NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Akár négy napig is meleg víz és fűtés nélkül maradhat Szombathely egy része

Körülbelül 2100 lakást és 70 közintézményt érint majd a távvezeték cseréje.

Jövő hétfőn, március 16-án elkezdik a Kodály Zoltán utca és a Váci Mihály utca kereszteződésénél lévő meghibásodott távvezeték cseréjét. Mivel a csővezeték-szakaszok darabja 1 tonna és daru is kell a cseréhez, a munkálatok akár négy napig is eltarthatnak.

Ez idő alatt szünetelni fog a meleg víz szolgáltatás és a fűtés is a Rohonci utca, Perintparti sétány, Szűrcsapó utca, Bartók Béla körút és az Ady tér környéki távhős épületekben. Körülbelül 2100 lakást és 70 közintézményt érint majd a távvezeték cseréje, amit legkésőbb március 19-én, csütörtök délutánra be kell fejezniük.

Így szól a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. teljes közleménye:

A Kodály Zoltán utcát és a Váci Mihály utcát összekötő híd déli oldalán a Perint patak mellett a távvezetéki rendszeren lyukadás történt. A hibát feltártuk és megállapítottuk, hogy végleges megoldást csak a meghibásodással érintett távvezeték-szakasz cseréje jelenthet. Ezt a távvezeték-cserét még a fűtési időszak alatt szükséges elvégeznünk, mert olyan mennyiségű vízvesztésünk van, ami a kazánház üzembiztonságát veszélyezteti, így nem lehet a fűtési időszak végéig a fennálló hibával üzemelni. Ennek a munkának felelősen csak komoly előkészítés után állhatunk neki, éppen annak érdekében, hogy minden gördülékenyen menjen a kivitelezésben. A munka nagyságát talán érzékelteti az, hogy egy darut kell a helyszínre vinni és telepíteni, mert a behelyezésre kerülő csővezeték-szakaszok darabja 1 tonna, így csak daruval mozgathatóak.

A hibaelhárításra felkészülünk a szükséges speciális anyagok beszerzésével és a terület előkészítésével. Március 5-én kezdődnek meg a terület előkészítésének munkálatai, amelynek során egyrészt a területről kiszivattyúzzuk a vizet és a mellette található parkoló egy részét lezárjuk. Ez azért szükséges, mert a parkoló egy részét is meg kell bontanunk a távvezeték cseréhez, egy másik részét pedig használnunk kell a csövek előkészítéséhez és a daru telepítéséhez.

A cserével érintett vezeték egy gerincvezeték, ami azt jelenti, hogy a kazánházból jövő nagy átmérőjű távvezetékről van szó. Azon idő alatt, amíg a cserét végezzük, lesz olyan terület, ahol a kazánház és az ellátási terület távvezetéki összekötöttsége nem lesz folytonos. Ezen ellátási terület egy részében a szolgáltatást másik kazánházról tudjuk biztosítani, de sajnos lesznek olyan épületek, amelyek ellátása máshonnan nem megoldható. A szolgáltatási szünet 2020. március 16-án 6:00 órától a Rohonci utca, Perintparti sétány, Szűrcsapó utca, Bartók Béla körút, valamint az Ady tér és környékén lévő távhőszolgáltatással ellátott épületekben megközelítőleg 2100 lakást és 70 közület fog érinteni. A munkálatokat legkésőbb 2020. március 19-én délután befejezzük és ezzel együtt a szolgáltatás is helyreáll. Egy ilyen volumenű műszaki munka időtartamának meghatározása nagyon nehéz feladat, számos körülmény befolyásolhatja. A 4 nap a maximális időtartam, ameddig a szolgáltatást is érintő munkálatok tarthatnak, de természetesen ha előbb végezni tudunk, akkor azonnal megkezdjük a szolgáltatást. A várható szolgáltatási szünetről az érintett területen a lakosságot és az intézményeket is kiértesítjük.

Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítjuk a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer föld alatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgáljuk, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzük.

Fontos kiemelni azt, hogy az üzembiztonság érdekében a távvezetékek tekintetében csak azok cseréje jelenthet végleges megoldást. Kidolgoztuk a hőtávvezetéki rendszer rekonstrukciójára vonatkozó tervünket, amelynek ütemezése során a kritikus területek elsőbbséget élveznek. A hőtávvezeték csere nagyon jelentős költséggel járó beruházás, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy ehhez pályázati forrásokat találjunk. A korábban beadott pályázataink elbírálása után a Nemzeti Fejlesztési Programirodával kellett együtt dolgozni a megvalósításon, ami hozott magával nehézségeket is, újonnan felmerült feladatokat ránk nézve és a Programirodára nézve is. Sajnos ezek végeredményeként a rendelkezésre álló feltételek mellett nem tudtuk megkezdeni a megvalósítást, így a tervezett távvezetékcsere ebben a pályázatban nem valósulhatott meg. Ez azt jelenti, hogy társaságunk jelenleg csak saját finanszírozásban tudja a távvezeték cseréket tervezni, de bízunk benne, hogy a jövőben lehetőségünk adódik pályázati források bevonására, amely a távvezeték rekonstrukciós munkákat jelentősen gyorsíthatja.

A távvezetéki rendszer korának ismeretében a tervezett távvezetéki rekonstrukció időpontjáig felkészültünk arra, hogy amennyiben távvezeték-lyukadás történik, akkor arra azonnal reagálni tudjunk. Az azonnali beavatkozáshoz szükséges anyag- és eszközállomány is a rendelkezésünkre áll, így kollégáink ilyen esetben haladéktalanul meg tudják kezdeni a hiba feltárását és elhárítását.

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?