NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Nem akar véletlenül űrhajós lenni?

Hamarosan kezdődik a toborzás, aztán irány a nemzetközi űrállomás.

Az elmúlt három évben az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlődését értük el a hazai űrkutatás és űrtevékenység terén, amióta a hazai űrszektor irányítása a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került – jelentette ki az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

Ferencz Orsolya az eredmények között említette, hogy az Európai Űrügynökségnél, ahová 2015-ben csatlakoztunk teljes jogú tagként, Magyarország megnégyszerezte a befizetéseit. Ezáltal magyar cégek és kutatóhelyek négyszer annyi forrásra pályázhatnak, és ennyivel több pénzt tudnak a kutatásaikhoz, fejlesztéseikhez felhasználni. a magyar szektor egyik jelentős programja egy új kutató űrhajós misszió elindítása, amelynek előkészületei az elmúlt három évben folyamatosak zajlottak.

Jelen állás szerint 2024-es céldátummal, de 2025-ben mindenképpen az amerikai Axiom Space céggel közösen 30–60 napra kutató misszióra küldenek fel egy magyar tudóst vagy mérnököt a Nemzetközi Űrállomásra. Hosszú ideje tárgyalnak az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel is, a velük való repülési terv 2025 utánra, az évtized második felére érhet célba.

Ferencz Orsolya kitért arra is, hogy a második magyar kutatóűrhajós toborzását várhatóan rövid időn belül el tudják indítani, és igyekeznek a jelentkezők előtt a lehető legnagyobbra nyitni a kaput, de a felsőfokú végzettség biztosan előírás lesz – idézi a Népszava .

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: *gy t*n*k * f*d*sz (*s) *j k*rsz*k*b* *rk*z*tt: "*Z *LL*NS...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
Paulus_Maior: * f*n* *zt * fr*ny* *ll*nz*k*t, M*ND*NB*L P*L*T*K** *GY*T *k*r c...
Egy baleset és a gyenge közvilágítás miatt ugrott össze az országgyűlési képviselő és Körmend polgármestere
zoll11: V*l*k*n*k n*gy*n *z *tj*b*n l*h*t, h*gy *lj*r*st *k*rn*k *nd*t*n...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
miki1950 : T*tsz*k *m*k*r * h*h*rt *k*sztj*k. *z *z *rb*n* m*ff**r*ndsz*r ...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen