NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az elsötétített Nemzeti Dohányboltok tulajdonképpen a rablások melegágyai lettek

A tegnapelőtt este a szombathelyi Zanati úton történt trafikrablás kapcsán több olvasónk is kiadta magából haragját a trafiktörvénnyel és a szigorú előírásokkal kapcsolatban.

2013. július 1-től lépett érvénybe a trafiktörvény kis hazánkban, melynek értelmében állami monopólium lett a dohánytermékek kiskereskedelme. Tulajdonképpen bármelyik egyéni vállalkozó és gazdasági társaság megpályázhatja ezt jogot, de temérdek engedély és kérelem kell hozzá, valamint rengeteg kötelező előírásnak is meg kell felelni ahhoz, hogy valaki nemzeti dohányboltot nyithasson. A trafiknyitás pontos lépéseit itt tekintheti meg.

Minden trafik egy kaptafára készül: vannak kötelező feliratok és bútorok, de a legfontosabb a biztonságtechnika, amihez hozzátartozik a biztonsági fólia, valamint a riasztó- és a kamerarendszer is. Bár a kamerák hasznosnak bizonyultak már több esetben is, nem elegek ahhoz, hogy elrettentsék azokat, akik a bizony nem éppen olcsó cigarettát vagy akár a bevételt akarják eltulajdonítani. Az elsötétített ajtók és ablakok miatt kívülről nem látni be a trafikokba, így már a kezdetek óta sokan felbátorodnak és lopásra, vagy akár rablásra vetemednek.

Az egyik legelső és legnagyobb közháborodást kiváltott rablás Kaposváron történt 2015. április 22-én . Az elkövető sállal takarta el arcát és késsel fenyegette a védtelen női alkalmazottat, hogy adja oda neki a bevételt – ami egyébként 30 ezer forint körüli összeg volt. Miután megkapta a pénzt és a bolt kulcsait, bezárta, majd többszöri késszúrással megölte a 20 éves lányt. A férfi 25 év letöltendőt kapott .

Nemzeti dohánybolt a Kiskar utcában
fotó: Garai Antal Atom

Szombathelyen is gyakoriak a trafikrablások

2014 januárjában például egy fejszés férfi rabolta ki az egyik oladi dohányboltot. 2017. április 24-én pedig egy harmincas éveiben járó férfi az otthonához közeli, Paragvári utcában lévő trafikot szemelte ki magának . Egy fegyvernek látszó tárggyal a kezében sétált be és a bevételt követelte az eladónőtől, aki nem esett pánikba, higgadtan átadta a 207 ezer forintot, majd miután távozott a rabló, hívta a rendőröket.

Szintén 2017-ben, októberben egy 58 éves férfi rabolt ki egy másik szombathelyi dohányboltot . Ő késsel fenyegette meg az alkalmazottat, aki ugyanúgy, mint az előbb említett áldozat, átadta a bevételt, majd hívta a hatóságokat.

A legutóbbi ilyen eset pedig tegnapelőtt este történt az egyik Zanati úti dohányboltban . Egy 40-50 év körüli, körülbelül 165-170 centiméter magas, zömök testalkatú férfi gázpisztollyal követelte az éppen takarító eladónőtől a bevételt. A hölgy azonnal hátra is indult, hogy hozza a pénzt, ekkor azonban a rabló kétszer rálőtt a pisztollyal. Orra és arca sérült, valamint a hátán is vannak sérülésnyomok. Kórházba szállították, tegnap délelőtt pedig ki is engedték. Az elkövető gyalog elmenekült, a hatóságok azóta is keresik .

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a képeken látható férfit felismeri, vagy tartózkodási helyével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06/94/521-090-es telefonszámot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a „Telefontanú” ingyenesen hívható 06/80/555-111-es zöldszámán, vagy a 107-es, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Fegyveres rablás a zanati úti dohányboltban
fotó: Tánczos Mihály

Félnek az eladók, mindenki fel van háborodva

Az elkövetőket egyébként a legutóbbi Zanati úti eset kivételével hamar elfogták, ehhez pedig nagyban hozzájárultak a kamerafelvételek. Ez azonban mégsem elég vigasz a dohánybolti alkalmazottaknak és hozzátartozóiknak. Sokan félnek ugyanis, hogy egyszer ők is áldozatok lesznek, és valljuk be, nem alaptalanul.

A közel 4 évvel ezelőtti kaposvári tragédia után egyszer már körbejártuk a szombathelyi dohányboltokat, az erről készített összefoglalót itt olvashatják el.

A mostani szombathelyi eset kapcsán pedig több olvasónk is hangot adott felháborodásának. Sokan szorgalmazzák, hogy tépjék le a sötétítőfóliákat a nyílászárókról, sőt, bőven akadnak olyanok is, akik azért kampányolnak, hogy kerüljenek vissza a dohánytermékek a boltokba, ahol nagyobb a forgalom és kevesebb esélyt látnak arra, hogy valaki rablásra adja a fejét.

Egy olvasónk például a következőt írta:

Sajnos megint győzött az az elmélet, hogy mi a jó azoknak, akik az ilyen üzleteket megnyitották, és nem gondolkodtak, hogy a pénzért minek van kitéve az eladó este 10 órakor. Egy fiatal lány már az angyaloknál van pont emiatt... havonta megyek el a sírja előtt. Nagyon szomorú dolog ez. Miért kell még ilyenek miatt meghalni embereknek? Amikor boltokban volt a dohány, azért nem nagyon lehetett hallani ilyen fajta drasztikus gyilkolásokról.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden