NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Durva világ lesz a héten, talán csak a növények fognak örülni

A tudományosra sikerült bevezetés után ott a lényeg Viharvadász időjárásjelentésében. Mindenesetre nagy dolgok jönnek, ha egy prognózis miatt klaviatúrát ragadott.

Ezt írja - szó szerint - Barki László:

Vasárnapról hétfőre virradóra erős hidegfront vonul át felettük jelentős esőt okozva! Ami persze nem baj mezőgazdasági szempontból, mivel a múltkori zivatarok úgyis elkerülték térségünket! A következő időszakban ez a ciklon, melynek hidegfrontja vasárnap eléri majd hazánkat, kelet felé tovább haladva Észak-Európa fölé helyeződik. (Hátoldalán, az Észak-Atlantikum és a kontinens nyugati partvidéke fölött emelkedik a légnyomás, anticiklon jön létre.) Az anticiklon és ezen ciklon együtt hideg levegőt áramoltatnak déli irányba, ez a hét közepére ciklont generál középpontjával a Kárpát-medencétől délkeletre, mely a továbbiakban napokig nem változtatja a helyét. Térségünk a cikloncentrum közelében, hátoldalán marad jó néhány napon át. Ezért a hét elején némileg csökkenő csapadékhajlam után szerdán (kisebb-nagyobb mennyiség minden nap várható), csütörtökön és részben még pénteken is túlnyomóan borult, esős, erősen szeles, hűvös, kifejezetten barátságtalan idő várható.

Helyenként nagy mennyiségű csapadék hullik majd, ami bizonyos térségekben nem baj, viszont a spanyolcsigák elterjedésének kedvez majd a nedves időjárás! A nappali felmelegedés többnyire gyengének ígérkezik, több napon át nem éri el az ilyenkor szokásos értéket, mint ahogy a korábbi években is volt rá példa! Különösen szerdán-csütörtökön ígérkezik kellemetlennek az időjárás, sőt jelen, pillanatnyi előrejelzések, modellfuttatások szerint, komoly szélvihar is kialakulhat a Nyugat-Dunántúlon, akár jóval 100 km/h feletti széllökések is előfordulhatnak, amihez képest az egy héttel ezelőtti szél semmi sem lesz! Komoly viharkárok keletkezhetnek! (Ami már egyre biztosabbnak tűnik) Néhány dolog betartásával, rendcsinálással megelőzhető, hogy udvarunk csatatérré változzon! Még valami: palántákat senki ne ültessen min. egy hétig még!

A mediterrán ciklon esetében megemlítendő, melyek korábban is jellemzőek voltak: a csapadékmennyiség előrejelzése nehéz, lehet jóval kevesebb, vagy akár az ellentéte is, azaz egy havi mennyiség is lehullhat szélsőséges esetben! Emiatt árhullámok kialakulásával is számolni lehet!

Ha olyan helyzet alakul ki, hőmérsékleti/időjárási szempontból kettévágódhat az ország!

Emellett Barki László még azt is hangsúlyozza, hogy

az előrejelzés minden napszakban változhat, semminek a bekövetkeztére nincs garancia. Mivel ez a szituáció már többször feltűnt érdemes figyelni rá

.

Ezen a linken egyébként mindenki megkeresheti a települése szerinti előrejelzést.

És egy kis kiegészítés az Országos Meterológiai Szolgálattól (OMSZ).

Ez pedig a múlt heti szél, aminél sokkal cudarabb lehet most a helyzet:

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: * f*, h*gy n*ncs h*tr*ny*s m*gk*l*nb*zt*t*s, m*k*zb*n *gy j* m*n...
Szombaton ismét a múzeumokban éjszakázhatunk
StarMan: "M*n*k n*k*m *z * s*k t*ll... M*n*k n*k*m *z * s*k t*ll... M...
Se jogsi, se bukósisak és még ittas is volt a celldömölki motoros
StarMan: *zt b*n*zt*d. 300W-*s t*lj*s*tm*ny*g *s m*x. 25 km/h s*b*ss*g*g ...
Se jogsi, se bukósisak és még ittas is volt a celldömölki motoros
StarMan: K*rj*k * h*m*r*t f*gg*l*g*sb* *ll*t*n*, * h*m*rs*kl*t* *d*t*k*t ...
Hét megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést
StarMan: H*t, n*k*d t*t* n*m *z! H* j*n * p*nz, *kk*r *bb*l k**dj*k * l*p...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot