NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Nem kellesz hát senkinek MMIK?! (Intézményi sors 2013)

Petíciót és felhívást tett közzé a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület nevében Zsámboki Árpád és Horváth György volt MMIK igazgatók.

Pergessük vissza az idő és az emlékezet kerekét: 1980. március 19-én ünnepélyes keretek között adta át használatra az új Megyei Művelődési és Ifjúsági Központot Pozsgay Imre, akkori kulturális miniszter. (Később ő lett az egyik rendszerváltó politikus). Az impozáns épületben őszintén, bátorítóan szóltak szavai: „Közkinccsé kell tenni a nemzeti és egyetemes kultúrát…”. Így méltatta Vas megye példás erőfeszítését: „A kultúra eddig is itthon volt Vas megyében, most itt az újabb háza is.” (Jól csengő, bíztató szavak lennének ma is, amikor sorstalanságra jutott az intézmény).

A városképet rontó Karicsa helyén új otthonra lelt a kultúra, új szellemi műhely jött létre a megye, a város közösségeinek, az emberek szorgos munkája eredményeként. Azzal a reménnyel vettük mindannyian birtokba a megyéből, a városból régóta hiányolt intézményt, hogy az a mindennapi kulturális igények, szükségletek kielégítését segíti, az alkotómunka, a korszerű ismeretközlés, a művészi befogadás sokféle lehetőségét kínálja, a közösségi cselekvés új színtereit teremti meg és a kultúra értékeinek elsajátításához intézményesített és szakszerű feltételeket biztosít. Ezt a felelősséget és elkötelezettséget érezték nemcsak az átadás felemelő pillanataiban, de a dolgos hétköznapokon és 33 éven át azok a kulturális szakemberek is, akik szívós munkájukkal és ötletdús kezdeményezéseikkel kivívták a használók megbecsülését, elismerését.

Sok tízezren, százezren igazolhatjuk: az intézmény valóban tárháza lett a kultúra értékeinek és a közelmúltig otthon érezhette magát benne gyermek, fiatal és felnőtt.

Nem politikai presztízsszempontokból, hanem az emberek valós igényeiből táplálkozva jött létre és vált országosan is elismert, korszerűen gondolkodó és cselekvő intézménnyé, a közművelődés „zászlóshajójává”.

Azzá válhatott, mert három évtizeden át országos szakmai elismerésekkel is jutalmazott fenntartói voltak. Kreatív szakembergárdája, az intézményi közösségek magas szintű munkája és a használók pártoló hozzáállása közösen bizonyította létrehozásának, fenntartásának létjogosultságát.

Közülünk ki tudná feledni például a Családi vasárnapok gyermekeket és szülőt önfeledt szórakozására inspiráló óráit, az iskolai ismeretanyagok élményközpontú feldolgozását adó Iskolanapok zsibongó légkörét?

Itt ismerték meg a fiatalok százai a Kárpát-medence néptáncait és népzenéjét a táncházakban, e régióban is hozzájárulva a jövőhöz, az immár a világörökség részévé vált táncház módszerhez. Sokszor lehettünk részesei a Ferrum Színpad emlékezetes bemutatóinak, a lassan 6 évtizedes múltú Ungaresca Táncegyüttes és utánpótláscsoportjainak felejthetetlen produkcióinak, a művészetek ezernyi csodáival meglepő kiállításoknak. Emlékezetünkben élnek a velemi folklór-napok hangulatai, a vasi kisfalvakat segítő élő körműsor akciók lelkes fogadtatásai, a színházi előadások önfeledt percei, a jeles személyiségekkel való találkozások felejthetetlen pillanatai.

Sokaknak itt tárult ki a világmindenség is: a csillagok, a technikai vívmányok, a természettudományok, a művészetek, a lélek, az idejáró látogató, hallgató, alkotóan résztvevő ember saját lelkének világa. Ebben az intézményben sajátították el a közművelődés korszerű gyakorlatát a főiskolás hallgatók is.

Sokan tudják, mégis meg kell említeni: az intézményben született meg a Szombathelyi Televízió, vált tudatos műhelymunkája révén hivatásos együttessé a Mesebolt Bábszínház, intézményi támogatással épült fel, példátlan társadalmi összefogással a Velemi Népművészeti Műhelyrendszer és Stúdió, jött létre a társadalmi szervezeteket támogató CISZOK, a fiatalok élethelyzetét segítő LOGO Ifjúsági szolgálat. Ez a ház is helyt adott a 90-es évek elején szervezkedő ellenzéknek, fogalmazódtak meg falai között rendszerváltó gondolatok és cselekvések.

A kiragadott példák és tények igazolják, hogy a megteremtett értékeket továbbra is védeni kell!

Sokunkban felmerül a kérdés: lesz-e helye az évtizedek óta működő, értékteremtő, a város imázsát, nemzetközi kapcsolatait, hírét növelő társulások, civil szervezetek önszerveződő tevékenységének? Botladozva, reményvesztetten kérdezzük: hogyan tovább MMIK?? A világos válasz késik, a tájékoztatás hiányos és ellentmondásos és az érdekek elrejtve. A fejlemények okán abban sem lehetünk biztosak, hogy kell-e, szükség van-e itt és ma kiművelt emberfőkből álló, önmagát megszervező, gondolkodó közösségekre? Ha kellene, akkor az „új fenntartók”, „a gazdaszerepet elhárítók” is beismerhetnék: a használók, a kultúraszerető közvélemény, a polgárok ellenében és megkérdezése nélkül hoztak elhamarkodva, rossz döntést: vészhelyzetbe jutatták a társadalmi létjogosultságát meggyőzően bizonyító intézményt és a benne működő közösségeket, szakembereket. Lélegeztető gépen tartva az intézményt a legrosszabb állapot, sorsa továbbra is bizonytalan.

Ezért ismételten kérjük az illetékeseket, hogy vizsgálják felül korábbi döntésüket és felelősen tegyék mérlegre annak közvéleményi, politikai súlyát is.

„Merjenek JÓT tenni!”

A párbeszédre, a segítő együttműködésre és jövőtervezésre készen állnak az intézményben működő civil közösségek. Reméljük, hogy nem kell Petőfinek az intézmény előtt álló szobráról hátranézve azt látnia, hogy miként tépik szét a markolók a kultúra hajdani fellegvárát!

Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület

FELHÍVÁS!

2013. június 7-én (pénteken) 16 órakor nyilvános emlékezésre hívunk minden kultúra szerető barátunkat az MMIK előtti térre és a kiüresedett intézménybe! Kérjük, hogy ötleteikkel, javaslataikkal segítsék az intézmény jövőjének, működésének újrafogalmazását. Kérjük hozzon magával gyertyát, mécsest vagy az intézményhez köthető személyes relikviát!

Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lights: *n *ly*n b*gy*t*, t*d*tl*n k*mm*nt*z*k *r*s**t *l s*m *lv*s*m, n...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
fgzb: "N*m v*gy*k r*j*ng*j* ( M. Z. P. -n*k), s*t *g*z*b*l r*ng*t*...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
iszek: M*gt*h*tj*k, t*szt*l*m * v*l*m*ny*t. *z *n* *s,*z *ny*m *s cs*...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
iszek: J*. * j*bb*ld*l m*g *ly*n m*g*rt*,b*k*s, b*k*m*n*t*s...h*?...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
Szup: M*n*k?...
Emberek! Idén is lesz óriáskerék Szombathelyen