NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Nézzen körül az Antarktiszon a Google segítségével!

Most már otthonról, a kényelmes fotelben ülve is belepislanthatunk abba, mit láthatott Amundsen, amikor elérte a Déli-sarkot.

1913 telén érdekes hirdetés jelent meg egy angol lapban az alábbi szöveggel:

Férfiakat keresünk veszélyes útra. Alacsony bérek, metsző hideg, hosszú órák teljes sötétségben. A biztonságos hazaérkezés kétséges. Siker esetén érdem és elismerés.

A hirdetést Ernest Shackleton brit felfedező adta fel, igaz, már jóval azután, hogy a norvég Amundsen és a szintén angol, de a csikorgó fagyban társaival együtt odaveszett Robert Falcon Scott elérte a bolygó legdélibb pontját. Ez finoman szólva sem egy kifejezett turistacélpont, hiszen a legmagasabb átlaghőmérséklet -25 foknál kezdődik, ennél inkább csak hidegebb van, az itteni téli hónapokban a -60 teljesen átlagos hőfok.

Ezért is gondolhatta úgy a webes mamutvállalat, a Google, hogy Street View nevű projektjét (aminek segítségével a jelentősebb világvárosok utcáin császkálhatunk virtuálisan - aki nem látta még ezt, annak íme egy New York-i pillanatkép ) kiterjeszti erre a különleges terepre, ahova emberek 99,9 százaléka soha nem teszi be a lábát.

Ezzel a Google már komoly magaslatokra helyezte a mércét: a Street View mindössze 2007-ben indult el, akkor még csak öt amerikai város utcaképeit fényképezve keresztbe-kasul, három évvel később viszont már az összes kontinensről közöltek lélegzetelállító, minden internetező által bejárható területeket, hogy végül mindennek megkoronázásaként eljussanak az Antarktiszra is: így ma bárki láthat ide kattintva pingvineket, emide klikkelve meg csodálatos, jéggel bevont tájat, és még csak ki sem kell mozdulnia otthonából. (Valahol a sors fintora, hogy sok más nagyvárossal együtt Budapest személyiségi jogokra hivatkozva megvétózta a Street View-kocsi tevékenységét, miközben már a sarkkörön is járt a panorámafotós masina.)

És ez még csak az első felvonás volt: most olyan új, 360 fokban körbenézegethető helyszínekkel is bővült a virtuális kirándulás, mint a Déli-Sark teleszkópja , a már említett felfedező, Shackleton korabeli kunyhója , sőt, Scott kunyhója , a Cape Royds térségében fészkelő Adele pingvinek lelőhelye , vagy a zászlókkal körbepakolt ténylegesen legdélebbi pont .

Kattintsanak bátran a linkekre feljebb, és nézzenek körül ott, ahol még a legvastagabb divatos télikabát sem ér egy fabatkát sem!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

butamami: M*rt *gy h*m*s r*ndsz*m m*t b*z*ny*t? *z *g v*l*g*n s*mm*t. *gy...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
fucking: T* b@r*m(b*t*)*rc*,*z n*m r*g*dt m*g * n*m l*t*z* *gy*db*n h*gy ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
nimrod: *n *z *ls* p*ll*n*tt*l k*zdv* (2010-t*l k*zdv*, *m*k*r *s 14 v*l...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
fgzb: *k* r*g*sztr*lt * k*rm*nyz*t* h*nl*p*n *s n*gy *rv*s* *gy*t*m*t ...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik
butamami: *dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt n*m g*nd*lt*m...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba