NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi igaz a kormány népszavazási plakátjaiból?

Nem tudni, milyen kvóta ellen tiltakoznak, és csúsztatás az illegális bevándorló kifejezés is.

Intenzíven dübörög a kvótaellenes népszavazás

2016.07.05. 11:19

Október másodikán üzenünk Brüsszelnek: Áder kiírta a népszavazást

/ közélet 3 hsz. /
Szanyi Tibor szerint a kvóta elleni népszavazás sérti az Európai Unió szuverenitását, emiatt a strasbourgi testületekhez fordul.
kampánya, államalapításunk ünnepe is a rémületkeltéssel és a

migránsok

,

illegális bevándorlók

elleni gyűlöletkeltéssel telt. Bő fél éve lepték el a közterületeket a kormány tájékoztatásnak álcázott, valójában erősen propagandisztikus plakátjai, persze, azonnal beindultak a mémek
2016.07.19. 14:03

Tudta? Orbán Viktor hatalomra kerülése óta több mint 300-an haltak meg terrortámadásban

/ közélet 3 hsz. /
Ne hagyjuk, hogy letagadják!
is.

Ki az illegális bevándorló?

Jelenleg hatféle óriásplakáttal találkozhatunk, és kénytelenek is vagyunk találkozni, hiszen mindenhol szembejönnek a kék alapú üzenetek. Hatféle mondanivalóval, és most megnézzük, mekkora a valóságtartalma ezeknek a mondatoknak.

Menekültek Ausztriában tavaly ősszel
fotó: Vágvölgyi Bálint

Rögtön szemet szúr az

illegális bevándorló

kifejezés használata a menekültkvótával kapcsolatban. Ez maga egy csúsztatás, hiszen a sokat emlegetett, de gyakorlatilag nem létező kvóta a már regisztrált, ellenőrzött, és menekültté nyilvánított, menekültstátuszban lévő emberekről szólt volna. Nem illegális bevándorlókról.

A másik, amire céloztunk, nem létezik olyan kvóta, ami ellen a kormány tiltakozik. Korábban valóban szó volt ilyenről, de ezt nem csak Magyarország, hanem az EU régebbi tagállamainak egy része is elutasította, így le is vették napirendről. Ma már önkéntes befogadásról beszélnek.

Nincs semmiféle kvóta

Egy terv létezik még, a miniszterek tanácsa tavaly szeptemberben határozott úgy, hogy két év alatt összesen 120 ezer menedékkérőt Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba helyez át. Magyarországnak 1294 embert kellene fogadnia. A hozzánk érkezők menedékkérelmét továbbra is a magyar hatóságok bírálnák el, tehát nem törvényszerű, hogy minden „kvótás” menekült meg is kapja a menekültstátuszt.

Ezt a határozatot azonban Magyarország és Szlovákia nem fogadta el, és meg is támadta az Unió bíróságán, döntés még nincs. Így gyakorlatilag értelmetlen a népszavazás. Ha értelmet akarunk keresni benne, akkor fel kell idéznünk, hogy az egész

tájékoztatás

eddig közel három és fél milliárd, azaz közel 3500 millió forintba került.

Az óriásplakát-piac döntően Mészáros Lőrinc, a kisebb hirdetéseknek helyet adó, elektromos berendezéseken lévő reklámhelyek Garancsi István érdekeltségében vannak. És akkor még nem is beszéltünk a kormányhoz közeli médiáról, ahol szintén ezerrel pörög a kampány. Jó példa ez arra, hogyan lehet állami pénzt könnyen kijátszani a haveri körnek, ráadásul még politikai haszna is van, de erről később írunk egy másik cikkben.

Az üzenetek

fotó:

A 2015 novemberi párizsi merényletek kitervelője és irányítója, Abdelhamid Abaaoud marokkói származású belga volt, apja 1975-ben vándorolt be Belgiumba. A terrortámadást a marokkói származású, szintén belgiumi születésű és állampolgárságú Salah Abdeslaam által beszervezett emberekkel hajtották végre. Ők tehát Európában születtek és nevelkedtek.

Tény, hogy az észak-afrikai származású, de már EU-s születésű és állampolgárságú fiatalok kirekesztettnek érzik magukat a nagyvárosok peremkerületeiben, nem érzik magukénak az országot, ahová szüleik bevándoroltak.

A szociális háló munka nélkül is fenntartja őket, csapódnak ide-oda, vagy piti bűnözők lesznek, meggyűlölik Európát, radikalizálódnak, és végül gyilkolnak. Szüleik pedig csodálkozva látjákveszik tudomásul, hogy terrorista lett a gyerekükből, hiszen nekik sokkal jobb életük van, mint a szülőországukban, egzisztenciát építettek, vállalkoztak.

Ezen a problémán azonban a menekültkvóta elutasítása nem segít, sokkal bonyolultabb megoldásra lenen szükség.

fotó:

Paolo Serra, az ENSZ líbiai követének katonai tanácsadója nyilatkozta pár hónapja az olasz parlamentben, hogy Líbiában egymillió potenciális migráns van. A francia védelmi miniszter március 24-én 800 ezer emberről beszélt, az EU külkapcsolati képviselője, Federica Mogherini szintén márciusban 450 ezret említett abban a levelében, amiben további lépéseket sürgetett.

Kérdés, hogy ezek közül hányan indulnak el végül, és hányan jutnak be Európábam, miután a líbiai partoknál az EU és a NATO is megerősítette idén a flottajelenlétet.

Tavaly egyébként ezen az útvonalon 160 ezer ember érkezett Olaszországba, míg az EU-ban összesen 1,3 millió ember kért menekültstátuszt. Ehhez képest kell a 450 ezer – 1 millió ember érkezésével számolni.

fotó:

2015 novemberében Párizsban 128-an, idén márciusban Brüsszelben a repülőtéri és metrós robbantásban 34-en, nemrég Nizzában egy teherautós ámokfutó miatt 84-en haltak meg. Ezek voltak a nagyobb támadások, összesen 246 áldozatot követeltek. Még ide vehetjük a Charlie Hebdo-merénylet 17 áldozatát, az elkövetők egyik ismerősének pár nappal későbbi lövöldözését egy kóser kisboltban, a lyoni férfi ügyét, aki főnökét fejezte le, egy magnanville-i késelő két áldozatát, és egy koppenhágai lövöldözés szintén két áldozatát is. Ez összesen még mindig nincs 300. A törökországi Iszlám Állam-merényletekkel együtt viszont megvan a szám.

Viszont Európában korábban is voltak merényletek és terrortámadások, sajnos, a terror nem most kezdődött. A merényletek forgatókönyve nem az, hogy aki most bejön, az jövőre robbant. Tény, hogy az Iszlám Állam erősödése, a radikális gondolatok terjedése a már Európában született, általában másodgenerációs, magukat kirekesztettnek érző muszlimokat tudja inkább beszippantani.

A menekültek százezrei azonban éppen az elől az elvakult gondolkodás okozta káosz elől menekülnek Európába, ami az itteni muszlimokat a terrorizmus felé tereli. Ez a kampány őket mossa egybe azokkal, akik az ő életüket tette tönkre.

fotó:

A BBC összeállítása szerint ha a menedékkérőket nézzük, akkor az Eurostat adatai alapján 2015-ben 1 millió 321 560-ra tehető a szám. Ebben azok a migránsok is benne vannak, akik a nem EU-tag Norvégiában vagy Svájcban kértek menedéket. Az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex viszont ennél magasabb számot tart nyilván: szerintük 1 millió 800 ezer migráns érkezett Európába 2015-ben.

A különbség abból adódhat, hogy nem minden belépő folyamodik menedékért, vagyis illegálisan tartózkodik az EU-ban. Az Európai Unió összlakosságszáma egyébként 500 millió fő.

fotó:

Ez a mondat tartalmaz a legkevesebb konkrétumot. Való igaz, jól hangzik, és az emberek ijedtükben a fejükhöz kapnak. Ám nem tudni, mekkora időtartamra vonatkozik, egy évra, két évre, húsz évre. Azt sem, hogy mekkora városra gondolnak, Ugyanis város a 200 ezres Debrecen és az 1160 lakosú Őriszentpéter

2016.07.24. 15:17

Tudta, hogy hazánk hat legkisebb városából három a Nyugat-Dunántúlon van?

/ könnyű /
Közös jellemzőjük, hogy lakosságszámuk nem magasabb kétezernél. És az is, hogy gyönyörű helyen fekszenek.
is.

Mint feljebb írtuk, egyelőre csak egyetlen adatot tudunk, azt a bizonyos 1290 embert, de ebben sincs még végleges döntés.

fotó:

A mondat valószínűleg a tavaly szilveszteri kölni zaklatások és erőszak miatt került a kampányba. Nem találtunk viszont statisztikai adatot arról, hogy korábban hány zaklatás történt az EU-ban, nincs összehasonlítási alap. Persze, minden zaklatás felháborító és büntetésért kiált, de konkrétumok nélkül felelőtlenség egy ilyen kijelentés.

A kampány üzeneteinek teát kevés a valóságalapjuk, illetve a politikai propaganda ismert eszközét használják. Keverjük a valós adatokat az érzelmek és indulatok kiváltására alkalmas mondatokkal, és tényként fogadja el az emberek nagy része. Erről szól az egész.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

atutazo: N* *rd m*g * "ny*gg*r" k*rt,s*kk*l *l*tt* j*bb h* *lp*sz...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: *z *rn*-*lv*sn* n*m t*d* r*jt*tt *r*f*rr*s*k,* zs*k kr*mpl*n m*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: H*b*zt*m,*l*sm*r*m. N*m 50 *vr*,cs*k 2050- *g t*tk*s*t*tt*k. V*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
amiede: M* * g*nd*d T. m*d*r*t*r? M*v*l *s s*rt*tt*m m*g * sz*b*ly*k*t?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Megamedve: * n*mz*t cs*t*ny* *r*gk*r*r* k**rd*m*lt* * n*v*t....
Nagy Feró kibérelte a Nemzeti Színházat a születésnapjára