NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lehet korcsolyázni a lukácsházi tavon?

Megkérdeztük a Vízügyet az Abért-tó jegéről, szomorú választ kaptunk.

Vasárnap jó páran választották programként a lukácsházi tónál a korcsolyázást, sokan vették a fáradtságot, hogy lapátokkal letakarították a havat a jégről

- kezdi meg levelét egy lukácsházi olvasónk, ám a folytatás sajnos nem ilyen vidám. Mint írja, az önkéntesek között volt, aki a biztonság miatt több helyen megfúrta a jeget az Abért-tavon, és mivel mindenhol tíz centi vastag volt, ezért nyugodtak kezdtek neki a korcsolyázásnak. Hogy aztán a rendőrök a Vízügyi Igazgatóságra hivatkozva lezavarják őket a tóról.

Abért-tó
fotó: Garai Antal Atom

Nincs se pénz, se ember, meg amúgy se akarják

Megkérdeztük a Vízügyet is arról, hogy tervezik e a jövőben, hogy megvizsgálják a tó jegét? A válasz sajnos egyértelmű nem.

Mint írják, a tóval szemben fenntartási kötelezettségük van, de a jég vastagságának vizsgálata nem tartozik a feladataik közé. Nem tervezik a jövőben sem, mivel sem anyagi, sem személyi feltételek nem állnak a rendelkezésükre.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság válaszát alább olvashatják:

Sajtóközlemény

A Lukácsházi tározó kivitelezési munkálatainál a völgyzárógát építéséhez jelentős mennyiségű földet termeltek ki. Az így kialakult anyagnyerőhelyen ökológiai célú vizes élőhely kialakítására került sor. Ezáltal jött létre az Abért-tó, mely két "külön" tóból áll (9 ha és 16 ha), s melyet töltés választ el egymástól. Átlagos vízmélységük kb. 1,5 m.

Az Abért-tóra a Nyugat-duntántúli Vízügyi Igazgatóságnak fenntartási kötelezettsége van. Az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásába azonban nem tartozik bele a vízfelületen kialakult jégréteg vastagságának, minőségének vizsgálata. Miután nem szakmai feladatunk, ezért nem is tervezzük az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzését. Pénzügyi, tárgyi és személyi feltételek sem állnak ez ügyben Igazgatóságunk rendelkezésére.

Felhívjuk a lakosság szíves figyelmét arra, hogy az Abért-tavon, a szabad vízfelület jegén tilos tartózkodni! A helyszínen tiltó táblák is jelzik a tényt, hogy "Jégre lépni tilos!". Ennek következtében baleset esetén a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság semmilyen felelősséget nem vállal!

Aki a tiltó szabályt megszegi, szabálysértést követ el, melynek következményei viselnie kell.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: H* b*z*rt *sk*l*k m*ll*tt *s m*r v*l*gv*g* ("*ssz**ml*s"...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
kovacs_ugynok: V*l*szt*s*k *l*tt 1 *vv*l b*szt*tn* *z *n. *ll*nz*k*t *l*g kr*t*...
Miközben a Fidesz oltásellenességgel támadja a baloldalt, az ellenzéki szavazóknál magasabb az oltási kedv
iszek: *g*n,f*l*g *gy,h*gy * cs*l*dj* *gz*t*k*s h*ly*n ny*r*l(t) * f*n*...
Napi Szlávik: nyárra elérhető a nyájimmunitás
Peter1968: S*ngb*rd c. f*lm.......
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
Katka: N*gy*n sz*r*tn*k *ly*n *mb*rr*l sz*m*ly*s*n b*sz*ln* *k* l*j*tt ...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre