NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Némethy Mária: Itt az ideje, hogy a helyére kerüljön a Szombathelyi Médiaközpont

Hét pályázóból választották ki, korábban szerepelt tévésorozatban, reklámfilmekben, országos tévécsatornán vezetett műsort. Interjúnkban arról is beszél, hogy új arculatot kell adni a Médiaközpontnak, és szerinte hogyan lehet rendbe tenni az önkormányzati cég működését.

Meglepődtél, amikor a hét pályázóból

2020.08.25. 14:33

Heten pályáztak a szombathelyi Médiaközpont igazgatói székére

/ közélet 11 hsz. /
téged választottak
2020.09.24. 22:11

Némethy Máriát, a városi tévé munkatársát nevezték ki a szombathelyi Médiaközpont élére

/ közélet 7 hsz. /
Az új igazgató színészként is dolgozott, és műsorvezető is volt.
?

Örültem inkább. Ez nagyon nagy felelősség, sokat gondolkodtam rajta, de végül úgy döntöttem, vállalom.

Csak a szűk családi, és baráti köröm tudott arról, hogy megpályázom ezt a felelősségteljes pozíciót. Amellett, hogy egyedülálló anyaként továbbra is helyt kell állnom az életben. És nagyon örültem, hogy engem választottak.

Mi volt az indíték? Miért adtad be a pályázatodat?

Éltem azzal a lehetőséggel, hogy pályázni lehetett, benne volt a pakliban, hogy nem én nyerek, de az is, hogy én leszek a Médiaközpont igazgatója. Hogy miért pályáztam? Elsősorban a munkatársaim miatt. Amikor négy-öt évvel ezelőtt idejöttem dolgozni, egy szuper jó közösségbe kerültem, egy olyan csapatba, ahol engedték, hogy tovább bontogassam a szárnyaim.

fotó: Kiss Tamás

Elismerték a munkámat, láttam, hogy egymás munkáját is tisztelik. Sok mindenben kipróbálhattam magam ezen a területen, és a korábbi tapasztalataim alapján tudtam, ha egy közösség motiválja az embert, akkor azt nagyon meg kell becsülni. Azt is tudtam, hogy bármilyen csillogó ígéretek is vannak, egy ilyen közegből nem biztos, hogy jó döntés váltani.

Elsősorban miattuk pályáztam, hiszek bennük, bízom bennük, elismerem a munkájukat, és azt hiszem, itt az ideje, hogy a helyére kerüljön a Médiaközpont.

Erről még beszélünk, de ha jól tudom, amikor idejöttél dolgozni, rögtön belecsöppentél a 2015-ös menekültválságba.

Igen. Nem azonnal, de valóban. Pehi Lászlóval mentünk ki a táborokba, ő volt az operatőr, szerintem nincs olyan ember a szakmában, aki ne nézne fel rá. Úgy érzem, akkor mi ott valamit elindítottunk. Amikor megtudtuk, hogy éjjel érkeznek vonattal a menekültek, akkor nálunk nem volt kérdés, hogy kimenjünk-e vagy sem.

Az első éjszaka például csak két óránk volt pihenésre. Hazamentem, letusoltam, felöltöztem, és ruhában dőltem le az ágyra egy kicsit aludni. Két óra múlva csöngött a telefon, beültem az autóba, találkoztam Lacival és mentünk Szentgotthárdra. Következő éjszaka már haza sem mentünk, a kocsiban éjszakáztunk.

Mesélj magadról, mivel foglalkoztál, mielőtt a szombathelyi városi tévé munkatársaként belecsöppentél a menekültválságba.

Politológián végeztem az ELTE-n. Fiatal koromban színésznő szerettem volna lenni, magam kutattam fel, hogy Szombathelyen van a Ferrum Színházi Társulás, amit Török Gábor vezetett. Fiatalon belobbantam oda, hogy majd jól megváltom a világot. Jól éreztem magam, rengeteg tapasztalatot, barátot szereztem. De aztán mégis úgy hozta az élet, hogy nem próbáltam meg a Színművészeti Egyetemet, fogalmam sincs miért, talán túlságosan elérhetetlennek tűnt.

Most már egyáltalán nem bánom. Nem tudnám elképzelni azt a kiszámíthatatlanságot, hogy hol itt élek, hol ott, attól függően, melyik színházhoz szerződtetnek. Az egyetemen a politológiát nagyon szerettem, jó tanáraim voltak, úgy érzem, sokat is tanultam.

fotó: Kiss Tamás

De közben a színpad és szereplés, mint mozgatórugó megmaradt, jelentkeztem modellügynökségekhez, reklámfilmekben kezdtem szerepelni.

Modellkedtél is?

Ha azt lehet így nevezni, akkor igen. Nem vagyok 1,80 magas, 1,65 vagyok, úgy modellkedtem, hogy reklámokban szerepeltem, amikben egyébként bárki szerepelhet. Aztán a véletlen folytán jött egy lehetőség, hogy egy sorozatban is szerepet kaptam, majd egy műsort is vezettem az AXN csatornán, a Zoom nevű műsort. Egy kis bulvárműsor volt, a külföldi sztárokkal foglalkozott.

Onnan kerültem át a tv2-höz, illetve annak a testvércsatornájához, a FEM3-hoz, ahol Gombos Edinával vezettük a Boszorkánykonyha nevű műsort. Ami nem élőben ment, hétfői napokon vettük fel az egész hétre szóló öt adást, reggel héttől körülbelül este 11-ig. És heti kétszer tettem meg a Pest-Szombathely utat.

Az egyetem utolsó évében pedig a gyakorlatban megszerzett tudásomat tovább bővítettem. Komlósi Gábor Oktatási Stúdiójában tettem szert még több ismeretre a média területén.

fotó: Kiss Tamás

Én azért lokálpatrióta vagyok, a szívem mindig hazahúzott Szombathelyre, az egyetemi évek alatt is mindig én voltam az első, aki hazajött és az utolsó, aki visszautazott Pestre. És amikor Szombathelyen lehetőséget kaptam, és kipróbálhattam magam, az nekem egy szuper jó lehetőség volt. Itthon lehettem és azt csinálhattam, amit szeretek.

Itt a média egy teljesen más oldalát ismerhettem meg, itt például élőben vezethettem műsort. Rájöttem, hogy ez nekem sokkal jobban tetszik, és sokkal jobban élvezem az élő adást, mint az előre felvetteket.

Most pedig belecsöppentél a Médiaközpont igazgatói székébe. Október 1-től él a megbízatásod, 5-én, hétfőn tartottál egy állománygyűlést, ha jól tudom.

Ez abszolút természetes. Amikor idejöttem, akkor Lovass Tibor volt az ügyvezető igazgató, akkor minden hétfőn volt egy értekezlet, amikor operatőrök, vágók, szerkesztők itt voltak, és áttekintettük, milyen hét vár ránk. Ez egy fontos dolog, mert utána az ember már tényleg könnyen tudja irányítani a dolgokat.

Ez az első értekezlet abban volt különleges, hogy függetlenül attól, hogy a munkatársaimmal ismerjük egymást, bemutatkoztam nekik, mint ügyvezető igazgató, és elmondtam, mi az, amit szeretnék képviselni.

Érdekes helyzetben lettél igazgató. Az elődödnek mennie kellett

2020.02.18. 15:19

Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek

/ közélet 21 hsz. /
Lezárult a gyanús bankkártya-használat miatt indított belső vizsgálat.
, nyolc hónapig megbízott igazgató vezette
2020.02.27. 18:38

Török Tibor lett a szombathelyi Médiaközpont ideiglenes igazgatója

/ közélet 3 hsz. /
Heves vita zajlott a Médiaközpontról a közgyűlésben.
a céget. A Médiaközpont működése, helyzete politikai viharokat is kavart. S okkal több pénzt kért és kapott
2020.06.24. 11:32

Kiírják a pályázatot a Médiaközpont igazgatói posztjára, a cég közben 61,58 millió forint plusz támogatást kér

/ közélet 9 hsz. /
Nem lesz könnyű dolga az új igazgatónak, hiszen sok a kérdőjel a cég körül.
a cég az önkormányzattól, mint az előző években, és az is elhangzott, hogy túlságosan sokan dolgoznak itt. Mindezek tudtával milyennek látott a Médiaközpont mostani helyzetét?

Ahogyan már mondtam, és a kollégák miatt pályáztam, vannak itt olyanok, akik több tíz éve a szakmában vannak. Azt gondolom, teljesen jó, amit letesznek az asztalra, és a koronavírusos helyzetben, home office-ban is el tudták végezni a dolgukat. Hihetetlen időszak volt ez, amikor stúdió és vendégek nélkül kellett tévét üzemeltetni. és ők ezt megcsinálták.

fotó: Kiss Tamás

Azt gondolom, szükség van arra, hogy a Médiaközpont és a munkatársak munkája megkapja a kellő megbecsülést. Ami történt, az megtörtént, Török Tibor, a megbízott igazgató egy hálátlan időszakban kapta meg ezt a feladatot, de azt gondolom, hogy ő helytállt.

Egyrészt a különböző okok miatt reflektorfénybe került a Médiaközpont, másrészt akkor érkezett és tetőzött a járvány is. Azt gondolom, ő kihozta a maximumot ebből a lehetetlennek tűnő helyzetből.

"...a médiának az a feladata elsősorban, hogy teret engedjen a különböző pártoknak..."

Én, az egyik legfontosabb feladatomnak azt tartom, amit a szakmai tervemben is leírtam. Minél több emberhez eljuttatni híreinket, műsorainkat. És mindezt egy abszolút politikailag korrekt Médiaközponttal, televízióval és újsággal szeretném elérni. Akik itt dolgoznak, szakmailag erre képesek, ez meg is valósítható.

Úgy vélem, a médiának az a feladata elsősorban, hogy teret engedjen a különböző pártoknak, akik elmondhatják terveiket, véleményüket, ideológiájukat, és a néző feladata eldönteni, hogy ebből kivel szimpatizál, kivel ért egyet és kivel nem.

Önkormányzati médiáról van szó, a városvezetés gyakorolja a tulajdonosi jogokat, ők választottak meg téged igazgatónak. Tartasz az esetleges politikai befolyásolási kísérletektől?

Tartani mindentől lehet, Ha én már most mindentől félnék, és ilyen képeket vetítenék magam elé, az nem lenne jó, mert rányomná a bélyegét a mostani munkámra is. Én nem fogok reggelente rettegve felébredni.

Nem tartok ettől, és ahogyan mondtam, a szakmai tervemben leírtam, milyen televíziót szeretnék. A pályázatomat elolvasták azok, akik engem megválasztottak, és a megválasztásommal erre a tervre zöld utat kaptam.

A gyakorlatban hogyan képzeled el a politikai korrektséget?

Ahogyan már elmondtam. A szélsőségeket leszámítva teret adni minden politikai pártnak, politikusnak, hogy elmondja az elképzeléseit.

fotó: Kiss Tamás

Ellenzéki képviselők is szerepelnek majd a tévében?

Természetesen.

Azt tudjuk, hogy tavaly azért kellett megtolni a Médiaközpont önkormányzati támogatását, mert akkor indult újra a Savaria Fórum, és az eredeti költségvetésben ez nem szerepelt. Most viszont már majdnem a dupláját kapja az önkormányzattól a cég, mint az előző években. És vannak olyan hangok, hogy ez a helyzet nem tartható sokáig. Vannak elképzeléseid a gazdálkodás javítására? Látsz esélyt a nagyobb gazdasági önállóságra?

Korán jöttél ezzel a kérdéssel, még csak öt munkanapja vagyok igazgató. :-) Konkrét elképzeléseim vannak, de sok dolog hátterébe még csak most kezdek el belelátni. Persze, tisztában voltam a legtöbb részlettel korábban is, de ebből az irodából nézve más a helyzet.

":::teljes arculatváltáson kell átesnie a Médiaközpontnak..."

Azt tartom az egyik legfontosabb dolognak, hogy teljes arculatváltáson kell átesnie a Médiaközpontnak. De szerintem ezzel nem árultam el nagy újdonságot, hiszen mindenki, aki a média területén dolgozik, folyamatosan ezzel a problémával küzd. A világ változik, és nekünk is tudnunk kell ehhez alkalmazkodni.

Az arculatváltáson pedig értem azt, hogy új célközönséget és célcsoportot kell megszólítanunk.

Melyiket?

Esetünkben inkább a fiatalokat, de mivel több felületen vagyunk jelen, szerintem mindegyik felületet más korosztály kedveli. De a lényeg az, hogy több nézőt kell elérnünk, növelni kell a nézettségünket. Ez sok más dolgot is magával vonz, például azt, hogy a felületeink vonzó reklámfelületekké is válnak egyben. Azt hiszem, ez lesz az, ami elsősorban a gazdasági stabilitásunkat fogja eredményezni.

Vannak hivatalos adatok a nézettségről?

Nincsenek. Sajnos, régóta nem volt ilyen felmérés, legalábbis úgy tudom. Remélem, hogy ez is lesz hamarosan.

Nemrég megnéztem a városi tévé hivatalos oldalát, és ott még mindig Halmágyi Miklós az igazgató .

Tudom. De ez a helyzet nem olyan, hogy bejövök ide, és egy tollvonással elintézek bármit. Most már én is belelátok a rendszerbe, ez egy folyamat, ami már el is indult.

Térjünk vissza az arculatváltásra. A reklámbevételek növelésétől várod, hogy gazdaságilag önállóbb legyen a cég?

Ettől is. És természetesen a költséghatékonyságtól. Egyelőre ilyen mélyen még nem látok bele, hogy milyen felesleges kiadások lehetnek. Az előző, megbízott igazgató egy kaotikus időszakban érkezett, nem is tudom elképzelni, hogy neki a tűzoltáson kívül lett volna arra lehetősége, hogy mélyebben beleássa magát.

Már említettem, hogy az egyik városi közgyűlésen elhangzott, hogy a Médiaközpont létszáma korábban fel lett duzzasztva, sokkal többen dolgoznak itt, mint amennyi indokolt lenne. Ezt hogy látod, foglalkozol vele?

Természetesen foglalkozom vele. A hétfői értekezleten elmondtam a munkatársaimnak, hogy velük képzelem el a munkát, és azt gondolom, a legnagyobb hibát akkor követném el, hogyha pár nap után azt mondanám embereknek, hogy nincsen szükség a munkájukra és csak késve ismerném fel, hogy kiknek a munkája és felelősségvállalása pótolhatatlan.

"...a legnagyobb hibát akkor követném el, hogyha pár nap után azt mondanám embereknek, hogy nincsen szükség a munkájukra..."

Én nagyon az elején vagyok annak, hogy rálássak, esetleg melyik az a feladat, amit nem kellene külön emberre osztani. Persze, itt dolgoztam szerkesztő-riporterként, jelen pillanatban is elvégzem ezeket a feladatokat, műsort is vezetek, de erről az oldalról teljesen más ez az egész.

fotó: Kiss Tamás

Természetesen foglalkozom a témával, hogy valóban szükséges-e ez a létszám, valamint az, hogy ezzel párhuzamosan milyen szervezeti változtatásokkal tudnánk az arculatváltást biztosítani.

De arról, hogy ide új embereket hozzak, vagy, hogy nem ezekkel az emberekkel képzelem el a munkát, arról nincsen szó.

Vannak viszont úgynevezett szakmai tanácsadók is, olyan is van köztük, aki vezetői bérezést kap

2020.02.14. 07:42

Havi félmillióért ad szakmai tanácsokat a szombathelyi Médiaközpontnak Ungár Péter lapjának főszerkesztője

/ közélet 44 hsz. /
Farkas Balázstól megkérdeztük, valójában mit is dolgozik.
. És a Médiaközponttal kapcsolatos politikai viták főszereplője a közgyűlésben. Velük beszéltél már, mi az elképzelésed velük kapcsolatban?

Én most mindenkivel beszélek, függetlenül attól, hogy mindenkit ismerek. Már most van elképzelésem, de azt most nem tudom elmondani. Ez egy folyamat, én szeretném mindenkire azt a feladatot rábízni, amiben ki tudja hozni magából a maximumot, és képes kimagasló eredmények biztosítására, az erősségeire támaszkodva. Azt hiszem, mindenkinél létezik egy olyan feladat, amiben ő ki tud teljesedni, és amiben valójában jó.

A tulajdonos fogalmazott meg valamiféle elvárásokat? Például, hogy mennyivel kell csökkenteni a költségeket, hogy milyen irányba kellene elmenni?

Nem.

Beszélgetésünk elején említetted, hogy szeretnéd, ha a helyén kezelnék a Médiaközpontot. Mit értették ezen?

Annyit, hogy szeretném, hogy a kollégák megbecsülése meglegyen. Tényleg azt gondolom, hogy itt olyan emberek dolgoznak, akiknek eddig is jó volt a szakmai teljesítményük, és ezt egy picit a helyén kell kezelni. Szeretnék egy olyan munkaközösséget és olyan körülményeket teremteni, hogy ez egy vonzó munkahely legyen.

Egyébként azt gondolom, hogy valóban vonzó ez a munkahely, csak lehet, hogy ha egy ember sokáig van egy helyen, ez már természetessé válik számára, és nem veszi észre, micsoda érték az, ahol ő van.

fotó: Kiss Tamás

De szerintem nem hiába vagyunk mi itt, akik itt dolgozunk, és ti sem véletlenül vagytok a média területén. Biztos vagyok benne, hogy sok mindenben hasonlók vagyunk, azért is sodort minket az élet erre a területre, mert hasonló a felfogásunk, a munkához való viszonyunk.

A szabadságvágy, hiszen aki a médiában dolgozik, szerintem képtelen lenne arra, hogy nyolctól négyig egy gyárban legyen, majd leteszi a lantot és hazamegy. Ez egy teljesen rugalmas, kreatív munka, mindig más emberekkel találkozunk, mindig más történeketeket ismerünk meg.

De persze ez azzal is együtt jár, hogy akkor is dolgozni kell, amikor más ember normális helyzetben például alszik. Ez egy ilyen világ, de én azt gondolom, hogy ez egy csodálatos lehetőség, ahol az ember kiteljesedhet és alkothat, és szerintem az egyik kulcsszó is a médiában az alkotás öröme.

Hogyan látod a következő éveidet? Mennyire lesz ez nehéz?

Az biztos, hogy nagy kihívás, és biztos, hogy lesznek olyan éjszakáim, amikor alvás helyett jár majd az agyam. Hozzá kell szokni ehhez a tudathoz, meg ahhoz a hatalmas felelősséghez, amit vállaltam. Azért több mint harminc ember életét és jövőjét befolyásolom minden egyes döntésemmel.

"...szakmailag és gazdaságilag is felelősséget kell vállalnom..."

Közvetlenül kell irányítanom több mint harminc embert, akik eddig a munkatársaim voltak. Szakmailag és gazdaságilag is felelősséget kell vállalnom, azért ezek mind-mind nagy feladatok. Arról nem beszélve, hogy a média mindig a középpontban és szem előtt van, mert az emberek már jó ideje rájöttek arra, hogy képesek vagyunk véleményt formálni.

Ez egy nagy kincs, de azt gondolom, ez addig szép és jó, amíg ezzel a lehetőséggel élünk és nem visszaélünk. Ezt fontosnak tartom, és állandóan a szemem előtt lebeg. Az is fontos a politikai korrektségnél, hogy az ember a mérleg nyelvét ügyesen billegtesse, vízszintesen tartsa. De ez szubjektív. Lehet, hogy én úgy fekszem le, hogy tiszta a lelkiismeretem, és azt gondolom, hogy tökéletes a munka, amit végeztünk, de lesznek emberek, akik ezzel nem értenek egyet.

Az igazgatói megbízatásod határozatlan időre szól. Hogyan képzeled el magadat, mondjuk, öt év múlva?

Úgy, hogy azokat a problémákat, amiket most látok, rendezem, és már egy abszolút stabil alapokon nyugvó Médiaközpontot tudok vezetni és igazgatni. Ahol már tényleg a kreativitáson lesz a hangsúly.

Ahol mindenki tudja, hol van a helye, mi a feladata, kitől kell kérdeznie, ahol mindenki büszke arra, hogy itt dolgozhat. És kihúzhatja magát, hogy nem egy vágó, egy operatőr, hanem elmondhatja: Igen, én A Szombathelyi Médiaközpontnak A vágója, Az operatőre, A szerkesztő-riportere vagyok.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?