NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Nézze meg a sarki fény mozgását egy skandináv lakos szemével!

Virtuálisan bebarangolható panorámaképfolyammal örvendeztet meg minket Göran Strand fotós, aki Svédország közepén készített ehhez több mint 2400 felvételt.

Bolygónk egyik legkáprázatosabb jelensége az Aurora Borealis , ismertebb nevén a sarki fény, amit mi, magyarok az életünk során legtöbbször csak fotókon láthatunk, hiszen pont olyan helyen tanyázunk a kontinsensen, ahonnan ez nem, vagy csak ritkán látható. A ködfátyolszerű, főleg zöldesen derengő fényjelenségből leginkább a skandinávok kapnak sokat (minél északabbra megyünk, annál több az esélyünk, hogy elcsípjük), okozói pedig a napszél által a Föld mágneses pólusainál a légkörünkbe "befújt", feltöltött részecskék, ezek ütköznek a légkör atomjaival, amik így hirtelen feleslegessé vált energiájuktól sugárzással válnak meg. Ez okozza az éteri, már-már földöntúli sarki fényt.

(Fotó: solarseven @ stockfresh)
fotó: solarseven @ stockfresh

Ma már vannak erre kihegyezett túrák is az északi országokba, egy magyar utazó a csillagaszat.hu-n az alábbi lelkendező szavakkal számolt be pár napja arról, amikor egy ilyenen először elcsípte a fényt:

Az ember áll és néz, elkezd fülig érni a szája és nem tudja, mit kezdjen az egésszel, álom vagy valóság, mintha vetítenék az egészet. A fény elképesztően dinamikussá és fényessé válik, hajnali fényességet is előidézve. (...) Hol szalagként, hol beeső tüskékként, hol az egész eget beterítő zöld pacaként jelent meg, néha lila és pirosas színeket is felvéve. A szalagot mintha pálcával rángatnák, és valaki tüskék ezreit eresztené fentről egy vékony sávba - hihetetlen látvány! Ezt mindenkinek látni kell, az embert lenyűgözi, tiszteletet parancsoló és elgondolkodtató.

Nézze meg Ön is, okozzon örömet gyermekének, kutyájának, nőjének!

Személyesen azonban csak keveseknek adatik meg, hogy ezt lássák, már csak azért is, mert a skandináv országokba utazást méregdrágán mérik - egy svéd fotós, Göran Strand azonban volt olyan jó fej, hogy ezt az élményt elhozza a monitorunkra. Ide kattintva jutunk el az oldalára , ahol csak a folytatás gombra ("click to continue") kell többször klikkelni, hogy gyorsított felvételben, időrendben lássuk aztán a 360 fokban elsütött képeit.

A legjobb az egészben, hogy lenyomott egérgombbal, az egeret körbemozgatva bejárhatjuk az egész égboltot (mintha csak ott állnánk a rénszarvasok taposta hóban!), és mindehhez még egy szemérmetlenül elérzékenyítő zenei aláfestést is kapunk. Ha meg akarja mutatni valakinek, mi fán terem az északi fény, ez a leglátványosabb módja!

Ha erre a képre kattint, akkor is eljut a kiváló oldalra!
fotó: Nyugat.hu

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián