NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nemény András: Puskás Tivadar a SZOVÁ-ra akarja hárítani a felelősséget a hulladékszállítás bukása miatt

A polgármester lemondásra szólította fel a SZOVA vezérigazgatóját - mondta sajtótájékoztatóján Nemény.

Nemény András országgyűlési képviselőjelölt és az MSZP vasi elnöke a SZOVA felügyelőbizottságának és igazgatóságának közös üléséről érkezett a sajtótájékoztatóra, ahol azzal kezdett, hogy

helyzet van

. A 2018-as költségvetés rosszul alakul, és ennek két fő oka van: az egyik a stadion működtetése (amihez többszáz milliót kell hozzátennie az önkormányzatnak), a másik pedig a hulladékgazdálkodásban jelentkező veszteség.

Puskás hirtelen ki akarja rúgatni a SZOVA vezérigazgatóját

Hozzátette, hogy a soproni polgármester levélben közölte

2018.01.25. 15:55

Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot

/ közélet 12 hsz. /
A SZOVA elveszítette a hulladékszolgáltatást, Sopron simán arrébb pöckölte Szombathelyt.
, nem támogatja, hogy a SZOVA a soproni, önkormányzati tulajdonú STKH Kft. alvállalkozójaként a megye 50 településéről szállítsa el a szemetet, és közölte azt is, hogy a szombathelyi cég csak Szombathelyen végezheti el ezt a munkát.

Nemény András
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Nemény hozzá tette még: a soproni cég ráadásul nem a kialkudott 3,50 forint/liter árat fizeti a hulladékszállításért, hanem 1,90 forintot literenként. Ami 500 milliós veszteséget jelet a SZOVÁ-nak a tavalyi évre.

Elmesélte, hogy a SZOVA FEB- és IT-ülésének az elején Puskás Tivadar polgármester lapunk tegnap megjelent cikke

2018.01.25. 15:55

Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot

/ közélet 12 hsz. /
A SZOVA elveszítette a hulladékszolgáltatást, Sopron simán arrébb pöckölte Szombathelyt.
miatt kijelentette, a városvezetés elveszítette a bizalmat Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója iránt, és felszólította, hogy hétfőn nyújtsa be a lemondását.

Nemény szerint ez politikai jellegű kijelentés volt, munkajogilag sem lehet megindokolni. Most, amikor összefogásra lenne szükség, pont azt az embert akarják eltávolítani, aki két éven át dolgozott a probléma megoldásán. Kijelentette, valójában az történt, hogy a szombathelyi Fidesz és Hende Csaba alulmaradt a soproni Fidesszel szemben, mert a soproniak kapták a közszolgáltatási jogot Szombathelyen és Vas Megye nagy részén is.

Megbomlott a városvezetés egysége

Emiatt aztán több mint 100 dolgozó veszítheti el a munkahelyét - a SZOVA pedig lemondhat évi közel egymilliárdos bevételről. Nemény emlékeztetett rá, hogy fél évvel ezelőtt Hende Csaba azt mondta, ő nem tudott a problémáról, senki sem szólt neki. Azóta viszont eltelt fél év - és Hende nem szólalt meg az ügyben.

Pedig szakmailag mindent előre levetítettek, többször akartak foglalkozni az üggyel a közgyűlésen is, decemberben a polgármester kijelentette, hogy minden rendben lesz, megállapodtak Sopronnal. Most a SZOVÁ-ra akarják tolni a felelősséget, miközben a cég olyan projekteken dolgozik, amikről Hende Csaba rendszeresen tart sajtótájékoztatókat.

Nemény hangsúlyozta, a délelőtti FEB-ülésen kiderült, hogy a városvezetés egysége is megbomlott. Puskás bejelentése után ugyanis két alpolgármester is a teremben maradt, pedig a polgármester kivonult. Csak a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője és a bizottság egyik, Fidesz-delegált tagja vonult ki.

Másfél milliárdos hiány - semmire sem lesz pénze a városnak

Nemény szerint ezek után az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán közgyűlés februárban. Majd arra is emlékeztetett, hogy Németh Gábornak nem a polgármester a munkáltatója, hanem a közgyűlés - márpedig most úgy tűnik, a vezérigazgató eltávolításához nem lesz meg a Fidesz többsége. Kérdéses, hogy a Jobbik képviselője hova áll majd, de az ő szavazatával sem tudják elmozdítani Németh Gábort.

Hangsúlyozta, hogy akár másfél milliárdos hiánya is lehet az idei költségvetésnek, ami a SZOVA bevételkieséséből és a stadionüzemeltetéshez adandó önkormányzati támogatásból áll össze. Nemény kijelentette: ez utóbbi pontos összegét még nem ismerik, de biztosan több lesz annál, mint amit eddig fordítottak az egyesületek támogatására és a régi stadion fenntartására. Kijelentette, Hende Csaba ne adja ki az ukázt a városnak

2018.01.25. 07:08

Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába

/ közélet 15 hsz. /
Hende Csaba szerint nem kerül többe, mint amennyit eddig is kaptak az egyesületek, az adatok viszont nem ezt mutatják.
, hogy akárhogyan, de üzemeltessék a stadiont.

Hozzátette, ekkora hiánynál nem lesz útfelújítás, csatornázás, játszótérbővítés - és semmi, amire a városnak szüksége lenne.

Nemény közölte, hogy a baloldal kész az együttműködésre, az egyeztetésre, akár Sopronba is elmennek tárgyalni - ha a városvezetés bevonja őket a probléma megoldásába.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás