatók. Eleinte (éjszaka és hajnalban) még a Dunántúl középső és északi tájain helyenként kialakulhatnak kisebb hóátfúvások, majd a nap első feléig még a Bakony térségében fordulhatnak elő.

CSAPADÉK: Már csak gyenge havazás, hószállingózás valószínű helyenként, amiből számottevő (2cm-t meghaladó) friss hóréteg nem várható.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

11:30 Elzárt település nincs, de több helyen korlátozták a forgalmat

Győr-Moson-Sopron megyében nincs elzárt település, de a hóátfúvások miatt több helyen korlátozta a forgalmat a rendőrség.

Vasárnap reggel árokba csúszott vagy az úttesten keresztbe fordult járművekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait; a balesetekben senki sem sérült meg - tájékoztatta az MTI-t a megyei igazgatóság szóvivője.

Ruskáné Takács Anita közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el. A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.

Elzárt település nincs a megyében, de a rendőrség több forgalomkorlátozást vezetett be a hóátfúvások miatt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József elmondta, hogy a 86-os úton Mosonmagyaróvár és Jánossomorja között a forgalmat az M1-es autópályára és az 1-es útra terelik. Az 1-es úton Gönyű térségében a Győr felől Komárom felé tartókat szintén az autópályára terelik.

11:00 OKF: a Dunántúlon téli útviszonyokra kell számítani

A dunántúli megyékben havazás és helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, az érintett területek útjain lassú a haladás, folyamatosak a balesetek, az árokba csúszások - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az érintett területekről folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, jellemzően árokba csúszott kamionokról és személygépjárművekről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöhetnek.

Több útszakaszt érintően már korlátozásokat is bevezettek a közlekedők biztonsága érdekében. Az OKF azt javasolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak a leginkább érintett területeken, ha mégis, akkor csak megfelelően felkészített gépjárművel.

A balesetekről, korlátozásokról és a meteorológiai riasztásokról a nap 24 órájában értesítést kaphatnak ingyenes, okostelefonra készített "VÉSZ" alkalmazás segítségével, illetve az utinform.hu és a met.hu honlapokon - olvasható a közleményben.

Pápán és környékén több út járhatatlan

Pápán és környékén a viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs – tájékoztatta a Veszprém megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője vasárnap reggel az MTI-t. A megyében további havazás várható.

Szolgainé Soós Gabriella az MTI-nek elmondta, hogy Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, az utasokat már továbbszállították, a járműveket két erőgéppel vontatják el.
Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el – közölte a hivatalvezető.
A megyében narancssárga riasztás van érvényben, miután ismétlődő havazás várható. A hóréteg vastagsága a magasabban fekvő területeken meghaladhatja az 5 centimétert, ezért arra kérik az utazni szándékozókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a katasztrófavédelem honlapjáról - közölte Szolgainé Soós Gabriella.

8:34

A Közút vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott.

Több száz munkagép folyamatos rotációban teljesít szolgálatot az utakon. Ami nehezíti a dolgukat, hogy az ország dunántúli területein több ponton is, főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki. A nagy mennyiségű friss hó és a viharos erejű széllökések miatt vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négy számjegyű mellékutat, de elzárt település szerencsére nincs sem a megyében, sem az országban.

A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes feladat, mivel munkagépek hiába takarítják le a havat a burkolatról, az erős szél szinte azonnal visszahordja azt az úttestre. Ezért a hófúvásokkal érintett területeken élőket arra kérik, hogy alaposan fontolják meg, útnak indulnak-e és csak halaszthatatlan ügy esetén vállalkozzanak utazásra.

A www.utinform.hu weboldalon minden nap 5.30. 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül teszik közzé országos összesítést az aktuális út- és látási viszonyokat, Emellett az aktuális forgalomkorlátozásokról szintén itt tájékozódhatnak. A megyei és országos diszpécserek személyre szabott információkat adnak telefonon, elérhetőségünket megtalálhatják a már említett oldalon.

Az autósokat arra kérik, hogy ha a kapott információk alapján mégis az utazás mellett döntenek csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint egyébként a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik, vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. A Dunántúlon mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, keleten enyhe az idő. A Bakonyban -3 °C-ot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén már 10 centiméter.

Az autópályák burkolata mindenhol vizes, só nedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos. A főutak burkolata országszerte vizes, só nedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is. Keleten viszont mindenhol vizes, só nedves a burkolat.

A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erős széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fucking: N*m, *z *gy*d g*t*lj* * g*nd*lk*d*st, m*rt *m* n*ncs ...........
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: V*l*g*s,*z *k*z*t*k g*t*lj*k * m*g*rt*st *s * g*nd*lk*d*st…...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: T* m*ly*n *st*b* v*gy…..v*gy t*t*lr* *tt*d m*g*d*t m*r m*g*nt d*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: N*m * m*sz*r*s v*tt* m*g *z *r*m*v*t,h*n*m *z *p*s nyrt. *z nyrt...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: H*ggy*d! Cs*k tr*llk*d*k *z * t*lv*j f*d*l*t*s*s k*s r*szk*b*r*n...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot