NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Nem az adóbevétel-kiesés, hanem a kormány szándéka jelenti a halálos veszélyt az önkormányzatiságra

A harc nem állhat meg. Úgy látszik, eldöntötték, hogy ez a következő bedarálandó terület.

„Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány” . Ezzel a címmel jelentettük meg egy hónappal ezelőtt azt az írást

2020.11.17. 11:13

Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány

/ gazdaság 13 hsz. /
Nemcsak felfüggesztené, hanem elengedné az iparűzési adót – és ezzel együtt gyakorlatilag megszüntetné a városok önálló gazdálkodását - Parragh László, aki minden bizonnyal Orbán Viktor magyar hangja.
, amely Parragh László felvetését járta körül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke akkor több hazai sajtónak is azt nyilatkozta, hogy üdvös lenne, ha a kormány elengedné vagy felfüggesztené az iparűzési adót.

Horváth Attila Szombathely költségvetésért felelős alpolgármester akkor lapunknak „értelmezhetetlen” -nek nevezte a javaslatot, mondván, egy ilyen lépés működésképtelenné tenné a városokat, melyeknek a saját bevételeik jó részét az iparűzési adó jelenti.

De hogy az ügy komoly, és hogy Parragh nem a saját hangján beszélt, azt sejtetni engedte, hogy Orbán Viktor így reagált a felvetésre.

„Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni.”

Innentől kezdve nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb történik valami, már csak a „kellő arány” volt kétséges.

Szombaton azt is megtudtuk.

A miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy:

 • a felére csökkentik a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját
 • A 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét a kormány egyenként tekinti át.
 • A bejelentés

  2020.12.19. 13:39

  Itt a nagy Orbán bejelentés

  / covid 19 12 hsz. /
  „Változatlan formában fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot.”
  mindkét eleme lényeges.

  Az első azért, mert a bevételek újabb csökkenése nagyon sok önkormányzatot hoz nehéz helyzetbe, a második pedig azért, mert gyakorlatilag kézivezérléssel döntik el, hogy melyik városoknak segít, és melyiket hagyja a sorsára a kormány.

  Rendkívüli közgyűlés Szombathelyen 2020. januárjában - Valószínűleg csípi a szemét a kormánynak az ilyen látvány.
  fotó: Józing Antal

  Az ellenzéki önkormányzatok nem ok nélkül félnek attól, hogy ebben a helyzetben a rövidebbet húzzák, így aztán nem csodálkozhatunk a reakciókon sem.

  Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az önkormányzatok kivégzését emlegette

  2020.12.19. 16:37

  Karácsony: Orbán Viktor ma bejelentette a önkormányzatok kivégzését

  / hírek 34 hsz. /
  A főpolgármester reagált a miniszterelnök által bejelentett újabb gazdaságvédelmi intézkedésekre.
  , Nemény András szombathelyi polgármester pedig úgy fogalmazott , az iparűzési adó felfüggesztése végképp tönkreteszi az önkormányzatokat. Pont arra nem lesz pénz, amitől város egy város.

  Később több nyilatkozat is született az ügyben, pro

  2020.12.20. 11:50

  Akár tüntethetnek is Orbán Viktor bejelentése miatt

  / közélet 21 hsz. /
  Nyilatkozatot adott ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.
  és kontra
  2020.12.20. 09:50

  A szombathelyi Fidesz szerint várost kell vezetni, nem siránkozni

  / közélet 60 hsz. /
  A tegnapi Orbán-bejelentés utórezgései.
  , de láthatóan nem nagyon találtak eddig az ellenzéki politikusok ellenszert.

  A tehetetlenséget jelzi, hogy a tiltakozás – a sajtóközleményeken túl – eddig abban merül ki, hogy az ellenzéki városok december 23-án lekapcsolják a díszkivilágítást.

  2020.12.20. 20:09

  Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszvilágítást (Szombathelyen is)

  / hírek 17 hsz. /
  December 23. éjszakájára több ellenzéki vezetésű magyarországi nagyvárosban lekapcsolják a közvilágítást, tiltakozásul az ellen, hogy az Orbán-kormány januártól a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját. 

  Mekkora érvágást jelent valójában?

  A politikai csatazajban eddig is nagyon kevés szó esett arról, hogy valójában mekkora bevételkiesést jelent a rendeletmódosítás az önkormányzatoknak*.

  Nos, Szombathely esetében a közelmúltban kértük ki

  2020.11.17. 11:13

  Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány

  / gazdaság 13 hsz. /
  Nemcsak felfüggesztené, hanem elengedné az iparűzési adót – és ezzel együtt gyakorlatilag megszüntetné a városok önálló gazdálkodását - Parragh László, aki minden bizonnyal Orbán Viktor magyar hangja.
  az iparűzési adó bevétel részleteit.

  Innen tudjuk, hogy 2019-ben a város 10 legnagyobb adózója 6 milliárd 282 millió forintnyi iparűzési adót fizetett, míg a maradék kb. háromezer adózó összesen ennek az összegnek a felét. Körülbelül hatezer adóalany semmit sem fizet.

  Így jön össze az évi kb. 10 milliárd forint, ami az idén - és főleg jövőre – minden bizonnyal ennél lényegesen kevesebb lesz.

  Hogy pontosan melyek ezek a cégek, azt az adótitok miatt nem tudni, azt viszont igen, hogy kis- és közepesnek azok a cégek számítanak, ahol a foglalkoztatottak száma 250 alatt van,vagy ahol az éves árbevétele nem éri el az 50 millió eurót (kb. 17,5 milliárd forint).

  A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kiadott Vas Megyei Gazdasági Magazin 2018-as adataira alapozva az rajzolódik ki, hogy tíznél több nagyvállalat valószínűleg nincs Szombathelyen. (Az egész megyében 17 olyan cég van, ahol az éves árbevétel meghaladta a 17,5 milliárd forintot.

  A torz gazdasági szerkezet azt jelenti, Szombathely iparűzési adójának egy nagy hányada nincs veszélyben, de a kiesés így is több milliárd forintos lehet.

  Ez elvileg nagyon drasztikus eszközökkel kigazdálkodható lenne, de kétséges, hogy felvállalja-e az ezzel járó konfliktusokat és népszerűségvesztést a városvezetés. Maga mellé tudja-e állítani a városlakókat a harcban, főleg úgy, hogy kevés a kilátás a győzelemre.

  Nem kétséges, hogy a bedarálás a cél

  Habár a kormány az önkormányzatok bedarálását a gazdaságvédelmi intézkedésnek álcázza, nem kell túlságosan mereszteni a szemünket, hogy lássuk: kilóg a lóláb.

  Akinek van vállalkozása. az tudja, a végtelen számú adó és egyéb állami sarc mellett az iparűzési adó nem sokat oszt vagy szoroz.

  Persze, nem örül egy vállalkozás tulajdonosa sem, amikor az önkormányzat is elküldi a csekket, de egy nehéz helyzetben lévő cég esetében ennek az összegnek a megfelezése szinte nulla segítséget jelent, így elég egyértelmű, hogy más a cél.

  Az intézkedés kísértetiesen hasonló a parkolók ingyenessé tételéhez, ami szintén bizarr fegyvernek számít a koronavírus ellene harcban, viszont történetesen szintén az önkormányzatokat fosztja meg saját bevételeiktől.

  Most tekintsünk el annak taglalásától, hogy mennyire fér bele a politikai morálba, hogy valaki egy világjárványt használ fel a hatalmi játszmában, és figyeljünk arra, hogy úgy tűnik, a kormány (azaz Orbán Viktor) eldöntötte, hogy új frontot nyit.

  A közigazgatás, az oktatás, a közművek, a felsőoktatás, a színházak és megannyi más után most látta elérkezettnek az időt, hogy maga alá gyűrje az önkormányzatokat, politikai színezettől függetlenül.

  Talán azért, hogy megfossza az ellenzéket a hátországától, talán mert már 2019 előtt is így tervezte.

  Ismerve a kormány logikáját, az iparűzési adó körüli variálás csak első lépés. Hosszú és kemény csaták jönnek, amelyek eldönthetik a háború végét is.

  * A bejelentéssel és az iparűzési adóval kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a szombathelyi városvezetésnek. Amint jönnek válaszok, frissítjük írásunkat.

  Hozzászólások (22)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
  Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
  lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
  Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
  Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
  A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
  nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
  Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
  edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
  Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György