NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Hiába takarítják szorgosan civilek a nárai erdőt, valakik mindig teleszórják hulladékkal

Végeláthatatlan a harc.

„Már sokadszorra takarítom a környező erdőt, de sorra akad olyan ember, aki idehordja a nárai erdő túraútjára a mindenféle szemetét...” – panaszolja olvasónk, aki hozzáteszi, hogy egyébként nehezebb behajtani az erdőbe, mint a 4,5 km-re lévő Körmendi úti szeméttelepre, ahol amúgy ingyen leadható a hulladék.

Olvasónk néhány fotót is mellékelt a kiábrándító látványról, ami tökéletesen tükrözi azt a végeláthatatlan harcot, ami ellen nemhogy csak Vas megyében, de az egész országban küzdenek. A nárai erdőt ellepő hulladékot ezúttal is eltakarították, de ki tudja, mennyi ideig marad tiszta a környék.

fotó: Olvasó

Sajnos visszatérő gond az erdei szemetelés

A probléma kapcsán felkerestük Nárai polgármesterét, Németh Tamást is, aki megerősítette, hogy sajnos az erdei szemetelés akárcsak több más helyen, úgy időnként Náraiban is visszatérő gond. És bár nem az önkormányzathoz tartozik az erdő – ezek ugyanis jellemzően magán-, vagy állami tulajdonban vannak –, évente többször is kapnak bejelentést hasonló esetekkel kapcsolatban.

Mint mondja, erről a konkrét ügyről nem kaptak bejelentést, az erdei szemét eltakarítása pedig a tulajdonos kötelessége, amennyiben nem derül ki, hogy ki vitte oda a hulladákot. Hangsúlyozza, hogy az illegális szemetelés egyébként hatósági ügy, ezekben nem a polgármester, hanem a jegyző, rendőrség az illetékes, de amikor tájékoztatták az önkormányzatot ilyen esetekről, mindig intézkedtek.

fotó: Olvasó

Annyi korrekciót azonban hozzátesz olvasónk írásához a polgármester, hogy Nárai nem a Szomhullhoz tartozik, hanem az STKH-hoz. Tehát a nárai lakcímmel rendelkezők nem a Körmendi úti lerakóban, hanem a Söptei úti STKH-telephelyen adhatják le ingyen a hulladékot.

Erről rendszeresen tájékoztatják a náraiakat egy zárt facebookos csoportban és papír alapú tájékoztatókat folyamatosan küldenek ki a házakhoz. Ráadásul éppen most csütörtökön zajlik az éves tervezett lomtalanítási akció is, melynek keretében az STKH hulladékgyűjtő autói összegyűjtik a lakóházak elé kihelyezett nagydarabos hulladékot, természetesen erről is időben értesítették a háztartásokat.

Szombathelyről is Náraiba viszik a szemetet?

„Bár nem tudom, melyik erdőrészen keletkezett a mostani hulladék, nehezen tudom elképzelni, hogy nárai lehetett az elkövető. Többektől hallottam már olyat, hogy Szombathely felől érkező autók állnak be az erdőkbe és próbálnak megszabadulni a szeméttől, például erdőkben, vagy a kisállattemető utáni részen” – meséli a polgármester.

Elárulta azt is, hogy nem egyszer kaptak már rajta náraiak idegeneket a környéken, akiket figyelmeztettek is. De mint mondja, azt viszont tényleg nem érti, hogy ezek az emberek miért nem a Körmendi úti lerakó előtt állnak meg. Helyette inkább az erdőben, illegálisan szabadulnak meg a szeméttől.

fotó: Olvasó

Nem csak civilek akcióznak

A polgármester elmondta azt is, hogy néhány héttel ezelőtt a falugondnokok indultak útnak, hogy összeszedjék Nárai és Szombathely között az út szélére és az árkokba kiszórt szemetet. Majd természetesen el is szállították mindezt a megfelelő helyre.

„Tehát nemcsak a Nárai, hanem Szombathely közigazgatási területén is összegyűjtöttük a szemetet. Erről meg is győződhet, aki arra jár. Egészen az első szombathelyi házakig mentek el. Igaz, ezeket biztosan nem a szombathelyiek szórták ki” – mondja.

Ami viszont szerinte már évek óta szembetűnő, az az, hogy rengeteg műanyagzacskót gyűjtenek össze. Ezeknek pedig, mint mondja, bármilyen meglepő is, az Erdei út végén lévő szombathelyi szemétlerakó a származási helye. Innét hordta és hordja ki őket a mai napig a szél.

Ha nagy szél támad, teljesen beteríti a szántóföldeket a hulladék. Ami pedig nem az útszéli árokban landol, azt a Ják irányában lévő erdők fái állítják meg, melyek kilométerekre vannak az úttól.

„Ezek jól látszanak az útról is és ezen a hulladékgyűjtő telep tudna változtatni. Enyhe túlzással azt is mondhatom, hogy a szeméttelepről kifújja a szél a szemetet és ezt szedjük ismét össze, majd pénzért ugyanoda visszavisszük. Ami jó hír, hogy idén 15 nagy zsákkal gyűjtöttünk össze, pont fele annyit, mint a tavalyi évben. De az lenne a jó, ha egyet sem kellene” – zárta mondandóját.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat