NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem lesz népszavazás a szombathelyi iskolákról?

Hiába a kezdeményezés, az aljegyző nem hitelesítette a kérdőívet, így az aláírásgyűjtés sem indulhat el, egyelőre. A végső döntést a bíróság mondja ki.

A szombathelyi MSZP-SZTKE és az LMP május 25-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez

2011.05.25. 12:24

Döntsenek népszavazással a szombathelyi iskolák sorsáról?

/ közélet 18 hsz. 6 kapcs. /
Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ma sürgősségi indítványban kezdeményezte a polgármesternél: tartsanak népszavazást arról, egyetértenek- e a szombathelyiek az iskolák összevonásával és megszüntetésével.
három középiskola összevonása és a Szent-Györgyi Szakközépiskola bezárása
2011.03.09. 01:44

Iskolabezárások és átszervezések küszöbén Szombathely (Frissítve)

/ közélet 39 hsz. /
Egy kiszivárogtatott tanulmány szerint például két iskolát, a Szent-Györgyit és a Regulyt is bezárnák, és összevonásokkal nagy szakképzőhelyeket hoznának létre. A városháza közleményt adott ki, lássuk a részleteket...
ellen. Tették ezt azt követően, hogy a szakma, a diákok, az ellenzéki politikusok többször is tiltakoztak a lépés ellen, a tiltakozásnak néhány nagyobb demonstráció is hangot adott.

Magánszemély kezdeményezte…

Az oktatási bizottság még ugyanazon a napon rábólintott a tervre

2011.05.25. 18:34

Bizottsági ámen a bezárásra és átszervezésre

/ iskola mizéria 17 hsz. 7 kapcs. /
Hét igen a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolára, hét nem a Szent-Györgyi Középiskolára. Az oktatási bizottság Marton Zsolt alpolgármester korábban közzétett módosításaival rábólintott a szombathelyi iskolabezárásra és átszervezésre.
, és ha addig volt is némi ok a reménykedésre, most már biztosra lehetett venni, hogy a közgyűlés is elfogadja a tervet. Így is történt, a másnapi városi közgyűlés
2011.05.26. 09:02

Összevonnak három iskolát, megszűnik a Szent-Györgyi - Közgyűlési blog

/ közélet gal. 60 hsz. /
A képviselők népszavazásra vonatkozó javaslatát lesöpörték az asztalról, de egy magánszemély már jelezte, kezdeményezi annak kiírását. Új igazgató a VTV, a Zrínyi, és a kámoni iskola élén.
fideszes többsége lesöpörte az asztalról az ellenzék népszavazási kezdeményezését, majd elfogadta az iskolák átszervezésének tervét.

Viszont egy magánszemély már akkor jelezte, hogy elindítja a népszavazási kezdeményezést. A törvény szerint ebben az esetben tízezer aláírás kell ahhoz, hogy kiírják a népszavazást, a képviselő-testületet erre kötelezné is a sikeres referendum.

Aláírásokat sem gyűjthetnek…

Az aláírásgyűjtés feltétele viszont az, hogy az aljegyző hitelesítse az aláírásgyűjtő ívet. A törvény erre 15 napot ad neki, ami június 9-én, csütörtökön járna le. Úgy tudjuk, az aljegyző ezt nem várta meg, a mai napon elutasította a hitelesítést. (Szombathelynek jelenleg nincs jegyzője, Kaczmarsky János távozása óta az aljegyző látja el a feladatot, rövidfesen pályázatot írnak ki a posztra.) A jegyzőnek egyébként azt kell vizsgálnia ilyen esetben, hogy a kérdéses ügyben kiírható-e a népszavazás, most valószínűleg úgy vélte, az iskolák átszervezése, megszüntetése nem ilyen ügy.

A dolognak azonban még nincs vége, hiszen az elutasítás ellen három napon belül fellebbezni lehet a bírósághoz. Úgy tudjuk, a népszavazást kezdeményező magánszemély ezt meg is teszi, így a bíróság mondja ki a végső döntést.

Ez utóbbi lehetőség azért is fontos, mert így nem az önkormányzat alkalmazásában, tehát befolyása alatt álló személy dönt egy ilyen ügyben.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: M*jk*n k*v*l m*r n*m t*dt*k m*st m*gf*z*tn*, h*gy j*tsz* *l * n*...
Koronavírus miatt került kórházba egy fideszes képviselő
Fater: M*jk*n k*v*l m*r n*m t*dt*k m*st m*gf*z*tn*, h*gy j*tsz* *l * n*...
Koronavírus miatt került kórházba egy fideszes képviselő
fgzb: *zt*n cs*d*lk*zn*k, m*k*r *z *mb*r*k l*gsz*v*s*bb*n f*lr*v*rn*k ...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
lolka: *z *l*g *tsz*l* st*l*s. *gy* n*m * sz*rv*z*kk*l v*n g*nd? M*rt...
„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál
miki1950 : *m*b*l p*rsz* * v*r*s sz*nt* l*f*xt s*m k*p! ...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat