NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Ingatlanpiac - Nem biztos, hogy árcsökkenést hoz Szombathelyen az 5 százalékos áfa

Sok a bizonytalanság a rendszerben, de abban egyetértenek a szakértők, hogy a vasi megyeszékhelyen beindulnak az építkezések.

Miközben a használt lakások tovább drágultak Szombathelyen, az új építésű ingatlanoknál fordított előjelű változások történtek. Az ingatlan.com elemzése szerint Vas megye székhelyén az új lakások és házak ára 491 ezer forintra csökkent a tavaly ugyanekkor tapasztalt 531 ezer forintos átlagárról. Ez 7,5 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa felpörgetheti a Vas megyei lakásépítéseket is.

Egyszer már bejött

2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, és ez nem csak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott. 2015-ben ugyanis még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezer lakás épült. A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt.

Abban mindenki biztos, hogy Szombathelyen ismét elindulnak az építkezések. Az árcsökkenés viszont bizonytalan
fotó: Nagy Jácint

„Szombathelyen az elmúlt években nem épült sok új lakás. A kínálat az elmúlt években sem volt széles, jelenleg is csak bő tucatnyi eladó új lakás és ház közül válogathatnak az érdeklődők. Bár a koronavírus-járvány az új lakások piacán is okozott némi bizonytalanságot, inkább ez a szűkös kínálat magyarázhatja az árak csökkenését” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az új építésű ingatlanok terén alternatívát lehet a saját erős építkezés. Nemcsak az anyagiakat tekintve lehet előnyös, de így jobban érvényesülnek a saját igények a tervezés és a kivitelezés során.

Szombathelyen is elindulnak az építkezések, de az árcsökkenés bizonytalan

„Az 5 százalékos áfa mindenképpen jót tesz az ingatlanpiacnak, véget vet a bizonytalanságnak, így Szombathelyen is beindulhatnak az újabb építkezések” – mondta megkeresésünkre Konetsny Barnabás, Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője, aki egyben óvatosságra inti azokat, akik látványos áresést várnak a bejelentéstől:

„Mi úgy számolunk, a szombathelyi új építésű lakások piacán maximum 5-6 százalékos árcsökkenést hozhat a kedvezményes áfa, de lehet, ennyit sem. Azt tudni kell, hogy az utóbbi időben nagyon nyomottak voltak az árak, a beruházók – különböző okok miatt – kénytelenek voltak bevállalni a 27 százalékos áfa jó részét.”

A magánerős építkezéseknek – tudtuk meg - Szombathelyen erősen gátat szabnak a nagyon megemelkedett telekárak, és akinek nincs köze az iparághoz, az építkezés amúgy is ingoványos terület, és nem biztos, hogy anyagilag jól jön ki belőle a végére.

Konetsny Barnabás ugyanakkor jó döntésnek tartja, hogy a CSOK-osok visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát, mert azt biztos, hogy nem tudja benyelni a piac.

Ezenkívül számos egyéb bizonytalansági tényező lehet hatással az ingatlanárakra. Nem lehet tudni, hogyan alakulnak a munkaerőköltségek, az építkezések felfutásával pedig tovább emelkedhetnek az építőanyagárak. Szintén árfelhajtó tényező lehet, hogy 2021-től legalább 25% megújuló energiaforrás kell ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kapjon egy új ingatlan.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

pistike64: *n n*m m*gy*r*z*t*t k*rt*m, h*n*m m*s v*l*m*ny*r* v*lt*m k*v*ncs...
Brüsszeli szexpartira csapott le a rendőrség – A résztvevők között volt Szájer József is
pistike64: K*t k*nkr*t k*rd*s*m v*lt cs*k, d* *lk*r*lt* * v*l*sz*d*st, h*ly...
Brüsszeli szexpartira csapott le a rendőrség – A résztvevők között volt Szájer József is
Latyak: V*lt *tt m*r "j*b*r*t", "M*k*1951" n*v*n, m*st *...
Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése
OhneGetzi: T* sz*r*ncs*tl*n... :-)...
Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése
emberfarkas: K*r l*b*rk*zn* *z *l*pj*b*n v*v* k*zp*nt*l*g t*j*k*z*tl*n *s f*l...
Szájer és a Fidesz őszödi beszédei