NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Ma még tél, holnap már tavasz – De nem is olyan extra a márciusi hó, volt már ennél rosszabb is

Hétvégére újra beköszönt a tavasz, aztán megint jön a hideg. De mennyire számít ez extrémnek?

Ma még tél, holnap már tavasz. A meleg tavaszias idő után most egy hidegfront tört be, így a napokban az ország több pontján is havazott. Hol kisebb, hol nagyobb hó látványa, ezzel együtt pedig hideg és akár még szél is fogadhatott sokakat. Tehát olyan, mintha tél lenne. Pedig már március vége van és mindenki a tavaszra készül már, bár egyelőre még minden kétes, hiszen nem tudjuk, mikor lesz vége a koronavírus-járványnak és térhet vissza minden a jól megszokott kerékvágásba.

A márciusi hó viszont nem olyan extrém dolog, az elmúlt években is előfordult, hogy akár nagyobb, akár kisebb mennyiségű hó hullott tavasszal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, Pétervári Tibor is csak megerősíteni tudta, hogy ez egy normális jelenség és a márciusi hó nagyon ritkán szokott tartós maradni.

„Előtte enyhe időjárás volt jó néhány napig, különösen Sándor, József napja környékén. 21 fokot mértünk, ez volt a csúcs. Most meg van 0,7 és +1 fok lesz a maximum. Ez azért elég nagy különbség. Néha csapadék is jár mellé, most délről, Balkánról sodródott ide egy ciklon az anticiklon peremére és ez mindig hozzákever egy kis nedvességet is a hideg levegőhöz, így annak ellenére is hó hullik, hogy március van” – árulta el a szakember.

Vasi Hegyhát 2018. március 5.
fotó: Józing Antal(telefonos fotó)

Pétervári Tibor egy másik eshetőséget is felvetett. Jelenleg ugyanis bár csak néhány tized fokkal vagyunk a 0 fok felett, a havazás helyett előfordulhatna olyan is, hogyha a magasban enyhébb lenne a levegő, hogy mínusz hőmérsékleten eső esik, ebben az esetben pedig ónos esőről beszélünk. Most viszont mivel a magasban különösen hideg levegő áramlik, ezért a talaj közeli, néhány 10 méteres rétegben hiába is van plusz, akkor is hó esik.

„Váltakozó intenzitással havazik, de általában ugye napközben, így éppen a magas napállás miatt nem marad meg a talajon. Ami éjszaka hullik, az megmarad akár már 0 fok közeli hőmérsékleten is” – magyarázta a szombathelyi észlelő.

A hirtelen jött télnek viszont holnap már vége is lesz. Az előrejelzések szerint ugyanis a hét második felében újra tavaszias lesz az idő. De ez sem tart sokáig, hiszen jövő hét elején ismét erős lehűlés érkezhet, erős, viharos északi-északkeleti széllel. A lehűléshez csapadék is társulhat, ennek mennyisége és területi kiterjedése még meglehetősen bizonytalan. Egyes modellszámítások szerint akár újra havazhat is, nagyobb eséllyel északon és nyugaton – írja az Időkép.

Hóvihar Vas megyében, Sorkifaludnál. 2018. február 27.

„Sajnos a mostani előrejelzésekből tisztán látszik, hogy a közeledő enyhülés is csak hétfőig tart. Tehát 3-4 nap alatt, a hétvégén elérjük azt a kellemes 15-16 fokos hőmérsékletet, ennek azért gondolom sokan örülnek majd. De annak biztosan nem, hogy már a vasárnap esti órákban újabb hideg levegő-tömeg közelít meg bennünket és gyakorlatilag meghatározza az egész jövő hetet. Különösen a hét első felében jó esetben ismét csak 5 fok körüli maximumok lesznek és éjszaka megint fagyni fog, valamint az sem biztos még, hogy ez az utolsó hó, amit látunk” – mondta Pétervári Tibor.

Hozzátette még azt is, hogy ennek pedig különösen azok nem fognak örülni, akik gyümölcsfákkal foglalkoznak, sőt, akadnak olyanok, akiknél már most is vannak károk, különösen a kajsziültetvényeken.

Sorkifalud mellett (2018. március 1.)
fotó: Józing Antal(telefonos fotó)

Megkérdeztük azt is a szakembertől, hogy mikor volt a legnagyobb márciusi hó, hiszen a mostani kétségkívül a nyomába sem ér a korábbiaknak – például a tavaly március elején Sorkifalud mellett esett hónak sem.

„Inkább március elején fordulnak elő nagy havazások, amikor olyan tél van, hogy hosszadalmasan halmozódik a hó januárban és februárban. Ilyen esetben nagyon sokszor fordult elő, hogy 20-30 centis hóval indult a március. De ha enyhe a tél, akkor azért ritkább, hogy pont ilyenkor érkezik meg a hó” – árulta el.

Nálunk december 13. környékén volt egy rövid életű, 2-3 centis hó és azonkívül semmi. Viszont az országban volt olyan hely az alföldi régióban, ahol egyáltalán nem észleltek havat idén télen, most viszont ott is havazik.

„Anno '96-ban már az OMSZ-nél dolgoztam és emlékszem, hogy április 14-én reggelre hullott 10 centi hó. Az volt a legkésőbbi, ami összefüggően meg is maradt. Mínusz 1 fokon még itt a Győr-Moson-Sopron és Vas megye térségében hófúvás is volt akkor a reggeli órákban. De az is egy hosszú tél volt, több hétig vagy akár hónapig tartó havazásokkal. Tehát egy nagyon hosszú tél végén még tetézte ezt április 14-én egy ilyen havazás. Nagy ritkán persze előfordulhat még április végén, illetve május elején is, de az már inkább csak a hegyvidékeken és általában rövid életű” – mesélte.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst