NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Ne Szombathelyen akarjon megfázni, mert itt többe kerülhet!

Nem reprezentatív felmérésünkben ugyanazt az influenza elleni forróitalt kértük öt különböző magyarországi nagyvárosban. A tanulság: Szombathelyen nem a legkifizetődőbb influenzásnak lenni!

Szombathely mellett Pécs, Budapest, Miskolc és Debrecen vett részt rögtönzött, és nem reprezentatív felmérésünkben, ahol ugyanannak a patikahálózatnak az üzleteiben igyekeztünk megvásárolni az egyik, reklámokból ismerős influenza elleni szer 10 darabos változatát. Ha a hatóanyagok terén nem, de az árak vonatkozásában tapasztaltunk némi eltérést.

Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! - Illusztráció
fotó: Mészáros Zsolt

Az árverseny relatív nyertese Miskolc lett, méghozzá egy dupla csavarral. Igaz, az általunk keresett szert 2005 forintos áron kínálják, de adnak rá 10 százalék kedvezményt, így 1805 forint lenne a végösszeg, azonban forgalmazzák ugyanennek a gyártónak egy másik termékét, ami hatóanyagaiban megegyezik a keresettel, csak a nevében tér el, azt simán

citromos

jelzővel illetik, és 1595 forintba kerül, és ez az utóbbi ár verhetetlennek bizonyult.

A dobogó második fokát Debrecen szerezte meg, igaz, itt az általunk keresett terméket nem, csak a két konkurens szert forgalmazzák. A hatóanyag mindkét esetben megegyezik, az árak közt pedig minimális eltérés tapasztalható. Az egyik forróital port 1650 forintért kaphatjuk meg, míg a másikat 1699 forintért vihetjük haza. Természetesen ezek is 10 darabosak, de a szombathelyi árakat még mindig könnyedén verik.

Oké, de mikor jön már Szombathely?

A kérdésre a válasz az, hogy sajnos nem fértünk fel a dobogóra, még egy ilyen szűk mérési tartományban sem, igaz a pécsi ár alig 10 forinttal kedvezőbb a szombathelyinél, vagyis 1870 forintért kapjuk a 10 alkalmas forróital-kúrát. A nem túl vidám valóság pedig az, hogy az utolsó helyen Szombathely és Budapest osztozik, holtversenyben, a maguk 1885 forintos árával.

Bár a cucc citromos, azért ne keressük benne a herbál-hatást!

Igaz, jelen esetben egy szabadáras termékről beszélünk, tehát a kereskedők maguk döntik el, hogy mekkora árrést alkalmaznak, természetesen a törvényi keretek közt, ahol meghatározták a minimum és a maximum árrést is, de mégis csak egyetlen patikahálózatról beszélünk. A dolog másik érdekessége, hogy ez egy vény nélkül kapható gyógyszer, vagyis könnyen hozzáférhető és nincs rajta TB (társadalombiztosítási) támogatás sem.

Az X gyógyszerből kérném a 10 darabos változatot! - Illusztráció
fotó: Lendvai Emil

Ahogy, azt már a Magyarország egyes régióinak átlagkereseteit bemutató cikkünkben írtuk

2015.03.05. 08:02

Vas megyében nőttek a legjobban a nettó bérek

/ gazdaság 1 hsz. /
Ebben simán verjük a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyét is.
, Kelet-Magyarországon alacsonyabbak a fizetések, kisebb a cégek fizetőképessége, így érthető, hogy az árak is alacsonyabbak, de ebben a rangsorban Szombathely is a csak a középmezőnyben szerepelt, messze elmaradva a budapesti átlagbértől.

A gond csak annyi, hogy a termékek árát tekintve viszont kezdünk igazodni a fővárosi viszonyokhoz. Egy 200 062 forintos havi átlaghoz képest az az 1885 forint filléres kiadás – ez a budapesti mérleg –, addig a Vas megyei 139 129 forintos havi átlaghoz viszonyítva már soknak hat ugyanaz az ár.

A címplapkép csak illusztráció!

Kapcsolódó

2015.03.05. 08:02

Vas megyében nőttek a legjobban a nettó bérek

/ gazdaság 1 hsz. /
Ebben simán verjük a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyét is.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: M*jd h* * v*r*s * k**s* *d*k*t , f*j*nk*nt + 5*ft s*rcc*l p*t*l...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
Igaz: *z *nd**n r*z*rv*t*m*k*t m*r f*lsz*b*d*t*tt*k ? V*gy *k m*g m*nd...
76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések
Igaz: V*nd*gl*t*s*s*k t*nt*tt*k M*ll*rc* sz*g*t*n - * k*rl*t*z*s*k *ll...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
nemazert: H* b*v*nt*k f*d*z*tk*nt * k*s*bb *l*d*tt *ng*tl*t *s * m*gv*s*r*...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
Igaz: +1 +1 +1 ..........
Podcast – Miért fogadja el a társadalom jó része a mindent átszövő korrupciót?