NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Ingatlanpiac - Nem biztos, hogy árcsökkenést hoz Szombathelyen az 5 százalékos áfa

Sok a bizonytalanság a rendszerben, de abban egyetértenek a szakértők, hogy a vasi megyeszékhelyen beindulnak az építkezések.

Miközben a használt lakások tovább drágultak Szombathelyen, az új építésű ingatlanoknál fordított előjelű változások történtek. Az ingatlan.com elemzése szerint Vas megye székhelyén az új lakások és házak ára 491 ezer forintra csökkent a tavaly ugyanekkor tapasztalt 531 ezer forintos átlagárról. Ez 7,5 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa felpörgetheti a Vas megyei lakásépítéseket is.

Egyszer már bejött

2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, és ez nem csak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott. 2015-ben ugyanis még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezer lakás épült. A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt.

Abban mindenki biztos, hogy Szombathelyen ismét elindulnak az építkezések. Az árcsökkenés viszont bizonytalan
fotó: Nagy Jácint

„Szombathelyen az elmúlt években nem épült sok új lakás. A kínálat az elmúlt években sem volt széles, jelenleg is csak bő tucatnyi eladó új lakás és ház közül válogathatnak az érdeklődők. Bár a koronavírus-járvány az új lakások piacán is okozott némi bizonytalanságot, inkább ez a szűkös kínálat magyarázhatja az árak csökkenését” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az új építésű ingatlanok terén alternatívát lehet a saját erős építkezés. Nemcsak az anyagiakat tekintve lehet előnyös, de így jobban érvényesülnek a saját igények a tervezés és a kivitelezés során.

Szombathelyen is elindulnak az építkezések, de az árcsökkenés bizonytalan

„Az 5 százalékos áfa mindenképpen jót tesz az ingatlanpiacnak, véget vet a bizonytalanságnak, így Szombathelyen is beindulhatnak az újabb építkezések” – mondta megkeresésünkre Konetsny Barnabás, Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője, aki egyben óvatosságra inti azokat, akik látványos áresést várnak a bejelentéstől:

„Mi úgy számolunk, a szombathelyi új építésű lakások piacán maximum 5-6 százalékos árcsökkenést hozhat a kedvezményes áfa, de lehet, ennyit sem. Azt tudni kell, hogy az utóbbi időben nagyon nyomottak voltak az árak, a beruházók – különböző okok miatt – kénytelenek voltak bevállalni a 27 százalékos áfa jó részét.”

A magánerős építkezéseknek – tudtuk meg - Szombathelyen erősen gátat szabnak a nagyon megemelkedett telekárak, és akinek nincs köze az iparághoz, az építkezés amúgy is ingoványos terület, és nem biztos, hogy anyagilag jól jön ki belőle a végére.

Konetsny Barnabás ugyanakkor jó döntésnek tartja, hogy a CSOK-osok visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát, mert azt biztos, hogy nem tudja benyelni a piac.

Ezenkívül számos egyéb bizonytalansági tényező lehet hatással az ingatlanárakra. Nem lehet tudni, hogyan alakulnak a munkaerőköltségek, az építkezések felfutásával pedig tovább emelkedhetnek az építőanyagárak. Szintén árfelhajtó tényező lehet, hogy 2021-től legalább 25% megújuló energiaforrás kell ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kapjon egy új ingatlan.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten