NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Ne fényképezőgéppel, drónnal induljon majd nyaralni!

A tavalyi évben még felkaptuk a fejünket egy-egy lélegzetelállító videóra, amit drónokra helyezett kamerákkal készítettek ügyes operatőrök, mára, 2014 elejére azonban olyannyira elterjedt kezd lenni ez a technika, hogy akadnak, akik már a nyaralásos videóikat is ezzel készítik.

2013-ban még le tudott nyűgözni minket például ez a videó, melyet egy kaliforniai szellemvárosról készített Aaron Grimes és Russel Brown. Nyilván ebben közrejátszott az is, hogy maga a tartalom sem mindennapi, és a felvételek is profi módon megkomponáltak. (Kattintson a videólejátszó jobb alsó sarkában a full screenre, úgy az igazi!)

De ugyanezt elmondhatjuk a következő videóról is, melyet az Antimedia készített hasonlóan szakértő módon, de mivel az elmúlt évben már elég sok hasonló videót láttunk, az idei év elején megjelenő videó láttán bár elismerően bólogattunk, de bevalljuk, valahol a kétharmadánál nagyon meguntuk.

Ha Ön végignézi, nem gond, valóban lenyűgöző, csak hát kicsit sablonossá, unalmassá válik a műfaj, és egyre inkább hétköznapivá. Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy felbukkant már az első nyaralós videó is - legalábbis amiről mi tudunk -, amit drónnal és GoPróval készítettek, íme:

Nem akarjuk kisebbíteni a dolog nagyszerűségét - ahogy a szabvány home videóknak is megvan a helyük, ugyanúgy a drónnal készítetteknek is -, de az a helyzet, hogy ezzel az apró momentummal felsejlett előttünk egy divathullám kibontakozása, ami egyben az eredetiség halálát is jelenti.

Nekünk már csak kellemes emlék marad az első drónos videó lehengerlő ereje, a rácsodálkozás egy új technikára, ami a filmesek kezeiből kikerül, s elérhetővé vált az átlagember számára is. Nem fogjuk többet soha megkapni ugyanazt az élményt ettől a műfajtól.

Mindenesetre ne lepődjünk meg, ha az elkövetkező nyarakon a népszerű turistamágnesként működő övezetekben egymást tapossák a már nem fényképezőgépet, hanem távirányítót markoló kínai és japán turisták, s szokjuk meg azt a helyzetet, hogy meglehetősen gyakran elzizeg a fejünk mellett egy-egy drón a kis kamerájával, és olykor bele is bámul a szemünkbe.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya