NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem fizették ki Szombathely legnagyobb szállodájáért, a Claudius Hotelért a vételárat

Mi lesz a Claudius Hotellel? Sikerült megegyezni? Kifizeti a tulajdonos a vételárat? Vagy felszámolás alá kerül, mint a Savaria Nagyszálló?

 • A szombathelyi Claudius Hotel jelenlegi tulajdonosa, a WOLF-CRS Kft. az adásvételi szerződés megkötése óta (2012. július 9.) nem fizette ki az ingatlan vételárát.
 • Több mint 547 millióval tartozik a korábbi tulajdonosnak, az IGN Zrt.-nek, amely cég 2012 óta felszámolás alatt áll.
 • A hotel vételárának kifizetési határideje 2013. 01.31-én járt le.
 • A Claudius Hotel tulajdonosa még öt másik (két gödöllői, továbbá két kecskeméti, valamit egy budapesti) ingatlannal nem tud elszámoln.i
 • Az ügy felszámolóbiztos előtt van.
 • A történet 1998-ban onnan indul, hogy értsük: amikor a Hungarhotels szállodaláncát privatizálták, Szombathely két legnagyobb hotelét is áruba bocsátották. A Csónakázótó melletti Claudius Hotelt és a belvárosi Savaria Nagyszállót. A két szombathelyi szállodát egy kecskeméti cég vásárolta meg, nemcsak az ingatlanokat, hanem a személyzetet is átvette. Ez a vállalkozás később, ugyanazzal a tulajdonosi körrel létrehozta az IGN Zrt.-t, így ez a cég lett az új bejegyzett tulajdonos. Maga a IGN Zrt. egyébként, információink szerint, elsősorban ingatlanfejlesztéssel és befektetéssel foglalkozott.

  Hotel Claudius
  fotó: Bonyhádi Zoltán

  A Claudius Szállodát 2003 januárjában bezárták, másfél év alatt felújították, majd 2004 októberében már mint négycsillagos hotelt újra megnyitották.

  A másikat, a Savaria Szállót most árverezik – lehet rá licitálni

  A tulajdonos közben terveket készített a másik szombathelyi szállodájának, a Savaria Nagyszállónak is a felújítására. Ebben szerepelt többek között: hogy megnövelték volna a szállodai szobák számát 90-ről 150-re, emeletráépítést terveztek, valamint a parkolási gondok orvoslásaként egy mélygarázs kialakításában is gondolkodtak.

  A másik szálloda, a belvárosi patinás Savaria Nagyszálló
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  A gazdasági világválság azonban közben elérte a tulajdonos céget (információink szerint nem a szombathelyi projektek miatt). Az IGN ZRT. működésképtelenné vált . Komoly ingatlanvagyonnal rendelkezett, ezek eladásából igyekezett a veszteségeket visszapótolni.

  Végül a tulajdonos 2005 karácsonyán bezáratta a város patinás szállodáját, a Savariát, a dolgozók egy részét átvette a Claudius Hotel, a másik részét elbocsátották. (A Savaria Szállót előbb egymilliárd, majd a következő körben 650 millió forintért próbálták eladni. Végül 2011-ben 250 millió forintért cserélt volna gazdát, „házon belül”, a tulajdonosok másik cége vette volna meg, ám végül ez az ügylet meghiúsult.) Most, hogy az egész cégcsoport felszámolás alatt áll, 600 millió forint kikiáltási árral próbálják elárverezni. (De erről bővebben itt olvashat.

  2015.05.18. 11:56

  600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója

  / közélet 4 hsz. /
  Igaz, ehhez meg kell nyerni az árverést is. Négy éve 250 millióért vette meg a jelenlegi tulajdonos.
  )

  Ahogy mi is írtuk, hogyha bármilyen árajánlat érkezik a Savaria Szállodára, akkor a városnak a földhivatalban bejegyzett elővételi joga van. Tehát volt olyan pont, amikor a város akár 250 millió forintért is megvásárolhatta volna ezt a szállodát. De térjünk vissza a Claudiushoz.

  Így került a Claudius Hotel az IGN Zrt.-től egy kaposvári illetőségű céghez

  Közben a felszámolás alatt álló IGN Zrt. a Claudius Hotelt egy kaposvári illetőségű cégnek, a Wolf-CRS Kft.-nek adta el, kicsivel több mint 547 millió forintért. Ez a cég azonban már akkor (2011. május 31-e óta) a mindenki által megtekinthető, nyilvános cégbírósági bejegyezés szerint NAV-végrehajtás alatt állt.

  Cégjegyzékben
  fotó: Nyugat.hu

  A létrejött adásvétel (2012. július 9.) ellenére az új tulajdonos pedig azóta sem fizette ki a Claudius Hotel vételárát. (Ezt az állítást a birtokunkba került dokumentummal igazolni tudjuk.) Pedig a kifizetés határideje 2013. 01.31-én lejárt.

  Időközben elindult az eredeti tulajdonos, az IGN Zrt. felszámolása

  Amikor a felszámoló ellenőrizte a dokumentumokat, akkor vált számára világossá, hogy a Claudius Hotel új tulajdonosa, a Wolf-CRS Kft., a szerződések ellenére tartozik a vételárral. Ahogy nem tud elszámolni még öt másik (két gödöllői, továbbá két kecskeméti, valamit egy budapesti) ingatlan vételárának kifizetésével sem.

  Hotel Claudius
  fotó: Bonyhádi Zoltán

  A Claudius egyébként azóta is jól működik, üzemeltetője a Savadius Kft., amelynek tulajdonosa a Wolf-CRS Kft.-hez kapcsolható. A kör itt bezárul. A kérdés már csak annyi, tényleg, mi lesz a Claudius Hotellel?

  Az IGN Zrt. felszámolását végző cég is megerősítette információinkat

  Az ügy most ott tart, hogy a felszámolást végző biztos első körben megkísérli a jogvita peren kívüli elrendezését. Hogy aztán mi várható? Két forgatókönyv lehetséges: a mostani tulajdonos, a Wolf-CRS Kft. vagy kifizeti a Claudius Hotel vételárát a felszámolás alatt álló cégnek, vagy nem. Ha nem fizet, akkor a felszámolóbiztos beperli a céget, és az ügy bíróság elé kerül. Ebben az esetben a Claudius Hotel is a Savaria Hotel sorsára kerülhet, azaz nyilvános elektronikus árverésen lehet majd rá licitálni.

  Hotel Claudius
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Sikerült megegyezni? Kifizetik a vételárat? Vagy?

  Ezekkel a kérdésekkel fordultunk a Claudius Hotel ügyvezető igazgatójához, Kulcsár Edithez, akitől segítséget kértünk abban is, hogy továbbítsák a tulajdonosok felé a kérdéseinket. Mivel Szombathely legnagyobb működő szállodájáról van szó, úgy gondoljuk nem mellékes, mi lesz a következő kérdőjelekre a válasz:

  - Mi lesz a Claudius Hotellel?
  - Igaz-e, hogy a jelenlegi tulajdonos, a Wolf-CRS Kft. nem fizette ki a vételárat (547 millió forintot) az akkori eladónak, az IGN Zrt.-nek?
  - Továbbá igaz-e az az információ, miszerint a Wolf-CRS Kft., amely a Claudius Szállót működtető cég tulajdonosa is, már az adásvétel pillanatában (2011 óta), a cégbírósági bejegyezés szerint NAV-végrehajtás alatt áll.

  Az alábbi választ kaptuk – keretben, egy az egyben közöljük.

  Tisztelt Hölgyem!

  Jelentős érdeksérelmet okozhatnak egyes felvetései, amelyeket nyilvánvaló tévedésből intézett Kulcsár Edit ügyvezető igazgatóhoz, a Savadius Kft. vezetőjéhez, aki a tulajdonossal egyetértésben megbízott, hogy képviseljem a félrevezetett média előtt. A megszólított gazdasági társaság nyilvános inszinuációjára alkalmasak e kellő körültekintés nélkül vagy károkozó szándékkal feltett, vezetett kérdések. Torzított tartalmuk a politikai médiummal szemben mozgástérrel nem rendelkező gazdasági társaságot nagy nyilvánosság előtt, a valóságot meghamisító, rossz színben tüntetheti fel.

  Felhívom a figyelmüket, hogy a megszólított ügyvezető nem közszereplő. Továbbá arra, hogy az Ön által reprezentált médium kérdései közérdekhez nem kapcsolódnak, magánjogi jogviszonyokhoz, valamint hétköznapi adójogviszonyokhoz kapcsolódó ténybeli tévedéseik azonban jog- és érdeksérelmet okozhatnak, amihez elfogulatlan sajtóorgánumként nem fűződhet érdekük.

  Tájékoztatom, hogy a Hotel Claudius sikeres működésében ellenérdekelt kör magánérdekből eddig is folyamatosan támadta az üzemeltető és a jogos tulajdonos működését, a legváltozatosabb jogellenes eszközökkel.

  Tekintettel a tulajdonos és az üzemeltető sikereire, a hotel fejlesztésére, ugyanez a kör sajtóbefolyását vetette most latba. Különösen azért aggályos ez, mert az önök egyik munkatársa korábban egy évig - visszaélve a tulajdonos bizalmával - a gazdasági társaság sérelmére súlyos károkat okozott, amely miatt ellene és egy társa ellen büntetőeljárás van folyamatban.

  Tematizált kérdéseik arra is alkalmasak, hogy befolyásolják a folyamatban lévő büntetőeljárást, a sértett gazdasági társaságot pedig megkíséreljék lejáratni. Kérdéseik címkéznek, taktikusan csúsztatva félrevezetik az olvasót.

  Ha Önöket oknyomozó újságírói elkötelezettség vagy féltő lokálpatriotizmus vezérelné, akkor nem két nappal a tervezett megjelenés előtt keresnék sürgősségre hivatkozva az interjú alanyát, hanem az oknyomozó újságírás szakmai és etikai szabályai szerinti elfogulatlansággal, kellő körültekintéssel és alapossággal járnának el, vagyis ez az "oknyomozás" nem így zajlana.

  Szombathely iránt elkötelezett polgárként, egykori berzsenyis diákként is aggódom, mert egyesek rabló ösztönének túlságosan is kitett ez az időtálló, ikonikus szálloda!
  Felhívom a figyelmüket, hogy a fennálló tulajdonviszonyok kikezdése a nyilvános lejáratás, amely nem közszereplővel szemben szokatlan és méltatlan módszere az érdekérvényesítésnek. Másrészt emlékeztetnem kell a természetes és a jogi személy jó hírnévhez való jogára, amelynek sérelme esetére jogkövetkezményeket helyezünk kilátásba.

  Kérem, hogy mindezekért kellő körültekintéssel járjon el mind az újságíró, mind a szerkesztőség, s ha eddig e körülményeket elhallgatták Önök előtt, akkor tájékoztató funkciójukat, népszerűségüket ne hagyják kihasználni közérdeket színlelő magánérdekből!

  Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét, s amennyiben a cikk közlése mellett döntenek, kérem e levél maradéktalan leközlését a cikkhez kapcsolva, mint a megszólított ügyvezető válaszát a hozzá intézett kérdésekre!

  Stotz Gyula, okl. kriminológus (MA),
  okl. adószakértő, okl. pénzügyi revizor,
  igazságügyi adó- és járulékszakértő

  Kapcsolódó

  2015.05.18. 11:56

  600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója

  / közélet 4 hsz. /
  Igaz, ehhez meg kell nyerni az árverést is. Négy éve 250 millióért vette meg a jelenlegi tulajdonos.

  2009.09.21. 13:59

  Mi van veled szombathelyi Nagyszálló? – Képgaléria

  / életmód gal. 4 hsz. /
  Hány kávéházi beszélgetés, bál és esküvő zajlott itt! És hány forró éjszaka telt el benne! De ez mára csak múlt idő. Évek óta üresen áll Szombathely legpatinásabb épülete, a Savaria Nagyszálló. Nézze meg, hogy fest most belülről!

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
  Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
  kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
  Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
  kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
  35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
  cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
  Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat