NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nemény András: Szombathelyt egy másodosztályú várossá silányította le a Fidesz

Azt is mondta, a megváltozott helyzetben is elsődleges céljuk a stabilitás és Szombathely működőképességének biztosítása, de a Fidesz frakciót láthatóan nem a város érdeke mozgatja. Az Éljen Szombathely választási szövetség polgármesterjelöltjével választásokról, önkormányzati munkáról, közgyűlési erőviszonyokról beszélgettünk.

Hogyan érzi magát, mióta bejelentették

2019.02.01. 17:00

A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei

/ közélet gal. 16 hsz. /
Bemutatkoztak a széles körű választási szövetség polgármester- és képviselőjelöltjei.
, hogy Ön az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltje, a Fidesz jelöltjének kihívója?

Nekem csak pozitív benyomásaim vannak a bejelentés óta, nem kaptam negatív üzeneteket. Sokan ajánlották fel a segítségüket, az utcán is megállítanak rendszeresen. Kimondottan erős, pozitív visszhangja volt a bejelentésnek.

Nincs olyan, aki távolságtartóbb lett?

Nincs, engem azért már ismernek a városban. Arra meg külön figyelek, hogy akikkel politikától független volt a viszonyom korábban, az is maradjon.

Legalább hét-nyolc hónap van még az önkormányzati választásokig, nem gondolja, hogy túl korán léptek a nyilvánosság elé? De lehetőséget adtak az ellenfélnek, hogy személyében támadja Önt és a képviselőjelölteket, amire már van is példa.

Azt látom, hogy ahol komoly esélyek vannak, ott lehet már tudni, kik leszek a jelöltek. Pécsett is bejelentkezett az ellenzéki pártok által támogatott polgármester-jelölt, Budapesten is alakul, Egerben is tudható, ki lesz a Fidesz kihívója. Ezek nem titkos dolgok, a Fidesz máshol is tudhatja, kik indulnak polgármester- és képviselőjelöltként ellenük.

fotó: Nagy Jácint

Nem tartok a támadásoktól, új dolgokat nem tudnak elővenni rólam, régiek meg nincsenek. Persze a valóság nem szokta érdekelni a kormányoldalt. De olyan helyzet volt Szombathelyen, ami miatt ki kellett állnunk a nyilvánosság elé. Egyrészt az őszi időközi választáson László Győző nagy győzelme.

új fejlődési pályára lehet állítani a várost

Korábban mindenhol veszített az időköziken az ellenzéki összefogás, Szombathelyen viszont bebizonyosodott, hogy egy valódi összefogással komoly győzelmet lehet elérni, és ez nagy lendületet adott mindenkinek.

Másrészt a múlt év végi, idén év eleji tüntetések is erősítették, hogy kiálljunk, és az is, hogy megszűnt a fideszes többség a közgyűlésben

2019.01.08. 11:29

Ellenzéki többség a szombathelyi közgyűlésben?

/ közélet 15 hsz. /
Megkérdeztük Molnár Miklós alpolgármestert, várható-e a későbbiekben is, hogy a Fidesz nélküli többséggel szavaz.
, szétesett a városvezetés. Mi szeretnénk megmutatni, hogy egységesen, összehangoltan, valódi tartalommal, egy jó csapattal új fejlődési pályára lehet állítani a várost.

2014-ben ugyanannyi mandátumot szerzett a baloldal, mint a Fidesz, a polgármester személye döntötte el, kié lesz a többség. Ősszel László Győző nyert az időközi választáson, és mindkét esetben az ellenzék nagy része közösen indult. Miért működik ez Szombathelyen, miközben máshol nem?

Úgy látom, csak akkor működik, ha igazi bizalmi viszony van a szereplők között. Ezt bizonyította az időközi választás is, a közös munka hozott erős bizalmi kapcsolatokat, amelyek azóta csak épültek. Közösségünkben nem pártokat látunk egymás mellett, hanem embereket, akik tudnak együtt dolgozni. Az, hogyha csak egymás mellé rakunk szereplőket, pártlogókat, még nem jelent semmit sem. A közös munka ad hitet és erőt, és ha ez megvan, akkor miért ne álltunk volna ki a nyilvánosság elé?

Nemény András és Ikpovich György a jelöltek bemutatóján
fotó: Nagy Jácint

Azt akarom, hogy az összes jelöltünk a következő nyolc hónapot végigdolgozza. Hiszen vannak köztük olyan jelöltek, akik korábban nem voltak ismert politikai szereplők, és csak akkor tudnak bizalmat kapni, ha jó párszor végigjárják a körzetüket, és pontosan tudják, hogy mit szeretnének az ott lakók.

Például az én körzetemben most Németh Ákos indul, aki már évek óta részt vesz a hagyományos szociális programokon, maga is támogatója volt az általam szervezett eseményeknek. Együtt fogjuk végigjárni a választókörzetet. 2014-ben ez már működött, hiszen Horváth Somát és Kelemen Krisztiánt sem ismerte senki, most pedig semmi kétségem sincs, hogy mindkettő simán megnyeri a körzetét ősszel az elmúlt négy év kemény munkája után.

Azért vannak olyan furcsálló vélemények, hogy a pár százalékra mért LMP-ből négy jelölt is van az Éljen Szombathely 14 fős csapatában. Ilyen népszerűnek tartják az LMP-t Szombathelyen?

Nincs négy LMP-tag jelölt, de mondtam már, hogy mi emberekben gondolkodunk, mindenki Éljen Szombathely színekben indul, nem teszünk különbséget, csak az számít, alkalmasak-e, és mindent megtesznek-e a sikerért. Ha pedig bővül a támogatók köre, bárki lemond a helyéről a közösség érdekében.

A jelöltbemutatón utalt rá, hogy ez a lista még nem biztos, lehetnek változások. Ez mitől függ?

Azt mondtam, hogy a Jobbikkal még nincs semmiféle megegyezés.

Zajlanak az egyeztetések a Jobbikkal? Hol dől majd el, hogy ők is beszállnak-e a szövetségbe, a pesti központban vagy itt helyben?

Könnyű lenne azt mondani, hogy működjünk együtt, mert ezt kívánja a választói matek, de ez is bizalom kérdése. Akkor lesz az együttműködésünknek értelme, ha tudunk közös bizalmat építeni. Ez zajlik most, nem hiszem, hogy csupán szervezeti kérdésről lenne szó. Mi is akkor látjuk értelmét az együttműködésnek, ha annak van igazi hozzáadott értéke.

A város érdeke a tiszta helyzet

Helyben dől el, és helyben is kell eldőlnie, pont azért, mert a bizalmi kérdést csak így lehet eldönteni. Most ott tartunk, hogy mindenki látja, a választók azt szeretnék, ha egy az egyben indulnánk a Fidesszel szemben. De ennél több kell, ha együtt indulunk, akkor közös városvezetésre is készülünk. Ehhez viszont pontosan tudni kell, ki mit szeretne elérni ebben az öt évben, mit lehet ebből közös valósággá tenni. A város érdeke a tiszta helyzet. különben bele sem szabad kezdeni.

Gyakorlatilag csak a Jobbik hiányzik a tejes ellenzéki összefogáshoz.

Így van. A Jobbik helyi szervezetében egy képviselő van, Balassa Péter, akivel nagyon sok ügyben volt vitánk az elmúlt években, habár a közgyűlésben 90 százalékban együtt szavaztunk, hiszen nagyjából ugyanazt gondoljuk a városról. A Jobbikot most nagyon erősen támadja a Fidesz országosan, még az is felmerült

2019.02.23. 16:36

A megszűnés határán a Jobbik, az EP-választástól várják a megoldást

/ közélet /
Óriási összegekre büntette a pártot az Állami Számvevőszék, de a párt nem adja fel.
, hogy az ÁSZ büntetései miatt fel is kell oszlaniuk. Mi, helyben a hiteles szereplőkkel együtt akarunk működni akkor is, ha esetleg ez a sors sújtaná őket.

fotó: Nagy Jácint

Balassa Péter személyével szemben nincs kifogásunk, hiszen miközben a Fidesz sorra előhozza a Jobbik régebbi rasszista kijelentéseit, hogy megakadályozza az együttműködést, Pétertől soha nem hallottam egyetlen egy ilyen kifejezést sem. Nem könnyű ember, de tisztességében megkérdőjelezhetetlen.

Itt tartunk, most kezdődik csak az igazi egyeztetés, én hiszek benne, hogy a végén valamilyen módon közösen indulunk.

Ennek meddig kell eldőlnie?

Nincs ilyen időkényszer, sokkal fontosabb a cél, nem sürgetjük ezt a folyamatot.

A hivatalos jelöltállítás valamikor a nyár végén lesz.

Így van, pont azért indultunk meg ilyen korán, mert tényleg végig akarjuk dolgozni ezt a nyolc hónapot. Még akkor is, ha tudjuk, hogy közben lesz egy EP-választás, ami megterheli ezt az egészet.

Szombathely alapvetően egy konzervatív város, ahol mégis mindig jól tudunk szerepelni, talán azért, mert jók voltak a jelöltjeink és a gondolataink. Szombathely olyan város, amelyik vitatkozik, gondolkodik, élénken foglalkozik a politikával, és ha valami nem tetszik neki, akkor azt is megmondja.

És erősen elkülöníti a helyi és az országos politikát, mert egy kvóta-népszavazáson vagy az EP-választáson, ha a Fidesz migránskérdést csinál belőle, akkor jól fognak szerepelni. De amikor helyi szereplőkről és helyi programokról van szó, és az elvégzett teljesítményt értékelik a választók, akkor gondban vannak.

Persze az is kell, hogy mi egy vonzó, valós szombathelyi jövőképet tudunk bemutatni. Ezen dolgozunk.

Milyen a kapcsolatuk Molnár Miklós alpolgármesterrel? Ő tette lehetővé jelenlétével a túlóratörvény bojkottjának megszavazását

2019.01.08. 08:51

„Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre

/ közélet 23 hsz. /
Molnár Miklóssal és Balassa Péter támogatásával meglepetés született a közgyűlésben. Fordulat a város közéletében?
, és ezért el is veszítette
2019.02.22. 16:05

Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert

/ közélet 16 hsz. /
Nem biztos, hogy sikerül Puskás Tivadar polgármester terve.
a Fidesz bizalmát.

Kizárólag szakmai kapcsolatunk van. Úgy látom, a város működéséről alapvetően hasonlóan gondolkodunk. Vétek nem használni az ő és a mögötte álló civil szervezet tudását. Ez a közös pont.

Molnár többször elmondta, hogy azokat az ügyeket hajlandó támogatni, amelyekben részletes egyeztetés van. Ha az Éljen Szombathely-frakció egyeztet Molnárral, akkor is elképzelhető az együttműködés?

Remélem, a mi jó szakmai javaslatainkat támogatja a közgyűlésben. Őt politikai okból, szerintem tudatosan tervezett módon el akarták távolítani. Elsősorban Hende Csaba. Ez egy személyes bosszú volt, amivel kockára tette az egész város működőképességét. A helyi Fidesz-frakció meg jobb meggyőződése ellenére asszisztált mindehhez.

A közgyűlésen, mellette László Győző
fotó: Kovács Dávid

De ettől Molnár Miklós még ugyanaz az ember, aki egy hónappal korábban volt. Ugyanaz a karakán ember, akivel egyeztetni senkinek sem könnyű, de ha bizonyos városi ügyekben ugyanúgy gondolkodunk, nyilván ugyanúgy fogunk szavazni ezekről. Balassa Péterrel is pontosan ez a helyzet, abban a kérdésben tudunk együtt szavazni, amiben egyet is értünk.

Mondok még két nevet. Ungár Péter és Czeglédy Csaba. Kezdjük Ungárral, neki milyen szerepe van itt?

Ő egy országos LMP-s politikus, aki Vas megyét választotta Budapest mellett, ami nem meglepő, ilyen nálunk is volt, hiszen az ellenzéknek a legtöbb megyében nincs országgyűlési képviselője. Úgy látom, amikor foglalkozik egy témával a parlamentben, legutóbb a szociális területtel, akkor lejárja a megye összes szociális intézményét, és innen vesz példákat.

Az önkormányzati választásokon nincs szerepe, de mindenkinek örülünk, aki bármilyen módon segít, az országos nyilvánosság tud segíteni. Az MSZP-nek sincs a megyében országgyűlési képviselője, a Jobbiknak van, Bana Tibor, szerintem ő is kiválóan végzi a munkáját.

Czeglédyt kiengedték az előzetesből

2018.12.15. 19:54

Czeglédy-ügy: Az őrizetbe vételtől a 18 hónap börtönön át a házi őrizetig

/ közélet 3 hsz. /
A volt szombathelyi politikus másfél év után szabadlábon van, összefoglaljuk a vele történteket.
, és a Facebookon aktivizálta is magát
2019.01.07. 11:22

Czeglédy Csaba máris útnak indította hivatalos közösségi oldalát

/ közélet /
„De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék” – ezzel indít.
. A januári jelöltbemutató végén Ipkovich György azt mondta, Czeglédynek az országos politikában lehet szerepe. Hogyan látja most Czeglédy Csabát?

Korábban is nyilatkoztam már, meggyőződésem, hogy a büntetőügye abszolút politikai irányítású eljárás volt. A propaganda média bárkit belerántott a dologba, ha épp Kunhalmi Ágnest kellett lejáratni, akkor őt hozták kapcsolatba vele, amikor a jobbikos Rig Lajost, akkor vele emlegették együtt.

A közgyűlésen Czeglédy Csabával, Kopcsándi Józseffel és Kelemen Krisztiánnal 2017 májusában
fotó: Vágvölgyi Bálint

A tudomásom szerint decemberben, amikor már lehetett sejteni a polgármester-jelöltségemet az én nevemet is bele akarták keverni valamilyen módon az ügybe, sőt biztos, ami biztos, Ipkovich Györgyét is.

Kizártnak tartom, hogy Czeglédy Csaba bármilyen bűnszervezetet hozott volna létre

Az ügy tartalmi részét nem tudom megítélni, mert az anyagokat nem láttam, és soha semmilyen gazdasági kapcsolatban nem voltam a vizsgált cégekkel. De azt enélkül is mondhatom, kizártnak tartom, hogy Csaba bármilyen bűnszervezetet hozott volna létre. Azt is gondolom, ha mondjuk fideszes lett volna, biztos, hogy ez az ügy el sem indul.

A legjobban azokat az embereket sajnálom, akik sohasem voltak politikai szereplők, mégis sokat kellett szenvedniük. Nekik azt az időt, amit előzetesben töltöttek családjuktól távol, már nem lehet visszaadni.

Hogyan látja Czeglédy szerepét a helyi politikában?

Csak őt tudom idézni, egy interjúban azt mondta, tudja, hogy milyen munkát végzett a kormánypropaganda, milyen terhet jelent így egy folyamatban lévő büntetőügy, és ő lenne az utolsó, aki ártana ennek a közösségnek. Biztos vagyok benne, hogy komolyan gondolta. Az pedig kimondottan jó, hogy közszereplőként nyilvánosságra hozza a Fidesz összes hazugságát az ügyével kapcsolatban, féljenek most már ők tőle. Biztatok is mindenkit, kövesse a Facebook oldalát.

Milyen eredménnyel lenne elégedett az őszi önkormányzati választásokon?

Természetesen azzal, ha nyerünk, és stabil többséggel átvezetjük a várost végre a 21. századba.

Ehhez viszont program kell. Januárban már egy kis részletet elárult a tervezett programról. Mikorra várható részletes program és várható-e változás ahhoz képest, amit a jelöltbemutatón elmondott már.

Sokat dolgozunk a programon, nagyon jó a csapat. A gerince már megvan, de az egészet később hozzuk nyilvánosságra, hisz most elviszi majd a figyelmet az európai parlamenti választás.

A nyitott ajtók városházáját szeretnénk megvalósítani, közösen akarjuk vezetni a Szombathelyt a városlakókkal, igazi szolgáltató várost szeretnénk, egy 21. századi, valódi Szombathelyt. Ezt fogjuk majd a program részleteiben is érzékeltetni.

fotó: Nagy Jácint

Amiről már beszéltem, abból az egyik legfontosabb a Szombathely applikáció. Most hihetetlen sok a szemét, borzasztóak az utak és a járdák, hogy az elmúlt nyolc év külsőre is leamortizálta Szombathelyt. Ezt csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha a lakók elhiszik, hogy képesek vagyunk rá. Ezzel az applikációval kikerüljük az önkormányzati hivatal rendszerét, ami most úgy működik, hogy betelefonál az állampolgár, adnak neki egy másik telefonszámot, hol érdeklődjön, dobálják mint a forró krumplit, majd valaki tesz egy homályos ígéretet, hogy aztán hónapokig ne történjen semmi.

A miénk egy követhető rendszer lesz, ahol egy gombnyomással be lehet jelenteni az akut problémát (kátyút, illegális hulladékot, közmű hibát, közlekedési problémát stb.), azonnal választ kap az ember, hogy ki és mikor fogja megcsinálni, majd a folyamatot nyomon is lehet követni. Ennél persze sokkal több lehetőséget ad egy ilyen rendszer, de a városlakók ezt érzékelik majd a leggyorsabban belőle. Ezzel kezdjük az átállást Szombathelyen októbertől.

De ez csak egy dolog.

Mindenre van tervünk, az önkormányzati cégek átalakítására is, például a Parkfenntartó cég működésén is változtatni kell. Nem megengedhető, hogy ilyen hihetetlenül szemetes legyen a város. Nemrég volt itt az ötéves unokaöcsém Pécsről, a Csónakázótónál sétálva ő is csodálkozott, és azt kérdezte, hogy itt eldobják a szemetet? Mondtam neki, hogy sajnos, valószínűleg máshol is ledobják, de itt nem szedik össze. És tényleg, 10 méterenként láttunk valami szemetet.

Olyan, mintha már belefásultunk ebbe és más rossz dolgokba (levegő minősége, töredezett utak, járdák, el nem szállított levelek, égig érő fű…) Szombathelyen.

Fel kell rázni a várost

Fel kell vennünk a kesztyűt, fel kell rázni a várost, éreznünk kell, hogy a miénk, városlakóké! A városvezetésnek ezt kell kiszolgálni!

Én azt látom, hogy Szombathelyt egy másodosztályú várossá silányította le a Fidesz. Hiszem, nekünk igazi erős, jó csapatunk, képességünk, modern technikánk van ahhoz, hogy a várost visszahozzuk az első osztályba, sőt, még ott is kiemelkedő eredményt érjünk el más városokhoz képest. Sokkal jobbak a lehetőségeink, mint amilyen a jelenlegi helyzet, és erre nincs mentsége a városvezetésnek.

A választásokig még nyolc hónap van, addig is működnie kell a városnak, a Fidesz pedig elveszítette a többségét a közgyűlésben. Ön a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője és így felelősségük is van a város működéséért. Hogyan oldható fel a jelenlegi patthelyzet, bénultság?

Tervezett, kiszámítható működés kell, ami azt jelenti, hogy minden hónapban, kötelezően legyen közgyűlés, és minden ügyben próbáljunk egyeztetni, konszenzust teremteni. Nem fogjuk erőltetni például, hogy lecseréljük a bizottsági elnököket.

Nemrég egy sajtótájékoztatón

2019.02.21. 14:08

Biztos, hogy nem fogadja el a szombathelyi közgyűlés a polgármester által beterjesztett költségvetést

/ közélet 2 hsz. /
A bizottságokat is át akarják szervezni – mondta Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője. Hatalomátvétel Szombathelyen?
is elmondtam, hogy ellenőrzést szeretnénk minden önkormányzati cégben, szeretnénk a bizottsági struktúrát is hozzáigazítani a választási eredményekhez. Ez utóbbinál fontos, hogy a bizottsági hatáskörben lévő döntéseknél együttműködési kényszer legyen, azért hogy a legjobb szakmai döntés születhessen.

A múlt heti sajtótájékoztatón
fotó: Nagy Jácint

De az biztos, hogy nem másoljuk le, amit a Fidesz csinált 2008-ban, amikor egyfős többségük lett a közgyűlésben, mindenkit lecseréltek. Kezelhető működési modellt szeretnénk megalkotni a következő nyolc hónapra, ahol mindenki tudja, mi a dolga és mire számíthat.

Van egyeztetés most a városvezetéssel és a kisebbségbe került Fidesz-frakcióval?

Egy költségvetési megbeszélésen voltam, amire minden frakciót meghívtak. Számomra az a fontos, hogy mindenkivel egyeztessenek, ne külön-külön. De ezen csak annyi történt, hogy polgármester felolvasta a költségvetés tervezetének fő számait, nyilván érdemben akkor erre nem lehetett reagálni, azóta meg nem kaptunk meghívást. A valódi egyeztetéseknek komoly akadálya az a polgármesteri utasítás, hogy az önkormányzati osztályvezetők és a cégvezetők le vannak tiltva a képviselőkkel való kommunikálásról. Így azért nehéz.

Normális esetben, egy ilyen helyzetben egy polgármester inkább együttműködésre kellene törekednie, és meg kellene hallgatnia az ellenzék kéréseit. Ez Puskás Tivadarnak nem sikerült. Én pont fordítva gondolkodom, ha mi nyerünk a választáson, egészen biztos, hogy a másik oldallal is egyeztetünk, hiszen nyilván ők is választópolgárokat, választókörzeteket képviselnek.

A polgármester nemrég bejelentette

2019.02.15. 12:52

Elkészült Szombathely költségvetése - közölte a városháza, de ehhez közgyűlési döntés kell

/ közélet 12 hsz. /
A polgármester lezajlott egyeztetésekről írt, az ellenzék szerint ilyen nem történt.
, hogy elkészült a költségvetés. Van rá esély, hogy a március közepén lejáró, törvényes határidő előtt megszavazza a közgyűlés a költségvetést?

Van, ha nem is pontosabban abban a formában, ahogy a polgármester bejelentette. Mi megtesszük a magunk javaslatait, rajtunk nem fog múlni. Azt ígértem Puskás Tivadarnak, hogy nem ő lesz az első polgármester, akit az a szégyen ér, hogy nem lesz Szombathelynek költségvetése, de lehet, hogy ő lesz az első olyan polgármester, aki nem fogja megszavazni a városa költségvetését.

fotó: Nagy Jácint

Az Ön számára mi volt a legnehezebb az elmúlt egy évben?

Az, hogy az országgyűlési választásokon a Fidesz ismét kétharmadot kapott. Sajnos akkor még nem jött el az ideje annak, hogy mindenki megértse, ez már nem az a rendszer, ahol a hagyományos pártlogika mentén lehet működni. Nem csak az ellenzék, hanem egész Magyarország veszített ezen újabb négy évet. Ebben a teljes ellenzéknek felelőssége van.

Mi változott a legtöbbet az elmúlt egy évben?

Pont az, amiről most beszéltünk. Sok esetben túl tudtunk lépni ezeken, a nyilván nagyon nehezen túlléphető dolgokon. Könnyű logikusan megfogalmazni, hogy mindenki álljon össze, de ami csak papíron létezik, a valóságban nem jelenti, hogy működik is. Ahhoz rengeteg közös munka, közös gondolkodás, közös program kell.

Még nagyon hosszú az út

De ehhez emberek kellenek, akik elég bátrak, hogy elkezdjék. Itt volt sok bátor önzetlen ember. Ez hozta magával a sokat emlegetett bizalmat. Amióta ez nálunk megvan, én azóta hiszek benne, hogy először itt, Szombathelyen és több nagyobb városban, aztán majd az országban máshol is változások lesznek.

Annyi új, jó kapcsolatra tettem szert, amire álmomban sem gondoltam volna az újabb kétharmad után. Azt hittem, hogy elveszett minden, de pont ez a választási eredmény indított el egy olyan változást, ami szerintem még nagyobb kitekintésben is meglepő. Még nagyon hosszú az út, de sokkal könnyebb úgy menni, hogy sokan vagyunk, van hitünk, erőnk, igazi esélyünk.

Hozzászólások (26)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: S*nk* v*gy, t* pr*v*k*t*r tr*ll! :P...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot
Ddd911: H*gy *s m*nn*. *z * sz*nt. *nn*n cs*k l*jj*bb v*n n*l* pl. ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Ddd911: Sz*mt*l sz*mb*n t* *s m*g*rt*n*d h*gy n*m v*lt*m f*lm*ntv* t*stn...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
polgartars: V*j*n m*nny*t g*nd*lk*dt*k *z*n * "m*g*ld*s*n"? G*zd*...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
polgartars: *zz*l *gy*t*rt*k, h*gy * sz*nt*kh*z k*p*st j*l j*tsz*tt*k, l**k*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen