NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Sok a fiatal a szombathelyi betegek között, és gyorsan romlik az állapotuk

Nemény András polgármester felajánlotta a kórháznak a városi oltópontokat.

Nemény András, Szombathely polgármestere pénteken késő délelőtt tartott online sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről.

Nemény András
fotó: Facebook / szombathely mjv

A városvezető erről tájékoztatott:

 • A szombathelyi járványadatokat korábban Harangozó Bertalan kormánymegbízottól kapta, de az önkormányzati oltópontok körül kialakult helyzet
  03.16. 18:03

  „Elmegyünk a falig, vagy azon túl” – A szombathelyi önkormányzat továbbra is szeretné megnyitni az oltópontokat

  / közélet 40 hsz. 5 kapcs. /
  „Nem adtuk fel!” – mondta egy mai sajtótájékoztatón Nemény András. Készen áll az Éva Malom is, és valószínűleg jogi útra terelik az ügyet.
  miatt két hete nem tud vele beszélni. Így most nincsenek adatai a szombathelyi helyzetről.
 • A háziorvosokkal beszélve elmondható, hogy nagyon túlterhelt a rendszer, nagyon sokan vannak kórházban. A mentők folyamatosan járnak, hozzák az új betegeket, a betegek között sok fiatal van, és nagyon gyorsan romlik az állapotuk, van akit légzésnehézséggel visznek be, de pár óra múlva lélegeztetőgépre kell tenni.
 • A személyzet túlterhelt, egyre több beteg jut egy-egy orvosra, ápolóra.
 • Azóta, hogy engedélyeztetni akarták
  03.12. 11:42

  Kétséges a szombathelyi tömeges oltópontok indulása, a kormányhivatal eltűnt a térképről

  / covid 19 48 hsz. /
  A városi oltópontok ügy az utolsó állomásnál látszik elhasalni.
  az önkormányzat által kialakított oltóhelyeket, eltelt 15 nap, a törvény szerint, ha a kormányhivatal 15 napon belül nem jelez vissza, akkor az beleegyezésnek minősül, így jogszerűen meg tudnák nyitni az oltópontokat. Több háziorvos is jelezte, hogy így is vállalná az oltások beadását, viszont egy kormányrendelet a háziorvosokat is a kórház igazgatója alá vezényelte, így az igazgató utasításait kell követniük.
 • Összesen 2,8 millió forintba került az önkormányzati oltóhelyek kialakítása.
 • A kórház főigazgatójával tegnap (csütörtökön) egyeztetett a városvezetés, a megbeszélésen ott volt a háziorvosok képviselője is. A városvezetés felajánlotta a kialakított önkormányzati oltópontokat a kórháznak, ez három oltóhelyen 14 oltópontot és 130 önkormányzati dolgozót jelent.
 • A polgármester hangsúlyozta, nem az a fontos, hogy az önkormányzat szervezésében történjenek az oltások, hanem az, hogy minél több embert, minél biztonságosabb környezetben, minél gyorsabban tudjanak beoltani.
 • Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor nemrég azt kérte, hogy minden segítséget adjanak meg a háziorvosoknak, a háziorvosok eddig nem kaptak ilyen célú megkeresését.
 • A városvezetés viszont tárgyal a háziorvosokkal, tőlük tudják, hogy még most sem sikerült megoldani azt, hogy a rendelőknél az oltásra várók és az egyéb betegek egy légtérben vannak. Ezért ajánlották fel az oltópontokat a kórháznak.
 • A kórháztól olyan tájékoztatást kapott, hogy a tüdőszűrő épületében nem új oltópontot alakítanak ki, hanem a kórházból helyeznek át oda oltópontokat, mert a kórház így is túlterhelt.
 • Nemény nem lát különbséget a két elképzelés között, az önkormányzati oltópontoknak is ez volt a céljuk.
 • Jelenleg az önkormányzat 86 alkalmazottja vesz részt az oltásra várók kiértesítésében, a tapasztalatuk alapján más ügyekben is kérnek segítséget az emberek. Volt, hogy mentőt kértek a szállításhoz, olyan is volt, aki nem tudta kinyomtatni a beleegyező nyilatkozatot, neki is segítettek.
 • Bő két hete nem tud beszélni telefonon a kormánymegbízottal, de tegnap kapott tőle egy levelet, amiben Harangozó Bertalan azt írja, jelenleg nem indokolt új szombathelyi oltópontok megnyitása, de ha mégis szükség lesz rájuk akkor erről értesti a polgármestert.
 • Nemény András a végén összefoglalta, hogy rendelkezésre állnak az önkormányzati oltóhelyek, személyzet is van. Ha új oltópontokra lesz szükség, akkor ne költsék az állam pénzét azok kialakítására, használják az önkormányzat által kialakított oltóhelyeket.
 • Lapunk kérdésére a polgármester elmondta, azért is aggályos, hogy nem tud beszélni a kormánymegbízottal, mert ő a védelmi bizottság elnöke is, és bármikor történhet más jellegű katasztrófa, baleset, Nemény azt mondta, reméli, hogy hamarosan visszatér a régi kerékvágásba a kettejük kapcsolata.
 • Hozzászólások (13)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
  Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
  lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
  Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
  Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
  A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
  nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
  Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
  edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
  Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György