NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nehezen nyilatkoznak az Orbán-bulláról

Nehéz megtudni, hogy a közintézményekben kifüggesztették-e a neten csak Orbán-bullának hívott Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Tájékozatlan és óvatos hivatalnokokkal beszéltünk telefonon.

Úgy tűnik, a NENYI-nek és Orbán-bullának elkeresztelt nyilatkozat nem csak a netes véleménynyilvánítókat osztotta meg, de a hivatalnokok is óvatoskodnak. Több közintézményt is felhívtunk, hogy megtudjuk, eleget tettek-e a június 14-én elfogadott kormányrendeletnek, mely szerint minden középületben ki kell függeszteni bekeretezve, legalább 50-szer 70 cm-es méretben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Nem is gondoltuk, hogy ennyire macerás lesz a dolog

Nem nyilatkozhatok…

Először a szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézetet kerestük fel telefonon. Csupán annyit kértünk a telefont kezelő hölgytől, hogy nézze meg, kifüggesztették-e a nyilatkozatot az épületben. A hölgy válasza nagyon meglepő volt: ő ebben a témában nem nyilatkozhat. Hozzátettük, nem nyilatkozatot várunk, csak egy igent vagy egy nemet. A hölgy megpróbálta kapcsolni az intézményvezetőt, aki hívásunkkor nem tartózkodott az épületben.

A kudarc után néhány szombathelyi intézményt vettünk górcső alá. Az Egyesített Bölcsődei Intézményt, az Agorát, az MMIK-t és a Szombathelyi Képtárat. Egyiket sem sikerült telefonon elérnünk. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban egy kedves hölgy végre válaszolt kérdésünkre. Igen, kifüggesztették a könyvtárban a nyilatkozatot, méghozzá két uniós pályázat táblája mellett található meg a bekeretezett írás. Mint megtudtuk, a megyei közgyűlés elnökétől kaptak erre egy ajánlást. Mindez a könyvtárnak nem került pénzbe, a kinyomtatott nyilatkozatot egy már meglévő képkeretbe rakták.

A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata
fotó:

A Pálos háza táján nagyobb problémák vannak

Egy szociális intézményt is kiválasztottunk, a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Domonkos utcai központját tárcsáztuk. A gazdasági vezetőhöz kapcsoltak bennünket, ugyanis intézményvezető jelenleg nincsen, mivel összevonják az intézményt a Szociális Szolgáltató Központtal, így jelenleg ennél komolyabb ügyekben sem tudnak dönteni a Pálosban. Szeptemberig végrehajtják az intézmény összevonást, addig inkább az elbocsátásoktól rettegnek a dolgozók. Utána kiderül, kikerül-e a falra a nyilatkozat. Megértjük.

Várjuk a visszahívást

A szombathelyi városházán nincs kifüggesztve az Orbán-bulla. Igaz, még a nyár elején Oroszvári Péter MSZP-s városi képviselő - természetesen cinikus gesztusként értelmezve - átadott egy bekeretezett nyilatkozatot a polgármesternek, Ipkovich György viszont úgy döntött, hogy kikéri a közgyűlés véleményét. Így a képviselők döntenek majd a nyilatkozat kifüggesztéséről.

Kőszeg és Sárvár önkormányzatát is felkerestük nyilatkozat-ügyben. Kőszegen még nem helyezték ki a nyilatkozatot, de elképzelhető, hogy a közeljövőben szakítanak rá időt. A sárvári megkeresés már egy kicsit bonyolultabb volt. Ismételten csak azt kértük a telefonon keresztül, hogy nézzék meg, ki van-e rakva a nyilatkozat. Nehéz dolog lehet más szemének lenni, inkább elkérték a telefonszámunkat azzal, hogy visszahívnak. Egy napos várakozás után végül csörgött is a mobil. Sárvár jegyzője elmondta: igen, kint van a nyilatkozat az önkormányzat épületében. Azt viszont nem tudja, hogy az önkormányzati fenntartású intézményekben kikerült-e a nyilatkozat. De legalább megjött a válasz.

Irány a Megyeháza

A Megyeházán épületében négy helyen is kifüggesztették a nyilatkozatot, így aztán biztosan nem kerüli el senkinek a figyelmét sem. A megyei fenntartású intézményekben, mint a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményben, a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben, a gencsapáti gyermekotthonban és a körmendi Kölcsey gimiben is kirakták a nyilatkozatot.

A megyei közgyűlés elnöke kör-e-mailben tájékoztatta az intézményeket a nyilatkozat kifüggesztésének lehetőségéről. Tény azonban az, hogy a vegyes fenntartású intézményekből, mint például az MMIK vagy szombathelyi Képtár még senki sem jelentkezett, hogy átvenné kinyomtatott és bekeretezett nyilatkozatot. Biztosan nem jutott rá még idő….

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*g m*nd*g j*bb h* n*pr*f*rg*, m*nth* * f*d*ss *ll*cs*ll*g* l*nn...
Pálinkás József volt MTA-elnök pártot alapított, Koczka Tibor volt szombathelyi alpolgármester belépett
zoll11: N*pr*f*rg*!!!...
Pálinkás József volt MTA-elnök pártot alapított, Koczka Tibor volt szombathelyi alpolgármester belépett
Rőzsike : M* m*g * m*s*d*k h*ll*m l*cs*ng*s*n*l t*rt*nk, m*g **r*p* t*bb* ...
A jövő héten lesz döntés a korlátozásokról
Rőzsike : D*szkr*m*n*lj*k * h*z* *rv*s*k*t. *gy *k*rj*k r*j*k k*nysz*r*t*n...
A jövő héten lesz döntés a korlátozásokról
Nirs: F*gy*lg*ss*n SM*th! *z * p*rt*l n*m f*gg*tl*n. N*m v*lt *s n*m *...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen