NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Le kéne tépni az összes fóliát a trafikokról! - Félnek a szombathelyi dohányboltosok

Van aki fél, van aki retteg, egyesek felmondtak, ami biztos: mindenkit megrázott a kaposvári dohányboltos gyilkosság.

Április 22-én a sántosi B. Péter bement Kaposváron a Fő utcai trafikba, és követelte a bevételt a fiatal eladónőtől. Miután megkapta a kasszában lévő 22 ezer forintot és a bolt kulcsait, bezárta az ajtót, és úgy döntött, hogy több késszúrással megöli a fiatal lányt

2015.04.23. 19:18

Elfogták a kaposvári emberölés gyanúsítottját

/ hírek /
A meggyilkolt fiatal lányra csütörtök este gyertyagyújtással emlékeznek Kaposváron, írja az MTI.
- az egész ország felmordult az esetet hallva, a trafik tulajdonosa bezárta a dohányboltot - ki sem nyitja többé -, a másik két üzletéről pedig másnap leszedte a fóliát, ami miatt nem lehetett belátni.

Ezzel megszegi a szabályt, amely azt írja elő, hogy az utcáról ne lehessen látni a dohánytermékeket - a kiskorúak védelmében. Nem kötelező a fólia, de ez a legésszerűbb megoldás a legtöbb esetben, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapján az irányadó kézikönyvben is minden dohánybolt fóliázott. Megkérdeztünk több dohánybolti eladót is a Szombathelyen, hogy miképp reagáltak ők, illetve főnökeik az esetre.

Szombathelyen félnek az eladók - kisablak ráccsal?

Az egyik belvárosi üzletben az eladó teljesen el van szigetelve a külvilágtól - az üzletnek egy kis lefóliázott ablaka van csak -, így bárki rabolna, vagy akár agresszíven lépne fel, nincs, aki közbelépjen, mert nem látni be. Az eladó fél, megrázta az eset, kolléganőjét úgyszintén. Egy-egy törzsvevőjük másnap bement hozzájuk érdeklődni, hogy jól vannak-e.

Ez a bolt már bezárt, de jól mutatja, hogy a fóliától nem látni be
fotó: Garai Antal Atom

Főnökük épp azt várja, hogy mit lép a törvénykezés, ha lehet, leszedi majd a fóliát. Az eladó szerint inkább futna többet az üzletben az áruért, de jobban érezné magát, ha egy rácsos kiadóablakon át lehetne kiszolgálni a vevőket, szerinte mindegy, hogy bejönnek vagy kikérik, sokkal biztonságosabb lenne az eladóknak.

Van, aki felmondott az eset után, van, aki retteg

Egy másik belvárosi, frekventált helyen lévő dohánybolt eladójától azt tudtuk meg, hogy ők is kissé jobban félnek most. Nekik van a boltban pánikgombjuk, és ha olyan a helyzet, a raktárhelyiségbe is be tudnak menekülni, zárva az ajtót, ha vészhelyzet alakulna ki.

Tőle azt is megtudtuk, hogy Szombathelyen a szerdai gyilkosság után már volt, aki felmondott, mert eddig sem érezte biztonságban magát, ugyanis raboltak nálunk már baltával is

2014.06.13. 09:39

Fegyházbüntetést indítványoztak a baltás rablónak

/ sokkoló gal. 4 kapcs. /
Januárban baltával ment dohányboltba, a pénzből barátnőjét kényeztette.
, nála betelt a pohár.

Le kellett volna tépni az ország összes dohányboltjáról a fóliát!

Egy harmadik belvárosi üzletben az eladónő párás tekintettel beszélt az esetről. Elmondta, hogy már a legelején tudta mindenki, hogy veszélyes ez a "nem szabad belátni" szabály, szerinte emiatt rabolnak sokszor a trafikokban. Nem érti, miért kellett eddig várni, hiszen már korábban is volt súlyos sérülésekkel járó rablás, amikor Budapesten fél órán át - a következő vevő érkezéséig - feküdt a vascsővel megvert boltos, mire segítséget hívtak hozzá.

Gyászszalaggal emlékeznek a megölt lányra az egyik szombathelyi üzlet ajtaján
fotó: GA

Szerintem a szerdai esetet követően 1-2 napon belül szerveződni kellett volna a Facebookon, és az egész országban egyszerre, az összes boltról le kellett volna tépni a fóliát. Ekkora nyomással nem tudott volna mit kezdeni a kormány, ha pedig büntetnek, akkor a lakosság is mellénk állt volna

- mondta az eladó, kicsit zaklatottan. Szerinte a kiskorúak otthon és az utcán is látják a cigarettát, nem attól fognak rászokni, hogy egy kirakaton át látják a kínálatot.

A benzinkutas és egyéb kisbódék átka

Megkerestünk egy olyan dohányboltot is, amelyik egyfajta kis bódé, mint amilyenek a benzinkutakon vannak. Az eladó elmondta, hogy a bejárati ajtóval szemben ott a pult, amögött ő, és utána a polc. Nincs menekülési lehetőség, nincs másik kijárat. Ő szó szerint retteg, megrázta az ügy.

Egy kis üzletben is jártunk - hasonlóan csak egy bejárat van. Az eladónő elmondta, hogy ő is fél. Volt olyan beszállítója, aki azt mondta, hogy túlságosan felfújják ezt a dolgot. Szerinte ilyet nem lehet mondani, nem tud rendre térni efelett, azóta alig várja, hogy végezzen és zárhasson.

Egykori dohánybolt bódé - ami azóta fagyizó lett
fotó: Garai Antal Atom

Mi lesz most? A politikusok nem látják a fától az erdőt?

Lázár János egyelőre annyit nyilatkozott, hogy ha a rendőrség ok-okozati összefüggést talál a fóliák és a rablások között, akkor személyesen intézkedik a trafiktörvény módosításáról. Ehhez hozzátehetjük azt a véleményt, amit a megkérdezett eladók képviselnek:

142 dohányboltot raboltak ki a rendszer bevezetése óta országosan. Korábban a trafikok nem számítottak kiemelt célpontnak

2014.01.16. 19:33

Megint kiraboltak egy trafikot, az eladót is meglőtték

/ hírek /
, de ahogy a betörők is leginkább akkor dolgoznak, amikor nem zavarja őket senki, úgy a rablóknak is kecsegtető a helyzet, mert a dohányboltba nem látnak be az utcáról, így nem hívja senki sem a rendőrséget. Ok-okozat? Van kérdés?

Lehet, hogy jobban látnák az összefüggést, ha nem lenne a tejüvegfólia
fotó: Garai Antal Atom

Kapcsolódó

2015.04.23. 19:18

Elfogták a kaposvári emberölés gyanúsítottját

/ hírek /
A meggyilkolt fiatal lányra csütörtök este gyertyagyújtással emlékeznek Kaposváron, írja az MTI.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre