NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megnyíltak a nemzeti dohányboltok - megnéztük őket

Kinyitottak az új dohányboltok Szombathelyen. A választék még kicsi, csak füstszűrős cigi van és kézzel írt nyugta - tettünk egy kört.

Július 1-jén, azaz a mai napon nyitottak ki országosan az új nemzeti dohányboltok. Természetesen nem volt kötelező a mai napon nyitniuk az újdonsült trafikosoknak, viszont az eredeti pályázati kiírásban plusz pont járt azért, ha valaki tudja tartani a nyitási dátumot. Szombathelyen az elmúlt héten lázasan dolgoztak az üzletek körül, vélhetően itt mindenki vállalta az elsejei kezdést. Körbenéztünk, de persze nem kerestük fel az összes helyi dohányboltot, csak szúrópróbaszerűen vizsgálódtunk.

Elszigetelve a külvilágtól

A Király utcában tükröződő fólia mögött rejtőzködik a trafik. Először azt hittük, hogy a volt kínai üzlet helyén nyíló bolt zárva van, de később jött a felismerés, hogy máshol is ez a helyzet. Konkrétan a Kőszegi utcában álltunk egy trafik előtt, s néztük, hogy vajon nyitva van-e. A kirakat fehér fóliával lefedve, nem látni be, a nyitva tartás szerint vannak bent, így benyitottunk, s lám tényleg.

Ott bent emberek vannak
fotó: Garai Antal Atom

Az üzletben friss bútorillat, meg sok üres polc fogadott bennünket, cigarettából volt választék, de más egyebet még nem lehet kapni, úgyhogy a cigipapírt és a sodrógépet egyelőre még ne keressék itt. A pénztárgép már a pulton, de még nem üzemel, így nyugtát kaptunk, a két eladó rendezgette az árukat és a helyet. Bentről sem lehet kilátni, csak az utcai fény szűrődik át a fóliás üvegeken, kicsit nyomasztó, de miért is legyen ragyogó az egészségkárosítás? Na ugye!

Kis nyitva tábla jelzi, hogy be lehet menni, azt hittük elsőre, hogy zárva van
fotó: Garai Antal Atom

Más dohányboltoknál ugyanezzel a jelenséggel találkoztunk, egytől-egyig le vannak fóliázva a kirakatok (ahol egyébként dohányzásra utaló dolgot nem lehet elhelyezni - ezt a nagy nemzeti dohánykódex arculati kézikönyv is taglalja ). Utoljára ilyen elzártságot kaszinóknál, sztriptíz-bároknál és szexuális segédeszközt árusító üzleteknél láttunk. A kaszinózás már állami felügyelet alatt van, a szex talán nem kerül oda, furcsa lenne a Nemzeti Sztriptízbár vagy a Nemzeti Vibrátorbolt.

Tehát az ajtók mögött már ott vannak az eladók és pár doboz cigaretta is, így elindultak, még ha döcögősen is. A Károly Róbert úton gyerekek sorakoztak az ajtóban, majd láttuk kijönni apukát, így máris szemtanúi voltunk annak, hogy a gyerekek tényleg nem mehetnek be - még.

Trafik a Károly Róbert úton
fotó: Garai Antal Atom

Most már nem kell aggódni kedves honfitárs, ezentúl nem holmi az átkosból fennmaradt két négyzetméteres üzlethelyiségekből kell megvenniük a magyar dohányt, hanem egységesen elegáns, nemzeti üzletekből, s így biztosan trikolor lesz a tüdőröntgenünk is. Magyar tüdőbe magyar rákot! Csak azt az egyet mondaná meg valaki, hogy miért nemzeti? A múzeum, a színház és a himnusz legyen nemzeti, de egy üzletnek, ami a nép lassú halálát javallt elősegíteni? Nem hallottam még nemzeti gégerákról. Kettőezertizenhárom július elseje, e dicső hazafias dátumot fel kell írnunk, ünnepeljük. Van valakinél gránitvéső?

Szabályos a kis trafik a benzinkúton

A Kiskar utcai benzinkúton is épült egy árusítóhely (illetve az oladi benzinkúton is), így aki eddig éjjel a kútra járt cigiért, most is megteheti ugyanezt. Apropó, olvasónk kérdezte, hogy miképp épülhetett a Kiskar utcában a kút területén trafik, amikor a benzinkút létesítéséhez is népszavazás kellett. Valóban, az első népszavazást a rendszerváltás után Szombathelyen tartották, az akkori Total benzinkút építése kapcsán. Ezért is van tető ezen a kúton, mert kötelezte a város az építőt, hogy passzoljon a történelmi városképbe. A most épült kis trafik ügyével viszont már ne fussanak a parlamentig - nyilván azért mert az építmény nemzeti, így nincs benne semmi kifogásolnivaló - másrészről pedig azért ne, mert a hatályos rendelet szerint megfelel az előírásoknak.

Dohánybolt a benzinkúton
fotó: Garai Antal Atom

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló l312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 7. pontja alapján építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek
„7. Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet, kivéve műemléki jelentőségű területen a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 50 méterre álló új épület építését, vagy meglévő épület építésügyi hatósági engedélyhez kötött bővítését vagy átalakítását.”

Kapcsolódó

2013.07.01. 11:09

Trafikok fogják körbe a sárvári tüdőgondozót

/ vélemény 5 hsz. /
A sárvári példa is mutatja, hogy a dohánytörvény nem az egészségvédelemről szól - hívta fel a figyelmet az LMP.

2013.07.01. 08:19

Nyitnak a nemzeti dohányboltok

/ hírek /
Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyílik meg, július 15-től pedig már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.

2013.06.27. 18:08

Itt hamarosan a bicska nyílik!

/ közélet gal. 18 hsz. /
Meghekkelték a szombathelyi dohányboltokat: az előírt dizájnba tökéletesen illő feliratok raktak ki éjjel több leendő trafik ajtajára.

2013.05.31. 07:13

Szombathelyi a legszebb nemzeti trafik

/ vélemény 6 hsz. 3 kapcs. /
Ahol rétes helyett dohányt árulnak majd. - Ha látott már csinosabb küllemű épületben létesülendő nemzeti szívodát és nyalodát, nosza fotózza le!

2013.05.07. 12:14

Trafik-ügy: megszólalt az egyik nyertes

/ vélemény 19 hsz. /
A trafikpályázat egyik szombathelyi nyertese küldött szerkesztőségünkbe egy levelet, kérve, hogy tegyük közzé azt. Íme!

Hozzászólások (25)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak